UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-11-22 14:33

Tettvágyban úszva

A rövid pályás felnőtt Európa-bajnokságra utazó magyar úszóválogatott egyik legfiatalabb tagja a 16 esztendős Gyurinovics Fanni lesz. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott úszó annak ellenére vállalta a koppenhágai indulást, hogy a társaihoz hasonlóan ő is zsúfolt nyári programot tudhat maga mögött. Egyik legszebb emléke a budapesti világbajnokság, ahol a női 4x200-as gyorsváltó sikeréhez járulhatott hozzá a délelőtti előfutamban úszva.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A Győri Úszó SE versenyzőjének nem lesz újdonság felnőttek között világversenyen rajtkőre állni. Három éve, decemberben éppen betöltötte a tizenhármat, amikor a katari felnőtt rövid pályás világbajnokságon indult 100 m gyorson, s az idén nyáron a budapesti vb-n is a szám résztvevői között volt. A döntőt ugyan egyszer sem sikerült megközelítenie, de a júliusi világbajnokságon hasznos tagja volt a 4x200-as gyorsváltónak, amely a hatodik helyen végzett. Fanni a délelőtti előfutamokban úszott, hogy Jakabos Zsuzsanna pihentebb legyen a délutáni döntőre. „Nem számítottam arra, hogy a kétszázas váltóba is bekerülhetek, de ma már tudom, mekkora szerencsém volt, hiszen hatodik lett a csapat, s így én is részese lehettem a sikernek. Hihetetlen volt a hangulat, amely a medencéhez lépve fogadott bennünket. Nem a döntőben úsztam, mégis felejthetetlen élményben volt részem” − emlékezett vissza a nyár neki legemlékezetesebb pillanatára. Most ismét felnőtt-világversenyre készül, s bár utánpótláskorú társaihoz hasonlóan messze nincs csúcsformában, bizakodva utazik Koppenhágába. Pedig a bajai születésű versenyző általában reális célokat tűz ki maga elé, s nem szeret túl messzire tekinteni: „Tudom, nem lenne reális most aranyéremről álmodozni, nem is teszem. A kontinensviadalon egyéni csúcsot szeretnék úszni, vagyis a saját ritmusomban fejlődni tovább. Nem mondom, a titkos vágyam persze az olimpiai győzelem, de az út, amely odáig vezet, még nagyon hosszú és nagyon nehéz. Fiatal vagyok, most a tapasztalatszerzés a legfontosabb, ezért akartam indulni az Európa-bajnokságon. Nem szeretnék csalódottan, kihagyott lehetőségként visszagondolni rá. Csodát nem várok, de bármi megtörténhet. Azon leszek, hogy a maximumot nyújtsam.”

Gyurinovics Fanni nem vár csodát Koppenhágában, de azt mondja, bármi megtörténhet Forrás: MÚSZ
Gyurinovics Fanni nem vár csodát Koppenhágában, de azt mondja, bármi megtörténhet Forrás: MÚSZ
Fanni nem egyedül hozta meg döntését. Edzője, Kovács László is az indulást támogatta: „A józan ész talán mást diktálna, hiszen az idén már sokadszor kell csúcsformába lendülnie, de tudom, mennyire fontos neki ez az egész. Szakmai szempontból talán jobb lett volna pihennie, de lelkileg szüksége van a szereplésre. Bizalmat kapott a szakvezetéstől, ami nagyon jólesett neki. Hihetetlen erő és akarat lakozik benne, biztosan meg fogja oldani a feladatot.” Amikor az indianapolisi junior-világbajnokságról hazaértek, Kovács László annyit mondott tanítványának: „Három hétig látni sem akarlak!” Tudta jól, hogy keményen kell fogalmaznia, a tiltás mégis hatástalan maradt. Fanni nem bírta ki az uszoda nélkül, kis idő múlva beosont az edzésre. A mester azonban hajthatatlan maradt, még ha becsülte is versenyzője céltudatosságát. Így aztán október elején kezdték csak újra a közös edzéseket. A Gyurinovics családban nem Fanni az egyetlen, aki nagy áldozatokat képes hozni a céljaiért. Tízéves korában elsősorban miatta, pontosabban az úszókarrierje miatt költöztek vele Budapestre szülei és testvérei. A fővárosban azonban nem találta meg azonnal a helyét, már ami az úszást illeti, ezért két éve egyszer már Győrbe szerződött, ahol viszont nagyon rosszul viselte az egyedüllétet, és azt, hogy családjától messze kellett töltenie a hétköznapjait. Így jött a képbe az MTK, ahonnan idén tavasszal ismét Győrbe vezetett az útja. A korábbi tapasztalatok birtokában azonban olyan megoldást kerestek, amely mindenki számára ideálisnak ígérkezett. Edzőjével, Kovács Lászlóval tehát a győri klub soraiba álltak, de továbbra is Budapesten készülnek és élnek. Fanni maradhatott a családja körében, amelynek a támogatása ma is sokat jelent neki. „Tíz éves koromban még nem fogtam fel, hogy mindezt értem teszik, de ma már tudom. Nekem nagyon fontos a biztos családi háttér, anélkül nem is lennék képes versenyezni” − vallja a 16 éves úszó, aki a Mol Új Európa Alapítvány jóvoltából olyan versenydresszeket és úszószemüvegeket vásárolhat, amilyenekre a leginkább szüksége van. Ezzel is csökkentve a terheket, amelyeket a családja visel érte, az úszásáért. Egyéb korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.