UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2017-11-23 13:33

Tesztelnek a serdülők

A hétvégén rendezik Nyíregyházán a Hungarian Open nemzetközi sportlövő versenyt, 14 ország 230 versenyzőjének részvételével. Elsőként azonban pénteken, a serdülő országos bajnokságra érkező fiatalok próbálhatják ki a felnőtt- és junior-versenyzőknek kiépített, speciális pályákat. A junioroknak a viadal felkészülési lehetőség a jövő évi győri Európa-bajnokságra és az ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyre.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huPraktikus döntésnek tűnhet, de legalább ennyire figyelmesség és gesztus is a sportlövőszövetségtől, hogy a serdülő országos bajnokságot a hétvégi 10 méteres Hungarian Open előtti napon, pénteken rendezik meg Nyíregyházán. A nemzetközi viadalra felépített, minden igényt kielégítő pályák használata ugyanis nagy öröm lesz a legfiatalabbaknak. Persze nem meglepő ez az olyan sportágban, ahol az utánpótláskorú versenyzők a felnőttek között is hamar megállják a helyüket. Olyannyira, hogy az év legjobb sportlövője két, 19 esztendős junior, Major Veronika és Péni István lett. Győrik Csaba szövetségi kapitány úgy véli, hogy a feltörekvő ifjúság frissebb és jobb szemlélettel érkezik a nagyok közé: „Úgy látom, a fiatalabb generációk egészen másképp viszonyulnak sportágunkhoz, mint az idősebbek, s ennek tudhatóak javuló, egy-két esetben kiemelkedő nemzetközi eredményeik. Eredményközpontúak, motiváltak, egyéni edzéseket is vállalnak a fejlődésük érdekében. Nagyon örülök, hogy a legjobb fiatalok, mint Péni István és Major Veronika, ezt a példát mutatják a többieknek, akik szerencsére vevők az előremutató mintára. A többi fiataltól is hasonló dinamizmust tapasztalok, amikor találkozom velük, vagy versenyezni látom őket.” Nyíregyházára, a hétvégi Hungarian Openre 13 országból érkeznek versenyzők, s mintegy 230-an állnak lőállásba. A fiataloknak kiváló alkalmuk lesz arra, hogy igazi, nagy viadal hangulatába kóstoljanak. A pénteki serdülőbajnokságon túl, amelyen a legfiatalabbaknak nemcsak az erre az alkalomra felépített pályák, de a modern elektronikus céltáblák használatával segítséget ad a későbbi pályafutásukhoz.

Pekler Zalán a juniormezőny egyik nagy reménysége is lőállásba lép a hétvégén Nyíregyházán
Pekler Zalán a juniormezőny egyik nagy reménysége is lőállásba lép a hétvégén Nyíregyházán
Miközben a szövetség utánpótlás-koordinátora Joó Éva is rajtuk tarthatja a szemét: „A serdülőknek egynapos lesz a verseny, egyéniben és csapatban is számítanak az eredmények. Nekem az a legfontosabb, hogy pontos képet alkothassak a legfiatalabbakról. Úgy tudom, közöttük is van nagyon sok ügyes gyerek, akit most éles helyzetben lehet tesztelni. Nekik különleges lehetőség lesz a bajnokság. Ami a már válogatott juniorkorú versenyzőket illeti, szinte mindenki itt lesz a Hungarian Openen. Szombaton a saját korosztályos kategóriájukban lőnek, vasárnap pedig a felnőttekkel kevert, nyílt mezőnyben. Utóbbi lesz csak igazán izgalmas, hiszen megmutathatják mire is képesek.” A magyar nyílt bajnokság idén különleges szerepet kapott, hiszen egyben a februári, Győrben sorra kerülő Európa-bajnokság előfutára is. Győrik Csaba szerint pedig bár a naptári újévbe még át sem léptünk, már most elkezdődik az új idény. S vele együtt az olimpiai felkészülés is. És ez nemcsak a felnőttekre, de a fiatalokra is igaz. Sőt, rájuk még inkább. A győri kontinensviadal első két napján rendezik ugyanis az ifjúsági olimpia kvalifikációs versenyét, azt követi a juniorok háromnapos versengése, s csak a befejező, újabb három nap lesz a felnőtteké. Úgy is lehet fogalmazni, hogy gigantikus esemény lesz a februári, amelyhez a szövetség megfelelő körülményeket szeretne teremteni. Így az alapszakasz küzdelmeire nem kevesebb mint 80 pályát építenek, s külön tízet a döntőkre, másik helyszínen. Külsőségeiben minden bizonnyal páratlan viadal lesz a győri Európa-bajnokság, tartalommal azonban a magyar versenyzőknek kell megtölteniük. A bemelegítés pedig már most hétvégén, Nyíregyházán megkezdődik. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon