UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-12-01 09:43

Virág meg a világ

Huszonnyolc esztendeje nem indult magyar versenyző síugró-világkupaversenyen; a Gellér Gábor 1989-es szereplését követő, majd’ három évtizedes csendet a 18 éves Vörös Virág most megtörte. Lillehammerben, a vk-sorozat első állomásán állt rajthoz, s bár a kvalifikációból nem jutott tovább, nem ért véget számára a viadal, hiszen szombaton újabb selejtezőn vehet részt.

UP-info – utanpotlassport.hu Vörös Virág – aki a sportág történetében első magyar nőként szerepel a vk-szériában – a norvégiai selejtezőben az 57. helyen végzett. A kvalifikációban 61-en vettek részt, a kőszegi lány 69 méteres ugrásával négy riválisát előzte meg. A pénteki versenyen való induláshoz a legjobb 40 közé kellett volna kerülnie. Ám a 18 esztendős síugró számára nincs még vége a szereplésnek, mert szombaton újabb selejtezőn vehet részt az aznapi viadalért.

Vörös Virág még csak 18 éves, de már nem először ír sporttörténelmet Forrás: Kőszegi Sport Klub
Vörös Virág még csak 18 éves, de már nem először ír sporttörténelmet Forrás: Kőszegi Sport Klub
Virág fő célja egyébként a kvótaszerzés a februári téli olimpiai játékokra, s persze a minél sikeresebb szereplés a világkupában. A tinédzser amúgy már egy évvel ezelőtt is sporttörténelmet írt, amikor versenyeket nyert az Alpencup-sorozatban, majd megszerezte első pontjait a Kontinentális-kupában is. Ezzel belépett a síugróvilág elitjébe, és indulási jogot szerzett a világkupa-, valamint a Nyári Grand Prix-viadalokra. Csakhogy egy súlyos térdsérülés keresztülhúzta a terveit. A múlt év szeptemberében elszakadt a keresztszalagja, műtét, majd rehabilitáció következett, így a teljes téli idényt ki kellett hagynia. A nyár elejére azonban már sikerült visszanyernie a kondícióját, technikai felkészültsége is folyamatosan javult, így megkezdhette a versenyzést. Az igazi megméretés ideje pedig most jött el. Vörös felkészítésébe az utóbbi időben a szlovén tréner, Vasja Bajc is bekapcsolódott. A lány mind a közös munkával, mind az előtte álló szezonnal kapcsolatban is bizakodó. „Az új edzőmmel egy hónapja készülök együtt. Sok ugróval dolgozott már, rengeteg a tapasztalata, jó a kapcsolatrendszere, remekül megértjük egymást. Minden mozdulatomra nagyon figyel, és ha valamit rosszul csinálok, elmagyarázza, mi a gond. Mivel fizikálisan kiváló formában vagyok, leginkább a technikára összpontosítunk. Nagyon tetszik a lillehammeri sánc, és a környék is nagyon szép. Ez már a második alkalom, hogy itt lehetek, és remélem, lesz még belőle több is.”