UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2017-12-09 17:38

Bennmaradni, bizonyítani

Vasárnap megkezdi szereplését a franciaországi divízió I/A csoportos világbajnokságon az U20-as jégkorong-válogatott. A felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Jarmo Tolvanen vezette társaság, amelynek célja a bennmaradás, az első meccsét a lett korosztályos csapat ellen játssza 18 órától.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huBár roppant dinamikusan fejlődik a hazai jégkorong, az még továbbra is ritka, hogy valamelyik válogatott a legjobbak közé jut, azaz bekerül a világ tizenhat legerősebb együttese közé. Ez az U20-as együttesre akkor is igaz, ha vasárnaptól a divízió I/A csoportos világbajnokságon szerepel, mivel utánpótlásban tíz csapat alkotja az elitkategóriát, amely után immár a mieink következnek. A tavaly a káposztásmegyeri Jégpalotában kiharcolt feljutás után tehát adott az újabb feladat: megkapaszkodni a legjobbak között, bizonyítani, hogy a legjobb tizenhat között van a helye a válogatottnak. Egyébként szerdán már elkezdte ennek megerősítését a felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Jarmo Tolvanen vezette együttes, amikor az egy osztállyal lejjebb szereplő norvég korosztályos csapatot 6–2-re legyőzte a vébé előtti utolsó, hazai felkészülési mérkőzésen. Korábban erős ellenfelekkel (Franciaország, Olaszország, Szlovénia) szemben megnyerte a szlovéniai Négy Nemzet-tornát is.

AZ U20-AS JÉGKORONG-VÁLOGATOTT VILÁGBAJNOKI KERETE Kapusok: Garbacz Máté (Vasas), Tóth Balázs (Linz, Ausztria) Védők: Fejes Nándor (MAC Budapest), Kiss Roland (UTE), Pokornyi Dávid (UTE), Sándor Flórián (Fehérvár AV 19), Sarica Antonio (MAC Budapest), Szabó Bence (Fehérvár AV 19), Vas Márk (Fehérvár AV 19) Csatárok: Horváth Bálint (Rögle, Svédország), Kreisz Brunó (KalPa, Finnország), Majoross Barnabás (MAC Budapest), Mihály Ákos (Fehérvár AV 19), Molnár Dávid (MAC Budapest), Papp Kristóf (Honeybaked, Egyesült Államok), Péter Andor (Fehérvár AV 19), Révész Marcell (Zürich, Svájc), Szalma Zsolt (UTE), Szigeti Ákos (Springfield, Egyesült Államok), Szita Donát (Fehérvár AV 19), Tóth Gergely (MAC Budapest), Vértes Nátán (Fehérvár AV 19)

Az U20-as válogatott készen áll a világbajnoksára Forrás: MJSZ
Az U20-as válogatott készen áll a világbajnoksára Forrás: MJSZ
A válogatott másodedzője, Kiss Dávid elégedetten értékelte honlapunknak a felkészülést. Úgy érzi, a társaság készen áll az előtte tornyosuló feladat elvégzésére: „Nem akarunk túl nagy terhet pakolni a srácokra, ezért nem mondom azt, hogy mindenképpen bent kell maradnunk ebben az osztályban. Az ugyanakkor igény, hogy valamennyi mérkőzésünkön a maximumot, a legjobbunkat nyújtsuk. Meglátjuk, mire lesz elég. A divízió I/A már fizikálisan is nagyon magas szinten követel, azonban úgy érzem, ezen a téren is készen állunk, és bizonyítani tudjuk, hogy ott a helyünk.” Szintén pozitív előjel lehet a franciaországi világbajnokság előtt, hogy néhány hete Szlovéniában már sikerült legyőzni a viadal házigazdáit: „Természetesen jót tett a fiúk lelkének, így biztosan felszabadultabban játszanak ellenük a vébén is. Ugyanakkor tudjuk, nekünk és a franciáknak sem a teljes kerete vett részt a tornán, hétfőn íg biztosan élesebb meccs vár ránk ellenük.” Az U20-as csapat pénteken utazott Franciaországba, ahol vasárnap 6-kor kezdi meg szereplését Lettország ellen, a Meribel Arénában.

U20-AS DIVÍZIÓ I/A CSOPORTOS VILÁGBAJNOKSÁG, COURCHEVEL & MERIBEL (FRANCIAORSZÁG) A magyar válogatott programja: December 10., 18: Magyarország–Lettország December 11., 19: Magyarország–Franciaország December 13., 15.30: Magyarország–Kazahsztán December 15., 13: Magyarország–Németország December 16., 16: Magyarország–Ausztria

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.