UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-12-13 08:50

Rajt előtt, új dimenzióban

Hét ifjúsági korú úszó kapott helyet a koppenhágai felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságon induló magyar válogatottban. A honlapunknak nyilatkozó edzők szerint most csupán a tapasztalatszerzés a cél, nem kívánnak fiatal versenyzőik vállára terheket rakni. A mezőny legfiatalabbja a BVSC-Zugló 14 éves úszója, Nagy Réka remekül érzi magát Koppenhágában, kifejezetten örül, hogy vaskos célkitűzések nélkül adhatja tudása legjavát.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A Koppenhágában ma kezdődő felnőtt rövid pályás Európa-bajnokság különleges színfoltja lesz nekünk a fiatalok szereplése. A végleges, 32 fős magyar csapatban hét ifjúsági korú, vagyis tizennyolc éven aluli versenyző kapott helyet. Egyrészt ez a szövetség szakmai döntése, másrészt pedig az ígéret betartása. Dr. Sós Csaba, szövetségi kapitány már nyáron felajánlotta a korosztályos világversenyeken kiválóan szereplő fiataloknak a részvétel lehetőségét. Azzal pedig ki-ki a programjának és a felkészülési ritmusának megfelelően élt vagy sem.

Lakatos Dávid (balról) és Holló Balázs edzőjükkel Kovács Ottóval Koppenhágában. Forrás: Facebook
Lakatos Dávid (balról) és Holló Balázs edzőjükkel Kovács Ottóval Koppenhágában. Forrás: Facebook
− Végtelenül okosnak tartom a szövetségi kapitány döntését, hiszen kulcsfontosságú az ifjúsági világ- és Európa-bajnokságon sikeresen szerepelt fiatalok menedzselése – nyilatkozta honlapunknak Kovács Ottó az Egri Úszó Klub vezetőedzője, aki többek közt az utánpótláskorú, de már korosztályos világ- és Európa-bajnok Holló Balázst és Lakatos Dávidot kísérte el Koppenhágába. – A felnőtté válás útja nehéz és rögös, indokolt tehát az átlépésüket megkönnyíteni azzal, hogy már most lehetőséget kapnak. Esetükben éppen ezért a tapasztalatszerzés a legfontosabb. Ha Tokióban gondolkodunk, akkor mindenképpen vigyázni kell az indianapolisi csapatra. Hiába bajnokok a saját korosztályukban, mind Balázsnak, mind Dávidnak nagy egyéni csúcsot kéne úsznia ahhoz, hogy itt döntőbe jusson. Utóbbi ráadásul inkább nyolcszázas, most pedig ezerötszázon indul, ezért nincsenek is nagy reményeink. Balázs esetében titokban azért eljátszom a döntő gondolatával. Az Egri Úszó Klub ifjú csillaga, Németh Nándor a 100 és a 200 méteres gyorsúszásban áll rajthoz. Az idén nyáron ifjúsági világ- és Európa-bajnoki címet is szerzett fiatal úszónak nem ez lesz az első felnőtt megmérettetése, hiszen a budapesti vizes vébén tagja volt a bronzérmet szerzett 4x100-as férfi gyorsváltónak. Edzője, Plagányi Zsolt nem szeretett volna tanítványa esélyeiről beszélni, amikor a kérdést feltettük neki: − Semmiképpen sem akarok Nándi vállára terheket rakni, szeretném, ha felszabadultan azt úszná, amit tud. Először indul egyéniben felnőttvilágversenyen, szoknia kell a helyzetet. Abban biztos vagyok, hogy ami tőle telik, azt megteszi, még akkor is, ha nehéz a megerőltető, hosszú nyár után ismét versenyezni. Egyértelműen csak a tapasztalatszerzés a célunk, ráadásul délelőtt egyetlen lehetősége lesz csupán a döntőbe kerülésre, amit szintén tanulnia kell. A magyar csapat és egyben a mezőny legfiatalabbja is a BVSC-Zugló 14 esztendős úszója, a nemrégiben Európa második legjobb fiatal sportolójának választott Nagy Réka lesz. Ő nem a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon hívta fel magára a figyelmet, hanem a Győri EYOF-on, ahol a magyar delegáció legeredményesebb sportolója lett, a hat érmének köszönhetően.
Nagy Réka örül, hogy teher nélkül úszhat Forrás:MÚSZ
Nagy Réka örül, hogy teher nélkül úszhat Forrás:MÚSZ
Neki tényleg újdonság a felnőttmezőny: − Nagyon jól érzem magam itt Koppenhágában, tetszik az uszoda, a medence, örülök, hogy itt lehetek. Van bennem kis versenydrukk az igaz, de nem görcsölök rá. Minden számban a legjobb időmet szeretném megúszni, az a fő célom. Illetve a tapasztalatszerzés. Ez ugye felnőttmezőny, így helyezésekben egyáltalán nem gondolkodom. Minél előbbre tudok végezni, annál jobb. Nyolcszáz gyorson kezdek, mostanában ez egész jól megy, de nem tudom megmondani, jobb vagyok-e mint voltam nyáron az EYOF-on. Természetesen a maximumot fogom ma nyújtani a medencében, de azért az jó érzés, hogy semmilyen teher nincs a vállamon. Egyáltalán nem rossz itt a legfiatalabbnak lenni. Sőt! A nők mezőnyében Nagy Rékán kívül a 16 éves, győri úszólány, Gyurinovics Fanni képviseli még az ifjúságot, aki semmiképpen sem akart lemaradni a felnőtterőpróbáról. A férfiak között Holló Balázs, Lakatos Dávid és Németh Nándor mellett a szombathelyi Barta Márton és a bajai Kalmár Ákos ifjúsági korú, utóbbi még csak tizenhét esztendős. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.