UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2017-12-22 13:34

Mindig magasabbra!

A KSI SE vízilabda-szakosztálya futószalagon termeli az ígéretes játékosokat. Akad azonban valaki, aki az erős állományból is kiemelkedik. Ő Pető Attila, aki 14 esztendősen az összes utánpótlás-korosztályban letette már a névjegyét. Tagja az U17-es válogatottkeretnek, mi több, klubjában a felnőttek között is vízbe szállhatott öt második vonalbeli mérkőzésen.

Zsámboki Titusz – utanpotlassport.hu A tavaly a hazai utánpótláskorú pólósok legrangosabb elismerését, a Szalay Iván-díjat is kiérdemlő Pető Attila a KSI SE gyermek- és serdülőcsapatának egyaránt vezéralakja, korosztályának legeredményesebb játékosa. Ő maga úgy véli, remek teljesítményében nagy része van annak, hogy a klub a második otthona. Azt mondja, náluk kivételes az összetartás, mindenkire jellemző a segítőkészség, példás a csapatszellem. Produkciója (az őszi idényben 75 gól a gyermek-, 26 a serdülőkorosztályban) mögött azonban nem csak a társak teljesítménye áll, hanem – természetesen – a még általános iskolás fiú által elvégzett rengeteg munka is. Beszélgetésünkből kiderül, hogy Attila napi három órát edz, de gyakran előfordul az is, hogy egy-egy edzések után ott marad gyakorolni, sőt gyakran a pihenőnapokon is képezi magát. Nem mellesleg: a vízilabda a génjeiben van, hiszen édesapja, Pető Zsolt, korábban magyar bajnok pólós volt. Tehetségén túl kiváló fizikai adottságokkal is büszkélkedhet, felépítése is kiemeli őt korosztályából. Az sem mellékes körülmény, hogy nagyszerű edzők veszik őt körül: vele dolgozik Sydney olimpiai bajnoka, Székely Bulcsú, Szabó Zoltán és Horváth János, az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya. „Az idősebbekkel is remekül megértem magamat, könnyen ment a beilleszkedés az összes csapatba. Mindenki segítőkész, de ezt nem csak a KSI-ben tapasztalom, hanem a korosztályos válogatottakban is” – mondja Attila.

Ritkán láthatjuk így Atillát amikor vízben van
Ritkán láthatjuk így Atillát amikor vízben van
De vajon akadtak-e nehézségei a felsőbb évjáratokban? „Természetesen komolyabb a fizikai igénybevétel, a játék pedig fényévekkel gyorsabb, dinamikusabb. Sokszor gondolkodni sincs idő a passzok, lövések előtt, és jellemző az is, hogy a nagyobbak között jóval nagyobb százalékban használják ki a helyzeteket. Ezzel együtt úgy érzem, már beleszoktam a tempóba, és fizikailag sem vagyok lemaradva a többiektől. Ugyanakkor még nagyon sok tapasztalatra van szükségem.” Attila közeljövőbeli célja, hogy csapataival megnyerjék a korosztályos bajnokságokat, a kicsit távolabbi a jövő évi U18-as világbajnokságon való részvétel, a végső pedig – vajon akad-e magyar pólós, akinek nem... – az olimpiai bajnoki cím. Maradjunk annyiban: jó úton jár. Egyéb korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.