UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2018-01-15 17:48

Két ezüst, három bronz

Végül hét utánpótláskorú leány lépett kötelek közé a hetedik zombori, nemzetközi évnyitó ökölvívó-viadalon, és közülük öten érmet nyertek. Nem is rossz! Bár még jobb is lehetett volna…

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Jóllehet, a bokszvilág (is) még alapvetően a téli álmát alussza, azért az első „ébredések” egyikeként az elmúlt héten már megtartották 2018 kifejezetten minőségi mezőnyt megmozgató nyitótornáját. A női ökölvívóknak 7. alkalommal kiírt Nemzetek Kupája a vajdasági Zomborban három kontinens harminc országából csaknem kétszáz kesztyűs amazont vonultatott fel, köztük a magyar csapatot, hét utánpótláskorú versenyzővel. Az előre megadotthoz képest változott ugyan a női bokszválogatott összetétele, nem utazott el például a hazai bokszhátország legtehetségesebbjei közé tartozó Villás Veronika és Kiss Bettina, így is több „ütős” magyar lány tesztelte az év eleji formáját a szerbiai viadalon. A zombori Mostonga Sportcsarnokban a mieink közül hárman az ifjúságiak (2000-2001-es születésűek), négyen a juniorok (2002-2003-as évjáratúak) mezőnyében próbáltak szerencsét, és összességében megállták helyüket. Még ha magyar szempontból rosszul is indult az A kategóriás, vagyis a legmagasabban jegyzettek közé tartozó pofonosztó esemény. Tudniillik a nyitónapon fellépő mindkét magyar tini vereséget szenvedett: Megyeri Barbara (52 kg) a junior kategóriában lett, az ifjúsági korcsoportban szereplő Monostori Lídia (48 kg) pedig indiai riválistól kapott ki.

A zombori magyar különítmény Forrás: boxing.hu
A zombori magyar különítmény Forrás: boxing.hu
A folytatás már szebben alakult: Csóka Klaudia (75 kg) ugyan – újabb indiaival szemben – alulmaradt, így bronzérmesként zárt, a juniorkorból éppen kinőtt, s az ifjúságiak közé átkerült Lakotár Hanna (54 kg) viszont élete első háromperces menetidejű, hivatalos meccsén a valamennyi korosztályban a világelithez tartozó Kazahsztán reprezentánsát tanította móresre. Az eddig szintén kétperces menetekhez szokott újdonsült ifi, a tavaly Zomborban a kategóriájában második helyen végzett Tarnóczy Tamara (51 kg) ugyancsak győzelemmel mutatkozott be, ő szlovák vetélytársának „rendelt” külön matekórát: ellenfelét a harmadik menetben kiszámolták. Az elődöntőkben öt magyart szólítottak ringbe, s vegyes mérleggel zártak: a juniorok között Balogh Zsanett (46 kg) már az első menetben feladásra késztette kazah (!) ellenfelét, Matesz Viktória (60 kg) pedig mongolt páholt el egyhangú pontozással. Mindketten döntőbe jutottak. Nem ment ugyanaz Tarnóczynak és Lakotárnak, előbbi kínai, utóbbi lengyel vetélytárssal szemben maradt alul. A befejező nap sem alakult a reményeink szerint: Baloghot és Mateszt is indiai rivális győzte le, így a magyar utánpótlás képviselőinek két ezüsttel, illetve Csóka, Tarnóczy és Lakotár révén három bronzzal zárult a zombori téli torna. Lehetett volna ugyan még ennél is jobb, de soha rosszabb évkezdést! Egyéb korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.