UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-02-05 18:47

Európai toptorna

„Az első két évben küzdöttünk a csapatok megszerzésével, azonban kétezer-tizennyolcra már három egyesület részvételi igényét vissza kellett utasítanunk, mivel hagyományosan nyolccsapatos küzdelmek zajlanak. Nem jöhetett el a Maccabi Tel-Aviv, a CSZKA Moszkva és a Partizan Belgrád” – mondja Molnár Tamás, az U16-os kosárlabda Szent István-kupa főszervezője.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Hatodik alkalommal rendezték meg Székesfehérváron a fiú U16-os Szent István kosárlabda-kupát. Részt vett a spanyol elit, a Barcelona és a Real Madrid, továbbá két német óriás, a Bayern München és az Alba Berlin. Törökországból itt volt az Anadolu Efes, míg Szerbiából a Mega Bemax. A magyar csapatok közül az Alba Fehérvár és az U16-os válogatott indult. Mind a kettő mindhárom csoportmérkőzésén vereséget szenvedett. A Fehérvár először, szoros csatában, a későbbi döntős Mega Bemaxtól, majd a végül hatodik helyezett Alba Berlintől kapott ki. A harmadik vereségét a negyedik helyen végzett Barcelona ellen gyűjtötte be, így biztossá vált, hogy a hetedik helyért küzd meg a magyar válogatott ellen. Ezen a találkozón végül az Alba stabil, 25 pontos előnnyel győzött 89−64-re.

Ötödjére nyerte meg a Real Madrid a Szent István-kupát
Ötödjére nyerte meg a Real Madrid a Szent István-kupát
Az U16-os együttes a csoportküzdelmek során először az Anadolu Efestől, majd a dobogós Bayern Münchentől, végül a tornagyőztes Real Madridtól kapott ki. A királyi gárda ezzel a sikerrel hatból ötször tudta elhódítani a trófeát Székesfehérváron. „A torna színvonalára nem lehet panasz, hiszen az európai utánpótlás legjava gyűlt össze” – nyilatkozta Carlos Sanchez Conde, a Real Madrid edzője a tornát követően. Ezzel nem is lehet vitatkozni, hiszen igazi elitviadal lett a Szent István-kupa. Hogy ilyenné vált, arról Molnár Tamás főszervező visszaemlékezése mindent elmond: „Az első két évben küzdöttünk a csapatok megszerzésével, azonban kétezer-tizennyolcra már három egyesület részvételi igényét vissza kellett utasítanunk,  mivel hagyományosan nyolccsapatos küzdelmek zajlanak. Nem jöhetett el a Maccabi Tel-Aviv, a CSZKA Moszkva és a Partizan Belgrád.” Matthieu Donnard, az Alba Fehérvár vezetőedzője így jelölte meg a torna helyét az európai koordinátában: „A legjobb tornák közé tartozik Európában, de állíthatom, hogy a világon is. Azt állítom, hogy a Szent István-kupa Európa öt legerősebb utánpótlás-erőpróbájának egyike. Nemcsak azért, mert Real Madrid és Barcelona szerepel, hanem azért is, mert bármelyik csapatot meghívhatjuk a kontinensről, kétségtelen, hogy eljön. Tökéletes a rendezés, évről évre növelni tudjuk a színvonalat. Ez most is megmutatkozott. Jövőre is hasonló presztízzsel bíró versenyt hozunk össze.” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.