UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-02-10 20:24

Kicsik és Nagyok

Az öt egyéni aranyérmet öt klub versenyzője szerezte meg a kadétvívók Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban zajló országos bajnokságán. Ezzel párhuzamosan a juniorkardozók dourdani világkupaversenyén Nagy Martin harmadikként zárta az egyéni viadalt.

B. V. – utanpotlassport.huSzinte a teljes hazai kadétmezőny a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokba érkezett szombat reggel, hiszen ott tartották a vívók korosztályos országos bajnokságát. Kivételt a fiúkardozók képeztek, akik két héttel ezelőtt átestek a megméretésen. A viadal első napján az egyéni küzdelmeket bonyolították le. A párbajtőröző fiúk között nem történt meglepetés, Vasas-győzelem született. A hazai ranglistát toronymagasan vezető Nagy Marcell roppant magabiztosan nyerte meg a versenyt, a főtáblán még csak megszorongatni sem tudták. A legszorosabb asszóját a negyeddöntőben vívta (15:10), míg a fináléban a székesfehérvári Kovács Gergelyt győzte le.

A tőröző Szemes Gergő a juniorok után a kadétek versenyét is megnyerte
A tőröző Szemes Gergő a juniorok után a kadétek versenyét is megnyerte
A fiútőrözők mezőnyében szintén érvényesült a papírforma. Az FTC juniorok között is aranyérmes vívója, Szemes Gergő ugyancsak meggyőző teljesítménnyel masírozott végig a táblán. A még serdülőkorú versenyző Molnár Martint (Tus) verte a döntőben 15:8-ra. A fiúkkal szemben a leány-párbajtőrözők versenye valamelyest váratlan eredményt hozott, ugyanis a ranglistán az ob előtt negyedik helyen álló Kolczonay Borbála győzött, megérdemelten. A Fless Vívóklub versenyzője a főtáblán egymás után múlta felül a korosztályban a szakág első számú hazai képviselőjét, Muhari Esztert, a harmadikként rangsorolt Dékány Kingát, majd az aranyért a második kiemelt Büki Lilit. A tőröző leányok között összejött az „álomdöntő”, ugyanis a rangsor első két helyezettje vívta a verseny fináléját, amelyet a Törekvés SE versenyzője, Nekifor Erika nyert meg 15:10-re a ferencvárosi Zsoldosi Karolinával szemben. A leánykardozók viadalát a legnagyobb név, a mér felnőtt Eb-b bronzérmes Pusztai Liza nélkül rendezték meg. Távollétében többesélyessé vált a küzdelem, amelyből az UTE versenyzője, Széplaki Virág Zsófia került ki győztesen. A döntőben 15:8-ra verte a TFSE még serdülőkorú vívóját, Battai Sugár Katinkát.

KADÉT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, GEREVICH ALADÁR NEMZETI SPORTCSARNOK Fiúk. Párbajtőr. 1. Nagy Marcell (Vasas), 2. Kovács Gergely (Alba Régia VA), 3. Fekete Ádám (Balaton Vívóklub) és Kovács Dániel (Tapolca Vívóklub) Tőr. 1. Szemes Gergő (FTC), 2. Molnár Martin (Tus), 3. Mihályi Andor (Törekvés) és Rais Krisztián (Törekvés) Leányok. Párbajtőr. 1. Kolczonay Borbála (Fless), 2. Büki Lili (OMS-Tata), 3. Dékány Kinga (Alföldi VA) és Kálmán Gyöngyvér (Debrecen) Tőr. 1. Nekifor Erika (Törekvés), 2. Zsoldosi Karolina (FTC), 3. Kalocsai Virág (Törekvés) és Zászkaliczky Piroska (GEAC) Kard. 1. Széplaki Virág Zsófia (UTE), 2. Battai Sugár Katinka (TFSE), 3. Missurai Pálma (GEAC), Pótz-Nagy Fanni (BVSC-Zugló)

Nagy Martin (jobbra) pályafutása eddigi legnagyobb sikerét  érte el Dourdanban Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Nagy Martin (jobbra) pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el Dourdanban Forrás: Magyar Vívó Szövetség
A hazai viadal mellett nemzetközi megméretést is tartanak a hét végén. A junior kardozók a franciaországi Dourdanban szerepelnek világkupaversenyen, amelyen már a szombati nap magyar sikert hozott. A BVSC-s Nagy Martin a harmadik helyen zárta a viadalt, s ezzel pályafutása eddigi legnagyobb nemzetközi sikerét érte el. Az elődöntőig magabiztosan menetelt, csak honfitársa, Rabb Krisztián tudta megszorongatni, még a 32 közé jutásért. A négy között az orosz Anatolij Kosztyenkóval azonban már nem bírt, így bronzérmes lett. A második legeredményesebb magyar versenyző a szigetszentmiklósi Szlama Vilmos volt, ő tizenötödikként zárt.

JUNIOR FIÚ KARD VILÁGKUPAVERSENY, DOURDAN (FRANCIAORSZÁG) Egyéni. 1. Anatolij Kosztyenko (Oroszország), 2. Eliott Bibi (Franciaország), 3. Nagy Martin (Magyarország) és Vlagyiszlav Pozdnyakov (Oroszország)

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.