UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-03-04 19:16

Pusztai Liza ismét a dobogón

A csendes szombat után megszületett a magyar küldöttség negyedik érme a Szocsiban zajló kadét és junior vívó Európa-bajnokságon. Pusztai Liza a kadét kardozók mezőnyében címvédőként a harmadik helyet szerezte meg, a fiú tőrözőknek ezúttal nem sikerült a bravúr.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huA gyengébbre sikerült szombat után talán a lenagyobb várakozást övező versenynap következett a Szocsiban zajló korosztályos vívó Európa-bajnokságon. Pusztai Liza kétszeres kadét kontinensbajnokként várta a leány kardozók viadalát, míg a fiú tőrözők mezőnyében kitűnő évadot produkáló – még serdülőkorú – Szemes Gergő is reménykedhetett a jó eredményben.

Pusztai Liza az elődöntőig remekül menetelt Szocsiban Fotó: Augusto Bizzi
Pusztai Liza az elődöntőig remekül menetelt Szocsiban Fotó: Augusto Bizzi
A lányok kitűnően kezdték a versenyt, hiszen Pusztai Liza a második, Szűcs Luca pedig a harmadik kiemelési helyet szerezte meg a selejtező után, s természetesen a táblára került Nagy Valentina és Battai Sugár Katinka is. A kieséses szakaszban is folytatta a remeklést a magyar csapat, Pusztai mellett Nagy és Szűcs is a nyolcaddöntőbe jutott, a két előbbi versenyzőnek a nyolc közé kerülés is sikerült. Az éremért folyó csatát már csak Pusztai Liza vette sikerrel, magabiztosan, 15:9-re győzte le az olasz Tariccót, Nagy Valentina a török Undulag ellen búcsúzott, 15:9-es vereséggel. Liza tehát egyre közelebb került a harmadik Eb-aranyhoz, az elődöntőben viszont nem jött ki neki a lépés. Fej-fej mellett haladtak Joana Ilievával, a végén a bolgár elhúzott 14:12-re, amit még sikerül kiegyenlíteni, a döntő tust az ellenfélnek ítélte a zsűri, s maradt a szintén dicséretes bronzérem. Na meg persze hátra van még a csapatverseny is a kadétkorosztálytól búcsúzó BVSC-s kardvívónak. Jól startoltak a tőrözők is, mind a négy magyar a főtáblára jutott, Szemes Gergő ráadásul a negyedik legjobb mutatóval tette mindezt. A kiesés szakasz azonban nem a tervek szerint alakult: Horváth Soma és Tóth Gergely a 32 közé kerülésért, Szemes és Mihályi Andor pedig a nyolcaddöntőbe jutásért esett ki, így maradtak a helyezések, a legelőkelőbb helyen az FTC tőrözője, Szemes Gergő végzett, ő a tizenhetedik lett. Hétfőn már a kadétok csapatversenyével folytatódik az Európa-bajnokság Szocsiban, pástra lépnek az egyéniben remeklő leány párbajtőrözők, a fiú kardozók ésa  leány tőrözők.

KADÉT EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZOCSI (OROSZORSZÁG) Fiú tőr egyéni (70 induló) A csoportmérkőzéseken: Szemes Gergő 6 győzelem/0 vereség, Mihályi Andor 5/1, Horváth Soma 3/3, Tóth Gergely 1/5 (valamennyien továbbjutottak) A 32 közé jutásért: Horváth–Winterberg-Poulsen 9:15, Tóth–Charreu (portugál) 10:15, Mihályi–Kuchta (szlovák) 15:9 A 16 közé jutásért: Szemes–Barannyikov (orosz) 14:15, Mihályi–Praus (német) 12:15 Döntő: Winterberg-Poulsen–Macchi (olasz) 14:15 Európa-bajnok: Filippo Macchi (Olaszország), 2. Jonas Winterberg-Poulsen (Dánia), 3. Alessio Di Tomasso (Olaszország) és Maciej Bem (Lengyelország), …17. Szemes Gergő, …22. Mihályi Andor, 43. Horváth Soma, …52. Tóth Gergely Leány kard egyéni (56 induló) A csoportmérkőzéseken: Pusztai Liza 5 győzelem/1 vereség, Szűcs Luca 5/1, Nagy Valentina 4/2, Battai Sugár Katinka 4/2 (valamennyien továbbjutottak) A 32 közé jutásért: Battai – Papuzinska (lengyel) 15:8 A 16 közé jutásért: Nagy–Di Carlo (olasz) 15:11, Szűcs–Kurth (német) 15:11, Battai–Kobzeva (orosz) 9:15, Pusztai–Pantis (román) 15:2 Nyolcaddöntő: Nagy–Cakir (török) 15:5, Szűcs–Korszak (ukrán) 13:15, Pusztai–Buitenhuis (holland) 15:7 Negyeddöntő: Nagy–Unludag (török) 9:15, Pusztai–Taricco 15:9 Elődöntő: Pusztai–Ilieva (bolgár) 14:15 Döntő: Unludag–Ilieva 15:11 Európa-bajnok: Deniz Szelin Unludag (Törökország), 2. Joana Ilieva (Bulgária), 3. Darja Drozd (Oroszország) és Pusztai Liza (Magyarország) …8. Nagy Valentina, 9. Szűcs Luca, …26. Battai Sugár Katinka

ÉREMTÁBLÁZAT:
1. Oroszország 2 1 3
Olaszország 2 1 3
3. Magyarország 1 1 2
4. Törökország 1 - -
5. Bulgária - 1 -
Dánia - 1 -
Nagy-Britannia - 1 -
8. Lengyelország - - 2
9. Ausztria - - 1
Németország - - 1
Az Európa-bajnokságról írt korábbi cikkeink: En garde! Prêts? Allez! – beharangozó 1. nap: kadét fiú kard és leány párbajtőr 2. nap: kadét fiú párbajtőr és leány tőr Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.