UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-03-03 19:17

Csendes folytatás

Az első napon szerzett három érem után, a kadét fiú párbajtőrözők és leány tőrözők mezőnyében a tizenhat közé sem jutott magyar versenyző a Szocsiban zajló korosztályos vívó Európa-bajnokságon. Vasárnap a fiú tőrözők és leány kardozók főszereplésével folytatódik a kontinensviadal.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A parádés első nap után aligha várhattunk még jobb eredményeket szombaton a Szocsiban zajló kadét vívó Európa-bajnokságon. A leány párbajtőrözők döntőjében Muhari Eszter Dékány Kingát múlta felül, míg a fiú kardozók versenyében Kaiser Balázs bronzérmet szerzett. Muhari Eszter, nem is kérdés, élete legnagyobb eredményét érte el szombaton: „Nagyon boldog vagyok. Talán az is segített, hogy kicsit elaludtam reggel. Egész nap sikerült nyugodtnak maradnom, úgy érzem, az sokat számított. A vívás is jól ment, a tavalyi érmem után nagyon akartam idén is bizonyítani, szerencsére sikerült.” Dékány Kinga sem volt szomorú az ezüstéremmel, kiemelte, hogy a csapatversenyen is hasonló teljesítményre készülnek: „Nehezen indult a napom, de aztán belejöttem. Nem szomorkodom az ezüstérem miatt, már csak azért sem, mert Esztitől szenvedtem vereséget. Szuper. És még nincs vége, ezek után nyilván nem kell mondanom, hogy mit szeretnénk elérni a csapatversenyen.” Az újpesti kardvívó, Kaiser Balázs is kitűnően teljesített, harmadik lett, ugyanakkor úgy érzi, akár szebbre is sikerülhetett volna a vége: „Igen, igen, szép ez a bronzérem, mégsem vagyok teljesen elégedett, talán majd néhány nappal később. A csoportban megvertem azt az oroszt, akitől végül kikaptam. Igaz, azt a románt sikerült legyőznöm, aki a mezőny egyik legerősebbje. Úgyhogy most a bronz jött össze, de a csapatversenyt szeretnénk megnyerni.” Az elsöprő első nap után következtek a fiú párbajtőrözők és a leány tőrözők. A selejtezőből után valamennyi magyar továbblépett, igaz, a fiúk csak hárman szerepeltek a táblán, mivel Osman-Touson Maruan néhány nappal az Eb előtt bokatörést szenvedett.

Az Eb második napján Zsoldosi Karolina szerepelt a legjobban, a 21. lett Forrás: hunfencing.hu
Az Eb második napján Zsoldosi Karolina szerepelt a legjobban, a 21. lett Forrás: hunfencing.hu
A főtáblán kevésbé ment a magyaroknak. Nagy Marcell a 64, Kovács Dániel a 32 közé jutásért búcsúzott. A legtovább a békéscsabai Keszthelyi Zsombor menetelt, ő viszont a sorsolással nem volt szerencsés, hiszen már  a 16 közé kerülésért az Európa-ranglista második helyezettjével, Davide Di Verolival került össze, s az olasz érvényesítette a papírformát, majd végül az Eb-t is megnyerte. A párbajtőröző fiúk így elég visszafogottan szerepeltek, ugyanakkor a juniorok között lehet majd javítani. Elvégre majdnem mindegyik világkupaversenyről éremmel tértek haza az idősebbek. Nem remekeltek a főtáblán a leány tőrözők sem. Igaz, a 32 közé Zsoldosi Karolina, Nekifor Erika és Kalocsai Virág is eljutott, csak Fekete Hanga kapott ki az első körben. A nyolcaddöntőbe kerülés viszont egyik lánynak sem sikerült, mindhárman sima vereséget szenvedtek az esélyesebb riválisok ellen. Az aranyérmet az orosz Agyelina Bikbulatova szerezte meg. Vasárnap a kadétek utolsó egyéni versenynapja következik újabb ígéretes magyar nappal. Érkeznek a fiú tőrözők és a leány kardozók a címvédő Pusztai Lizával.

KADÉT EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZOCSI (OROSZORSZÁG) Fiú párbajtőr egyéni (100 induló) A csoportmérkőzéseken: Kovács Dániel 4 győzelem/2 vereség, Keszthelyi Zsombor 3/2, Nagy Marcell 3/3 (valamennyien továbbjutottak) A 64 közé jutásért: Nagy–Keszkinidisz (görög) 11:13 A 32 közé jutásért: Kovács–Sancov (fehérorosz) 7:8, Keszthelyi–Ekenler (török) 15:10 A 16 közé jutásért: Keszthelyi – Di Veroli (olasz) 10:15 Döntő: Di Veroli-Svelidze 15:8 Európa-bajnok: Davide Di Veroli (Olaszország), 2. Dmitrij Svelidze (Oroszország), 3. Alexander Biro (Ausztria) és Paul Veltrup (Németország), …22. Keszthelyi Zsombor, …46. Kovács Dániel, …66. Nagy Marcell Leány tőr egyéni (71 induló) A csoportmérkőzéseken: Zsoldosi Karolina 4 győzelem/1 vereség, Nekifor Erika 4/2, Kalocsai Virág 3/2, Fekete Hanga 2/6 (valamennyien továbbjutottak) A 32 közé jutásért: Kalocsai–Pediaditaki (görög) 15:8, Zsoldosi–Mironjuk (ukrán) 15:1, Fekete–Tortelotti 3:15, Nekifor–Králiková (szlovák) 15:11 A 16 közé jutásért: Kalocsai – Memoli (olasz) 3:15, Zsoldosi – Polozjuk (ukrán) 10:15, Nekifor – Favaretto 3:15 Döntő: Bikbulatova-Memoli 15:12 Európa-bajnok: Agyelina Bikbulatova (Oroszország),  2. Claudia Memoli (Olaszország), 3. Jelena Petrova (Oroszország) és Martina Favaretto (Olaszország), …21. Zsoldosi Karolina, …23. Nekifor Erika, …28. Kalocsai Virág, …46. Fekete Hanga

Az Európa-bajnokságról írt korábbi cikkeink: En garde! Prêts? Allez! – beharangozó 1.nap: kadét fiú kard és leány párbajtőr Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.