UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-03-07 18:32

Rajt, ötödik hellyel

A parádés kadétszereplés után már a junioroké a főszerep a Szocsiban zajló korosztályos vívó Európa-bajnokságon. A nagyok első napja helyezéseket tartogatott a magyaroknak, a párbajtőröző Nagy Kinga az ötödik, a kardozó Szlama Vilmos a tizenötödik helyen végzett.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huNyolc éremmel – közte három arannyal – zárta a kadétválogatott a Szocsiban zajló korosztályos vívó Európa-bajnokság első felét. Immár az idősebbeken, a juniorokon sor, hogy szembe szálljanak a kontinens legjobbjaival. Az első napon fiú kardozók és a leány párbajtőrözők léptek pástra. Ahogy eddig az Eb valamennyi napján, ezúttal is valamennyi magyar sikerrel vette a selejtezőt, így értelemszerűen mindkét fegyvernemben négy-négy versenyző jutott a táblára.

Nagy Kinga hatalmas csatában győzte le az olasz Bozzát Forrás: hunfencing.hu
Nagy Kinga hatalmas csatában győzte le az olasz Bozzát Forrás: hunfencing.hu
A leány kardozók között a 32 közé viszont már csak ketten kerültek (Nagy Kinga, Borsody Emma), míg Dékány Kinga a lengyel Brych, Petri Renáta pedig éppen Borsody ellen búcsúzott az első fordulóban. A következő körben Borsody is kiesett, a hazai színekben versenyző Szoldatovától kapott ki 15:10-re, ellenben Nagy Kinga formája kitartott, két német vívó legyőzésével már nyolcaddöntős volt. A 16 között az olasz Bozza hatalmas csatára késztette a magyar lányt, aki végül – ha csak egyetlen tussal is – győztesen jött ki az asszóból. A következő összecsapás már az éremért zajlott, az újabb siker viszont nem jött össze a miskolci versenyzőnek, a svéd Martensson 15:10-re nyerte meg a negyeddöntőt, Nagy Kingának pedig maradt a mindenképpen dicséretes ötödik hely. A versenyt az Európa-ranglistán első helyen álló, olasz Federica Isola nyerte meg. A kardozók közül hárman is sikerrel vették az első akadályt, csak a még kadétkorú Rabb Krisztián szenvedett vereséget, az olasz Minischetti ellen kapott ki. A következő kör már kevésbé sikerült, csak Szlama Vilmos jutott a nyolcaddöntőbe. Nagy Martin viszonylag simán kikapott az olasz Neritől, míg Milassin Mór keze a spanyol Santamaria elleni asszó elején megsérült, fel kellett adnia a versenyt. Szlama a nyolc közé jutásért a francia Maxime Pianfettivel került össze, s az esélyesebb ellenfél érvényesítette a papírformát, majd meg sem állt az döntőig, s megszerezte Franciaország első aranyérmét az Európa-bajnokságon. Csütörtökön a fiú párbajtőrözők és a leány tőrözők versenyével folytatódik a kontinensviadal.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZOCSI (OROSZORSZÁG) Fiú kard egyéni (63 induló) A csoportmérkőzéseken: Nagy Martin 5 győzelem/1 vereség, Milassin Mór 4/2, Szlama Vilmos 3/3, Rabb Krisztián 2/4 (valamennyien továbbjutottak) A 32 közé jutásért: Szlama–Blatz (német) 15:13, Rabb–Minischetti (olasz) 10:15, Milassin–Edwards (brit) 15:12 A 16 közé jutásért: Szlama–Sztyepanov (orosz) 15:9, Nagy–Neri (olasz) 8:15, Milassin sérülés miatt visszalépett Nyolcaddöntő: Szlama–Pianfetti (francia) 12:15 Döntő: Pianfetti–Patrice (francia) 15:11 Európa-bajnok: Maxime Pianfetti (Franciaország), 2. Sebastien Patrice (Franciaország), 3. Konsztantyin Lohanov (Oroszország) és Alberto Arpino (Olaszoszág), …15. Szlama Vilmos, …21. Nagy Martin, …28. Milassin Mór, …46. Rabb Krisztián Leány párbajtőr (89 induló) A csoportmérkőzéseken: Nagy Kinga 5 győzelem/1 vereség, Borsody Emma 5/1, Dékány Kinga 4/2, Petri Renáta 2/3 (valamennyien továbbjutottak) A 32 közé jutásért: Nagy–Mayr (német) 15:8, Dékány–Brych (lengyel) 10:15, Borsody–Petri 15:12 A 16 közé jutásért: Nagy–Treudt-Gösser (német) 15:13, Borsody–Szoldatova (orosz) 10:15 Nyolcaddöntő: Nagy–Bozza (olasz) 13:12 Negyeddöntő: Nagy–Martensson 10:15 Döntő: Isola (olasz)–Predescu (román) 15:6 Európa-bajnok: Federica Isola (Olaszország), 2. Alexandra Predescu (Románia), 3. Elvira Martensson (Svédország) és Aliya Bayram (Franciaország), 5. Nagy Kinga (Magyarország), …20. Borsody Emma, …43. Dékány Kinga, …56. Petri Renáta

Az Európa-bajnokságról írt korábbi cikkeink: En garde! Prêts? Allez! – beharangozó 1. nap: kadét fiú kard és leány párbajtőr 2. nap: kadét fiú párbajtőr és leány tőr 3. nap: kadét fiú tőr és leány kard 4. nap: kadét csapatverseny (fiú kard, leány párbajtőr, leány tőr) 5. nap: kadét csapatverseny (fiú párbajtőr, fiú tőr, leány kard) Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.