UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-03-22 19:47

Hétvégi felmérők

Mindhárom leány korosztályos kézilabda-válogatott összetartáson vett részt a héten. Az ifjúsági és a serdülőválogatott ráadásul Négy Nemzet-tornán is pályára lép: az idősebbek Dabason, a fiatalabbak Balatonbogláron játszanak majd. Az ifjúsági csapat szövetségi edzőjét, Bohus Beát kérdeztük, mit vár a hét végi erőfelmérőtől.

B. V. – utanpotlassport.huNemcsak a felnőttválogatottak, hanem a korosztályos utánpótlásegyüttesek is kihasználják, hogy a héten szünetel a klubszezon. A női juniorválogatott Balatonbogláron új szövetségi edzőjével edzőtáborral töltötte az elmúlt napokat. A serdülők szintén a NEKA központjában tréningeztek, hét végén pedig a francia, osztrák és a román válogatott mellett nemzetközi tornán vesznek részt. Az ifjúságiak szintén négycsapatos megméretés előtt állnak Dabason, ahol a norvég, a dán és a holland együttessel mérkőznek majd meg.

Az ifjúsági leányválogatott a tavalyi nagymihályi Eb után az idén vb-re készül Forrás: EHF
Az ifjúsági leányválogatott a tavalyi nagymihályi Eb után az idén vb-re készül Forrás: EHF
A lengyelországi U18-as világbajnokságra készülő ifjúságiak első megméretésük előtt állnak a 2017/18-as évadban. Dabason remek hetet töltött, s jó hangulatban várja a pénteki startot Bohus Bea együttese. „Nagyon örülök, hogy újra együtt tudtunk edzeni – mondta a szövetségi edző. – Rengeteg elemet gyakoroltunk, jó hangulatban telt a hét, bizakodva várjuk a startot. Persze ezen a tornán nem az eredményesség a legfontosabb, sokkal inkább szeretnénk felmérni, hogy a gyerekek milyen állapotban vannak, mert változó, mennyi játékidőt kaptak a klubjukban.”

A magyar női ifjúsági válogatott kerete: Kapusok: Szabó Dóra (Hajdúnánás SK), Magera Noémi (NEKA), Hadfi Gréta (FTC) Mezőnyjátékosok: Afentáler Sára (Győri Audi ETO), Arany Rebeka (Vasas SC), Bánfai Kira (FTC), Borgyos Panna (DVSC), Kácsor Gréta (Vác), Kellermann Dóra (Győri Audi ETO), Kuczora Csenge (Vasas), Pál Tamara (Győri Audi ETO), Schatzl Natalie (NEKA), Simon Armilla (NEKA), Stranigg Zsófia (MTK Budapest), Szabó Nina (NEKA), Tóth Nikolett (FTC), Varga Emőke (Győri Audi ETO)

Ha végignézzük a válogatott keretét, néhány új névvel is találkozunk a nyári EYOF-győztes és Eb-bronzérmes válogatotthoz képest. „Rendszeresen behívunk új, illetve régi-új játékosokat – folytatta Bohus. – Több olyan fiatal van most a keretben, akik remekül teljesítettek a bajnokságban, s meg szeretnénk nézni, mire képesek olyan környezetben, ahol nem feltétlenül emelkednek ki a mezőnyből.” A hét végén a „régiek” és az újak is nagyon kemény ellenfelekkel szemben bizonyíthatnak.  A norvég, a dán és a holland együttes is a világ élvonalához tartozik a korosztályban. Bohus szerint a fejlődés alapja, hogy erős csapatok ellen játszanak a lányok. „Ilyen csapatokkal kell játszani, ha a világ elitjébe akarunk tartozni. Lassan a junior korosztályba lépnek a lányok, ezért fizikailag is erősödnünk kell. Különböző felállásokat fogunk gyakorolni, főszerepben lesz a hét a hat elleni játék, védekezésben pedig a hatosfal és a nyitott védekezés.” A magyar válogatott a világbajnokságig még egy tornán vesz részt, ezért a mostani megméretés kiemelten fontos állomása a felkészülésnek.

IFJÚSÁGI NÉGY NEMZET-TORNA, DABAS Március 23., péntek: Norvégia–Dánia, 16; Magyarország–Hollandia, 18. Március 24., szombat: Dánia–Hollandia, 16; Magyarország–Norvégia, 18. Március 25., vasárnap: Magyarország–Dánia, 9; Norvégia–Hollandia, 11. SERDÜLŐ NÉGY NEMZET-TORNA, BALATONBOGLÁR Március 23., péntek: Magyaország–Ausztria, 16; Franciaország–Románia, 18. Március 24., szombat: Magyaroszág–Románia, 16; Franciaország–Ausztria, 18. Március 25., vasárnap: Magyarország–Franciaország, 11; Románia–Ausztria, 13.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon