UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-03-22 16:43

Megmentett pont

A rendes játékidő utolsó percében mentette döntetlenre első elitkörös mérkőzését a magyar U17-es labdarúgó-válogatott. Szélesi Zoltán együttese a második játékrész elején került hátrányba, és egészen a 80. percig úgy tűnt, pont nélkül zárja a nyitómeccset. Ekkor azonban Tóth-Gábor Kristóf góljával sikerült az egyenlítés, így a vasárnapi, románok elleni mérkőzés előtt minden esély megmaradt az Európa-bajnoki kvalifikációra.

Leiner Soma - utanpotlassport.huKomoly örökséget vett át a magyar U17-es válogatott, hiszen a 2001-es születésű labdarúgók közvetlen elődei egy esztendővel ezelőtt kvalifikáltak a horvátországi Európa-bajnokságra. A korosztály nemzeti tizenegyét továbbra is Szélesi Zoltán irányítja, az elitkörben pedig ezúttal a szlovéneken, a románokon és az izraelieken át vezet az út az angliai kontinensviadalra. A tizenhat csapatos Eb-n a nyolc csoportgyőztes mellett a hét legjobb második is részt vehet.

A kezdőrúgás pillanata
A kezdőrúgás pillanata
Ősszel a hollandokat is legyőzve, százszázalékos teljesítménnyel zárták a mieink a selejtező első szakaszát, így a szlovének elleni nyitány előtt mindenképp bizakodhattunk. A hazai rendezés megtette hatását, hiszen a Hévízi úti sporttelep lelátója megtelt a magyar szurkolókkal, a szülők és sportvezetők mellett több klub is képviseltette magát. Az első magyar helyzetre szűk négy percet kellett várni: Kapronczai Gergely és Szabó Bálint remek váltása után utóbbi adott középre, Cipf Dominik fejesét azonban könnyedén fogta Gril. A túloldalon Ásványi Balázsnak is hamar dolga akadt, Simič lövését tenyerelte szögletre a Puskás Akadémia hálóőre. Negyedórányi játékot követően meghűlt a vér a magyar szurkolók ereiben, Simič szabadrúgását ugyanis Prelec a kapuba továbbította, de les miatt érvénytelenítette a találatot a montenegrói játékvezető. A vendégek azonban támadásban maradtak, és sokpasszos játékukkal irányították a találkozót. A 20. percben a mérkőzés addigi legnagyobb helyzete is előttük adódott: Prelec ugrott ki a védők közül, ám ziccerben a kapu mellé pörgetett. Még ennél is kevesebb hiányzott a magyar csapatnak a túloldalon. A szombathelyi Tóth-Gábor Kristóf parádés szólóját követően tálalt Szabó Bálint elé, a Videoton irányítója azonban először a kapusba, majd a kapu fölé bombázott. Helyzetre helyzetekkel válaszoltak a szlovének: Simič és Urbančič is veszélyeztetett a szünet előtt. A második játékrész csendesebben, de újabb vendég lehetőségekkel indult. Szerencsére Ásványi Balázs két szabadrúgást is bravúrral hárított. Az 57. percben azonban ő sem tudott segíteni: a félidőben beállt Kovács Máté buktatta Prelecet, a jogos büntetőt a csapatkapitány Svetlin értékesítette (0−1). Alig néhány pillanattal később a túloldalon néma maradt a síp, pedig Papp Marcellt felvágták a tizenhatoson belül.
Tóth-Gábor Kristóf (b) szerezte a magyar csapat egyenlítő gólját Forrás: mlsz.hu
Tóth-Gábor Kristóf (b) szerezte a magyar csapat egyenlítő gólját Forrás: mlsz.hu
A Szélesi-csapat ugyan próbált ritmust váltani, helyzetekben ez nem mutatkozott meg, ráadásul a szlovének magabiztosan őrizték előnyüket. Sőt, Maher révén kis híján megduplázták góljaik számát, Ásványi Balázs azonban bravúrral hárította a távoli lövést. Amikor már úgy tűnt, pont nélkül marad a magyar együttes, jött a csattanó: a rendes játékidő utolsó percében Beke Péter verte meg emberét a jobb szélen, centerezését pedig az egész meccsen rengeteget dolgozó Tóth-Gábor Kristóf lőtte a léc alá (1−1). A csatár kis híján a győztes gólt is begyömöszölte a ráadás pillanataiban, de újabb helyzetét már nem tudta kihasználni. A mérkőzés így 1−1-es döntetlennel ért véget, mindkét együttes életben tartotta kijutási reményeit. A csoport másik, csütörtöki találkozóján Izrael 5−1-re győzött Románia ellen Üllőn, így a keleti szomszédaink elleni, vasárnapi találkozón csak a három pont járhat Szélesi Zoltán játékosainak fejében.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, ELITKÖR, 1. FORDULÓ Magyarország−Szlovénia 1−1 (0−0) Budapest, III. kerületi TVE sporttelep Játékvezető.: Milacsics (montenegrói) Magyarország: Ásványi − Lakatos, Varju, Nyári, Papp L. − Irimiás, Posztobányi − Cipf (Beke, 65.), Szabó (Kovács, a félidőben), Kapronczai (Papp M., 52.) − Tóth-Gábor. Szövetségi edző: Szélesi Zoltán Szlovénia: Gril − Matko, Burin, Kocar, Mutavčić − Svetlin, Maher, Urbančič − Simič (Marc, 73.), Pečar (Kukovec, 82.) − Prelec. Szövetségi edző: Agron Šalja Gól: Tóth-Gábor (80.), illetve Svetlin (57., büntetőből) A csoport másik mérkőzésén: Izrael–Románia 5–1

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.