UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2011-08-05 05:03

A föld alá tekernek +VIDEÓ

A tavalyi évben nagy sikerrel debütált budapesti föld alatti hegyikerékpáros verseny az idén is megrendezésre kerül. A MOFÉM Underworld Kupa alkalmából megnyílnak a főváros zárt, sötét tárnái a bringások előtt.

eFBé A Mountainbike Challenge versenysorozat negyedik futamaként megrendezett hegyibringás versenynek ezúttal is a kőbányai Merkapt Maraton Sportközpont ad otthont. A vetélkedő különlegessége és egyben legérdekesebb szakasza a föld alatti, több mint százötven éves, titkokat rejtő pincerendszerben fut. A speciális etap a garancia arra, hogy a kerekesek páratlan esemény részesei lesznek.
A lebonyolítás módja nem változott: öt különböző futamot rendeznek, az amatőr és a profi versenyzők külön indulnak. Egy „kanyarban” maximum hetven induló állhat rajhoz. A pince változó belmagasságú, átlagban 2-2,5 méter magas, a járatok szélessége 3 és 6 méter között változik, ám egy-két igazán szűk, alacsony és sötét rész is növeli majd az izgalmakat. „Természetesen a versenyzők testi épségét maximálisan szem előtt tartjuk, így a sötét rész a föld alatti szakasz kijárata előtt van: a külső fény tehát adott, de a nem mindennapi helyzet adrenalinfokozó!” – mondja Fülöp Miklós, a futam főszervezője.

Nem véletlenül Kőbánya a helyszín: a mai X. kerület (ahol a Merkapt Maraton Sportközpont is található) korábbi lakosai a múltban mészkőbányászattal foglalkoztak. A kitermelésre még IV. Béla király adott bányajogot, az azóta kitermelt és könnyen munkálható mészkőből épül a főváros főbb középületeinek nagy része. A kitermelt kő helyén 20-30 kilométernyi pincerendszer maradt – egy felfedezetlen, föld alatti világ, aminek nagy részét azóta kristálytiszta víz árasztotta el, és búvárok ússzák be felfedezés gyanánt. A pincerendszerbe tilos a belépés, az Underworld Kupa közönsége azonban augusztus 13-án 8.00 és 8.45 óra között a pályabejáráson, majd a verseny alatt is megismerkedhet a föld alatti világgal.

A nevezés lassan a végéhez közeledik, a futamok legtöbbje betelt. A föld alatti versenyen csak azok vehetnek részt, akik augusztus 10-ig regisztrálnak, és a nevezési díjuk is megérkezik a szervezőkhöz.
Az utánpótlás korosztályokban a juniorok versenyezhetnek, az 1992-1996 között születettek  tekerhetnek a föld alatt. Jelenleg 19 nevezett utánpótláskorú van, összesen 35-en jelentkezhetnek. Biztos résztvevő az ifi válogatott Dina Márton, aki a maga korosztályos Eb-je előtt, illetve a junior Szalontay Bence, aki a korosztályos kontinensviadala után indul a föld alá. A pincerendszertől nem kell tartani, hiszen a mészkőfalak stabilak. A versenyszakasz jó állapotban van, gombapinceként manapság folyamatosan hasznosítják. A járatrendszer bejárata körülbelül 10-15 méterrel a föld szintje alatt van, a további pályaszakaszból a sporttelepen lévő domb adja a mountain-bike versenyek kötelező szintkülönbségét. „A pálya hossza nagyjából 1,7 km, ebből nagyjából 700 méter a föld alatti szakasz. Az U16-U20-as korosztály, valamint a női mezőny hatvan percig teker a pályán, a profiknak már nyolcvan perc a limit” – meséli Fülöp Miklós. A helyszínen több kiállító is várja az érdeklődőket, így testközelből lehet majd megismerni a Bionicon és Ghost bringákat, de lesz ingyenes Motorex szerviz is. Idén az Underworld Kupa nem ér véget az eredményhirdetéssel, ugyanis 19 órakor kezdetét veszi a Merkapt Sportközpontban az Underworld Kupa After Party, amelyen a szervezőkre és a versenyzőkre közösen eltöltött, vidám éjszaka vár!