UtánpótlásSport
2024. július 18.
  • instagram
Junior férfi kézilabda Európa-bajnokság, Szlovénia
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2024-04-27 17:03

„Nem csak mi tesszük jobbá a játékosokat, hanem ők is minket edzőként” – Árkovics Bálint

A hónap utánpótlásedzője díj márciusi kitüntetettje, az Újpest U20-as jégkorongcsapatával osztrák bajnoki címet nyerő Árkovics Bálint arra törekszik, hogy partneri, bizalmi kapcsolatot alakítson ki a játékosaival, mivel a hitvallása szerint csak így tudnak közösen fejlődni és sikeresek lenni.

Mint arról beszámoltunk, Árkovics Bálint vehette át A hónap utánpótlásedzője márciusi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselőitől.

Az Újpesti Jégkorong Akadémia edzője az után kapta meg az elismerést, hogy márciusban legjobb magyar csapatként az UTE egészen a döntőig menetelt az osztrák bázisú U20-as bajnokságban, majd a bajnoki címet is megszerezte. A döntőben a lila-fehérek kétmeccses hátrányból álltak fel a Linzzel szemben, és végül 3–2-re nyerték meg a párharcot, és lettek aranyérmesek. A siker értékét növeli, hogy az UTE első alkalommal nyerte meg az osztrák-magyar közös juniorligát.

„Az egész évadban elvégzett munkája alapján a csapatunk nagyon megérdemelte, hogy megszerezze a bajnoki címet. Sokat dolgoztunk érte, szóval

ez a győzelem tökéletes megkoronázása volt a szezonunknak

  mondta Árkovics portálunknak. – Azt gondolom, azért tudott ilyen jól működni a csapaton belüli összhang, mert

igazi partneri kapcsolat alakult ki a játékosok és a szakmai stáb tagjai között.

Az idény előtt az volt az elsődleges célunk, hogy a fiúk napról napra fejlődjenek, és jobb játékossá váljanak az irányításunk alatt. Ugyanakkor mi, edzők azt szerettük volna elérni, hogy

a fiúk minket is folyamatosan kihívás elé állítsanak, s így jobb edzőkké váljunk általuk.

Éppen ezért el is vártuk tőlük, hogy a mindennapi munka során visszajelzéseket adjanak, véleményezzék a szakmai elképzeléseinket, hiszen hosszú távon csakis így tudunk közösen előrelépni.”

Árkovics Bálint Fotó: Mura László

A csupán 30 éves szakember – aki fiatal kora ellenére immár egy évtizede edzősködik – Fehérváron kezdte a tréneri pályát, majd négy éve tette át a székhelyét a fővárosba, és igazolt Újpestre, ahol már a harmadik bajnoki elsőségét zsebelte be. Korábban az U16-osokkal kétszer nyert korosztályos magyar bajnokságot.

„Az, hogy köztem és a játékosaim között viszonylag kicsi a korkülönbség, alapvetően az előnyömre válik. Bizonyos esetekben sokat tud segíteni, mert könnyebben megtaláljuk a közös hangot egymással, és a fiatalok olyan gondokkal is bátrabban mernek hozzám fordulni, amelyeket egy idősebb edzőkollégának talán nem mondanák el ilyen bizalommal. Legyenek ezek akár például a sporton kívüli, magánéleti és iskolai problémák. Szóval mindig próbáljuk megtalálni az arany középutat a játékos és edző közti kapcsolatban, és tekintettel lenni arra is, hogy ki milyen személyiséggel van megáldva.

Akkor tudjuk az adott fiatalt a leginkább segíteni a fejlődésében, ha tisztában vagyunk mind a sportbeli képességeivel, mind az emberi vonásaival. Nem csak kiváló jégkorongozókat szeretnénk nevelni, hanem egyúttal jó embereket is,

akik, ha végül netán nem a sport területén futnak be fényes karriert, akkor az élet bármely más területén is képesek legyenek helytállni, és hasznos tagjai legyenek a társadalomnak.”

(Kiemelt képen: Árkovics Bálint Fotó: Mura László)