UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2012-01-27 17:04

Irány Cádiz

Spanyolországi edzőtáborban is készül a következő szezonra Nikl András. A magyar junior szörfbajnok a szabadidejében saját deszkát is készít.

JSZ 2011-ben hatalmas előnnyel nyerte a magyar junior raceboard-bajnokságot Nikl András. A Magyar Szörf Akadémia versenyzője már a következő szezonra készül, melynek keretében egyhónapos edzőtáborba utazik Spanyolországba. András szabadidejében saját szörfdeszkát is épít. Az egyedi sporteszköz létrehozáséban az édesapja is a segít, de jórészt a saját elképzelése alapján csiszolgatja azt. – Hogyan fogtál bele? – Nagyon szeretek ezzel foglalatoskodni, pedig még egy normál műhelyem sincs. Itthon, a pincében csinálgatom. – Ezzel is szeretnél versenyezni?
– Sajáttal nem nagyon szoktak, főleg nálunk, a One Design osztályban. Itt csak egy gyártótól származó, és azonos típusú deszkát lehet használni, így egyenlőek az esélyek. Ráadásul ez nem wind-, hanem hullámszörfdeszka lesz. Az előbbit a vitorlába kapaszkodó szél, utóbbit pedig a méteres hullámok mozgatják. – Hamarosan edzőtáborba vonulsz. Kivel utazol majd Cádizba? – A korosztályomban Molnár Áron jön még egy hétre, rajta kívül pedig Sánta Bence és az öcsém, Nikl Bence is velünk tart. – Melyik lesz az idei első versenyed? – Az edzőtábor legelején, a megérkezésünk után egy nappal rendeznek egyet. Idén az lesz az első megmérettetésem, viszont az ottani indulással kapcsolatban még sok a bizonytalanság. Remélem, hogy addigra sikerül megfelelő felszerelést szerezni, hogy meg tudjak felelni a megváltozott előírásoknak. Az idei évtől új osztályba lépek. Az RS:X U21-es, már majdnem olyan, mint a nagyoknál, itt a felszerelés és az előírások a felnőtt női kategóriáéval szinte teljesen azonosak. – Akkor lehet, hogy az új deszkát mégsem hagyod itthon? – Lehet, hogy mégis magammal kellene vinni - mondta nevetve Bence –, de inkább maradok a windszörfnél. A terveim szerint Cádizba is vittem volna, de ha így haladok az építésével, nem hiszem, hogy így is lesz. Most az a legfontosabb, hogy szabályoknak megfelelelő, 8.5 négyzetméteres vitorlával versenyezhessek, és remélem, hogy ezzel már Spanyolországban sem lesz gond. Ha minden rendben lesz, akkor biztosan jól szolgálja a felkészülésemet a spanyol túra.