UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2024-04-26 21:02

Horváth Máté idővel a családi csúcsot is megdöntené

A 18 éves gerelyhajító, Horváth Máté idővel az egykori országos csúcstartó édesapja rekordját is szeretné túlszárnyalni.

Nem fogy ki ígéretekből a hazai dobószakág, a gerelyhajítóink az elmúlt esztendők korosztályos világversenyein is rendre kitűnően teljesítettek.

Közéjük tartozik Horváth Máté is, aki

2022-ben a jeruzsálemi U18-as Európa-bajnokságon szerzett ezüstérmet,

tavaly pedig már az U20-asok kontinensviadalán (melyet szintén az izraeli fővárosban rendeztek) végzett tizenegyedikként elsőévesként a korosztályban.

Horváth Máté a hazai gerelyhajítás egyik kiemelkedő ígérete Forrás: MASZ

A Veresegyház VSK színeiben versenyző reménység dobóedzéseit az édesapja, Horváth Gergely vezényli, aki hétszer szerzett magyar bajnoki címet, 81,55 méteres hajításával 2003 és 2017 között országos rekorder volt és megjárta az athéni olimpiát is. A futóedzésekben pedig édesanyja, a 400 méteren volt válogatott és fedett pályás magyar bajnok Bori Annamária segíti Mátét.

A sportcsaládban nevelkedő ifjú atléta egyéni csúcsa a tavaly elért 74,77 méter, ami akkor az előkelő kilencedik helyet jelentette az U20-as világranglistán. A jelenleg portugáliai edzőtáborban készülő fiatal az idén még nem versenyzett, de ennek nyomós oka van.

„Nagyon hosszú szezonnak nézünk elébe – kezdi Máté. – A fő megméretésem az augusztus végi U20-as világbajnokság lesz Peru fővárosában, Limában. Ezért úgy döntöttünk, hogy az idén később kezdjük a versenyzést, hogy a vébén legyek csúcsformában. Picit a tavalyi idényből is tanultunk, amikor is korán jött a jó eredmény, az Eb-re viszont már fáradtabban érkeztem.

A tervek szerint május végén már élesben is kipróbálom magamat, és természetesen szeretném tovább javítani az egyéni rekordomat, a vébén pedig a lehető legjobb teljesítményt igyekszem nyújtani.
Horváth Máté edző-édesapjával, Horváth Gergellyel és az U18-es Eb-ezüsttel Forrás: MASZ

Máté szerint az édesapjával egyre inkább összhangban tudnak együtt dolgozni.

„Évről évre jobban megértjük egymást. Azt szoktuk mondani, hogy mi kétszer annyira örülünk a sikernek és kétszer annyira bánkódunk, ha valami nem jön össze, mert a pályán edző-tanítvány, otthon pedig apa-fia viszonyban vagyunk. Nemcsak én, hanem ő is azt szeretné, hogy túlszárnyaljam az egyéni rekordját.

Gőzerővel dolgozunk, szeretnénk folyamatosan javulni, és idővel megdönteni a családi csúcsot is.

Egyébként méterben és helyezésben sem tűzünk ki konkrét célokat. Technikailag és erőnlétileg is a folyamatos fejlődést tartjuk szem előtt, és ha mindent úgy teszek, ahogyan megbeszéljük, akkor a szép eredmény sem marad el.”

(Kiemelt képünkön: Horváth Máté Forrás: MASZ)