UtánpótlásSport
2024. május 9.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2012-03-03 16:56

Szakmai támasz

A Magyar Frizbi Szövetség az utánpótlás évének nevezte el a 2012-es esztendőt, ennek jegyében pedig két ultimate szakkönyvet készített, hogy az edzők profi iránymutatás segítségével készíthessék fel a fiatal versenyzőket.

UP-info A gyűjteményeket a szerzők nem teljeskörű sportágleírásnak szánták, tehát nem tankönyvek: hasznos tanácsokat nyújtanak kezdőknek és haladóknak. A tapasztalt edzők közreműködésével készült anyagok a szakág technikai és taktikai alapjait mutatják be, így elsősorban azoknak ajánlják, akik kezdő, tehát fejlődési szakaszuk elején járó csapatokat edzenek. Az Ultimate gyakorlatok kézikönyve a szakmai ötletek tárházát bővíti, és feltárja az örök edzői kérdést: hogyan lehet a képességet fejleszteni? Az Ultimate technikai és taktikai alapok edzőnek és versenyzőnek egyaránt szól: kezdőknek, akik már birtokában vannak a sportági alapoknak, és haladóknak, kifinomultabb taktikák alkalmazására. Akik pedig kedvet kaptak ismereteik bővítésére, idővel újabb kiadványra számíthatnak.

Az ultimate a frizbi egyik szakága, amelyben két, hét főből álló csapat küzd egymás ellen. A pálya végén két célterület, vagyis zóna található, oda kell a korongot eljuttatni. Sikertelen passz esetén a játékszer az ellenfélhez kerül, a támadási joggal együtt. A meccseket a tizenhetedik pont megszerzéséig vívják, száz perc hosszan. Az ultimat frizbinek az a különlegessége, hogy játékvezető nélkül játszák, szabály helyett pedig szellemiségre, a Spirit og the Gamere kell ügyelniük a versenyzőknek.