UtánpótlásSport
2024. május 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-05-09 19:14

Meglepetésdöntők a korosztályos Magyar-kupában

Az U19-es kupában Győri ETO–Tarpa, míg az U17-esek között Békéscsaba–Gyirmót finálét rendeznek.

A 2023/24-es évadban az utánpótlás-bajnokságokon túl a kupában is versengenek a legjobb U19-es, U17-es és U16-os labdarúgócsapatok. Az új sorozatban a korosztályos Kiemelt, az Alap, valamint a Regionális kiemelt ligák csapatai indultak.

Az U19-es kupa elődöntőjében a Győri ETO 3–2-re legyőzte a Ferencvárost, a másik ágról pedig a kelet-magyarországi Tarpa a Főnix-Gold ellen jutott a fináléba.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már az első fordulókban borult a papírforma, ugyanis a korosztályos bajnokságot simán megnyerő Puskás Akadémia a legjobb tizenhat közé jutásért búcsúzott a Kaposvári Rákóczi ellen, akárcsak a Diósgyőr és a Kisvárda.

A negyeddöntőben aztán további két kiemelt akadémia, a Debrecen és az Illés is „elhullott”, így alakult ki a már említett legjobb négy mezőnye. A kiemelkedő nevelőműhelyek közül az MTK Budapestnek és a Budapest Honvédnek nincs U19-es csapata.

A legváratlanabb döntő az U17-eseké, ugyanis az Alap csoportban szereplő Békéscsaba, valamint a Regionális kiemelt bajnokság Nyugati csoportjának győztese, a Gyirmót menetelt a fináléig. A békésiek négy akadémiai együttest is legyőztek a kupában: a Kisvárdát, a Diósgyőrt és a Vasast 1–0-ra, míg a kiemelt bajnokságban éllovas MTK-t 3–1-re. A Békéscsaba korosztályos csapatának edzője, Dávid Zsolt így értékelt az Utánpótlássportnak:

„Minden mérkőzésen a legjobbunkat hoztuk, de ha rangsorolni kellene, akkor az MTK elleni győzelem volt a legértékesebb volt. Ott mindent viszontláttam, amit gyakoroltunk, de a támadójátékunk például a Vasas ellen működött a legjobban.”

A kupában minden mérkőzésen a legerősebb felállásban lépett pályára a Békéscsaba.

„Fontos, hogy mindenki rendelkezésre állt, illetve számos olyan játékos maradt nálunk, akit már csábított valamelyik akadémia, továbbá Debrecenből visszatért Dávid Kende, aki a három gólt szerzett az MTK elleni találkozón” – mondta Dávid.

Nagyon motiváltak voltak a kupában a békéscsabai fiatalok.

„Rettentően akarják a srácok a kupát, már az évad elején kitűzték ezt a célt. A meccsek előtti taktikai részt is rövidebbre kellett fogni, mert annyira eltökéltek voltak, hogy csak a győzelemre koncentráltak. Minden korosztályban megvannak azok a játékosok, akik jó eséllyel pályáznak arra, hogy a felnőttcsapat keretébe bekerüljenek, a különbség az, hogy a mostani együttesben van négy-öt, esetleg hat ilyen kiemelkedő ígéret is.”

A Gyirmót a legjobb tizenhat közé jutásért a Nyíregyházát győzte le 3–1-re, a nyolcaddöntőben a Győri ETO-t 2–0-ra, a negyeddöntőben az Újpest FC-t 3–0-ra, az elődöntőben pedig a Debrecent 3–2-re.

A tréner, Koltai Tamás – érhető módon – elégedett az eddigi teljesítménnyel. 

A Gyirmót a Debrecen legyőzésével jutott a kupafináléba Forrás: gyirmotfc.hu

„A csapategység, a hozzáállás és a bajnokságban mutatott folyamatos jó játék kellett ahhoz, hogy idáig eljussunk. Azt el kell ismerni, hogy mindegyik akadémiai csapat erősebb fizikálisan, de a mezőnyben fel tudtuk venni velük a versenyt így is.

A Debrecen elleni meccset kiemelném, mivel ott igazi csapatmunkával, vesztes állásból jöttünk vissza.

A srácok nagyon boldogok voltak, hogy bejutottunk a döntőbe, de szerencsére nem szálltak el ettől a sikertől. Erre mi, edzők is figyelünk, hiszen rengeteg feladat van még előttünk.”

A gyirmóti együttesre a kupa előtt még egy fontos megméretés vár.

„Miután megnyertük a regionális bajnokság Nyugati csoportját, még kell játszanunk a Keleti csoport győztesével a feljutáshoz, ezért kevés pihenésre lesz lehetőségük a fiúknak.”

Csak az U16-os kupában érvényesült a papírforma, ugyanis a Kiemelt bajnokság első két helyezettje, a Budapest Honvéd és a Vasas jutott a döntőbe. Az elődöntőben a kispestiek a Kisvárdát, míg az angyalföldiek a Ferencvárost győzték le.

A korosztályos Magyar-kupa döntőit várhatóan június második hétvégéjén rendezik.

(Kiemelt képünkön: A békéscsabai fiatalok ünneplik a döntőbe jutást Forrás: Facebook/Békéscsaba Labdarúgó Akadémia)