UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2012-07-28 15:09

Selejtező: végállomás

Szombat délelőtt rajtkőre álltak a londoni olimpia úszói. Soraikban számos utánpótlás korú úszót köszönthettünk, többek között Szilágyi Liliánát, a magyar csapat legfiatalabb tagját.

Krecsik Adrienn A 15 esztendős olimpikon Szilágyi Liliána a 100 méteres pillangó előfutamában mutatkozott be a londoni közönségnek, ám nem sikerült továbbjutással ünnepelnie névnapját. A Kőbánya SC úszója a harmadik nyolcas csoportban a kettes pályáról kezdte meg a versenyt. Jól rajtolt, 50 méternél hatodikként fordult (28.05), de a második ötvenen nem tudott javítani: az óra 1:00.34-nél állt meg, amivel a futamában hatodik, összesítésben a harmincnegyedik lett. Ez az idő több mint egy másodperccel maradt el a debreceni Európa-bajnokságon úszott egyéni legjobbjától. Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó is többet remélt unokájától: – A 100 pillangón indul, és én azt várom tőle, hogy élete legjobb idejét ússza előfutamában. Ha így lesz, már megtette a magáét, s ha a középdöntőbe is bejut, az meg egyenesen nagy dolognak számítana – nyilatkozta a világjátékok előtt a Nemzet Sportolója. Ez a bravúr nem sikerült, de a fiatal leányzó ebben az évben különösen odatette magát, sorra szállította a jobbnál jobb eredményeket: óriási dolgot vitt véghez azzal, hogy nem is olyan régen a debreceni felnőtt Európa-bajnokságon ugyanebben a számban a nyolcadikként érintette a falat, majd azt követően ifjúsági Európa-bajnok lett Antwerpenben 200 méteren, 100-on pedig ezüstöt hozott. S ne feledjük, hogy még mindig nem ért véget számára az olimpia, vegyes váltóban még szerepet kaphat augusztus 3-án.
A 100 pille előtt történtek mellett viszont nem mehetünk el szó nélkül: a 400 méteres vegyes úszás előfutamaiban a 17 éves japán Hagino Kosuke nagy fölénnyel verte a mezőnyt, 4:10.01-es idejével elsőként jutott tovább az esti döntőbe, maga mögé utasítva Ryan Lochte-t (3.), Michael Phelps-t (8.) és Cseh Lászlót (9.). Utóbbi rettentő kevéssel, hét század másodperccel maradt el a továbbjutástól. Hagino bravúros ideje új Ázsia-, és egyéni csúcsot jelent, s lehetett is számítani a szép szereplésére: tavasszal a japán olimpiai válogatón japán csúcsot úszott 4:10.26-os idővel, amely több mint négy másodperccel volt jobb, mint egyéni rekordja. Ekkor robbant be igazán. Korábbi nyilatkozatában elárulta, napi 14-15 kilométert úszik a siker érdekében, s nagy vágya volt, hogy Michael Phelps ellen ugorhasson medencébe 400 vegyesen. Nos, ez most teljesült is. A délelőtt folyamán magyar női 4x100-as Dara Eszter, Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Risztov Éva összeállítású gyorsváltó 3:44.79-cel a 15. helyen végzett az előfutamban, így nem jutott be az esti fináléba, ahogyan arra Kiss László szövetségi kapitány is számított: – Vérmes reményeink itt aligha lehetnek, hiszen nem a legerősebb összeállításban indulunk, miután a vegyesen érdekelt Hosszút és Jakabost nem vethetem be a stafétában is, az már túl sok lenne nekik egy napra – mondta verseny előtt.