UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2012-11-19 22:52

Érmet nyert a legkisebb

Szép győzelmekkel zárták a magyarok a maribori korcsoportos sakkvilágbajnokságot. A legkisebbek mezőnyében Juhász Judit bronzérmet szerzett.

K. D. Az utolsó játéknapot négy magyar fiatal várhatta úgy, hogy a sikere és a többi eredmény megfelelő alakulása esetén dobogóra állhat Mariborban. A többség szépen búcsúzott a vb-től – a magyar küldöttség 15 tagja győzött, öt remizett, kettő pedig kikapott a 11. körben -, és az élmezőny tagjai is értékes partikat nyertek meg, így végül hárman végeztek holtversenyben dobogós helyen, de a mezőnyértékek miatt ebből egy érem lett.
Egyetlen magyar érmesként Juhász Judit zárta a viadalt. Az U8-asok között a tizedik körben világossal magabiztos játékkal legyőzte az indiai Gaurav Garimát, majd a záró napon az azeri Malak Izmail ellen sötéttel nyert. A Mádl Ildikóval készülő tapolcai sakkozó 8,5 pontjával lett tisztán harmadik, egyedül a győztes iráni Motahare Aszaditól kapott ki. Ebben a korosztályban Karácsonyi Kata 6, a győzelemmel búcsúzó Rahimkulov Margarita 5 ponttal a középmezőnyben zárt. A legidősebbek között kevéssel maradtak le az éremről a magyarok. Nagy Gábor gyorsan túltette magát az első kiemelt és későbbi aranyérmes lengyel Dariusz Swiercztől elszenvedett vereségen, és leiskolázta papíron esélyesebb spanyol ellenfelét, Esteban Daniel Forcent. A 18 éves sakkozó kiemelési helyét jócskán túlszárnyalta, a harmadikkal azonos pontszámmal, de rosszabb mezőnyértékkel hatodikként fejezte be a vébét a 116-os mezőnyben. Az első tízbe a második legalacsonyabb Élő-pontszámmal került be a szombathelyi játékos. A lányoknál is nagyjából hasonló volt a forgatókönyv: Varga Klára 8 ponttal fejezte be a tornát, de a mezőnyértékek miatt, fél Bucholz-ponttal az ötödik helyre szorult. A magyar lány előbb indiai, majd az utolsó napon erősebb orosz riválisát is magabiztosan győzte le, és 25 Élő-pontot gyűjtött Mariborban. A vb-t ebben a korosztályban a várakozásoknak megfelelően az orosz Alekszandra Gorjacskina nyerte.
A 14 évesek között Gál Hanna Krisztina szombaton remizett a listavezető indiai lánnyal, így az utolsó fordulót fél pont hátrányból várhatta. Ketten voltak előtte, köztük ellenfele, a grúz Nino Homeriki, ő pedig négyes holtversenyben állt. Nagyon akart győzni a magyar lány, de sötéttel nem tudta átvenni az irányítást, és a 30. lépésben, miután próbálkozását könnyen visszaverték, feladta a partit. Ez volt az egyetlen veresége a vb-n, előtte öt győzelme mellé öt döntetlent ért el. Négyszer osztozott meg a pontokon olyan riválissal, aki kevesebb Élő-ponttal rendelkezik. A Kőbánya SC versenyzője 7,5 ponttal tizedik lett, ha fél ponttal többet gyűjt, akkor az ötödik helyen végezhetett volna.

A magyarok eredményei: Juhász Judit (G08) 8,5 pont, Nagy Gábor (B18) 8,0 pont, Varga Klára (G18) 8,0 pont, Amstadt Áron (B16) 7,5 pont, Gál Hanna Krisztina (G14)7,5 pont, Zsirai Péter (B14) 7,0 pont, Kozák Ádám (B10)7,0 pont, Kocsis Anett (G10) 7,0 pont, Karácsonyi Gellért (B08)7,0 pont, Horváth Ilona Klára (G16) 6,5 pont, Antal Tibor Kende (B14) 6,5 pont, Lengyel Andrea (G10) 6,5 pont, Krstulovic Alex (B10) 6,0 pont, Karácsonyi Kata (G08)6,0 pont, Péczely Sebastian Zsombor (B14) 5,5 pont, Marosi Levente (B12) 5,5 pont, Érseki Tamara (G12) 5,5 pont, Bakos Balázs (B10) 5,5 pont, Kelemen Dávid (B10) 5,5 pont, Rahimkulov Margarita (G08) 5,0 pont, Halászi Csaba Péter (B12) 4,0 pont, Breznyan Annamária (G10) 4,0 pont

Az U16-osok mezőnyében kiemelési helyezésén jócskán megjavította és 16. lett Amstadt Áron. Jó hajrázott, utolsó öt partijából négyet megnyert. A 14 évesek között 7 ponttal fejezte be a tornát Zsirai Péter, így teljesítette az elvárásokat, de ebben a korosztályban a hatodikként rangsorolt Antal Tibor Kende a 35. lett, és emiatt Élő-pontjaiból is vesztett. Hasonlóan járt az U10-es Kozák Ádám: harmadik kiemeltként indul, de végül három vereséget is begyűjtött, és 31. lett. Szintén a várakozásnál rosszabbul teljesített a 10 éves Kocsis Anett, és 24. lett, míg a legkisebbeknél ugyanezt a helyezést érte el Karácsonyi Gellért, aki a végére lendült bele. A legjobban Oroszország és India szerepelt 3 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzéremmel. A magyar küldöttség egy érmével a 16. lett. A 10 csoport több mint 1500 versenyzőjéből egyetlen száz százalékos maradt, a 10 éves vietnami Nguyen Anh Khoi nyerte meg az összes partiját.

A győztesek: 18 évesek Fiúk: Dariusz Swiercz (lengyel) 9 pont. Leányok: Alekszandra Gorjacskina (orosz) 9,5. 16 évesek Fiúk: Jurij Jeliszejev (orosz) 9. Leányok: Anna Sztyazskina (orosz) 9. 14 évesek Fiúk: Kayden Troff (amerikai) 9. Leányok: Mahalakshmi M (indiai) 9. Fiúk: Samuel Sevia (amerikai) 9 Leányok: Vaiszhali (indiai) 9. 10 évesek Fiúk: Nguyen Anh Khoi (vietnami) 11. Leányok: Prijanka N (indiai) 9,5. 8 évesek Fiúk: Nodirberk Abduszattorov (üzbegisztáni) 10. Leányok: Motahare Aszadi (iráni) 10,5