UtánpótlásSport
2024. július 14.
  • instagram
Junior férfi kézilabda Európa-bajnokság, Szlovénia
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2024-05-04 16:03

Meglepetést okozott az utánpótlás a válogatón

Az évad első kiemelt kajak-kenu versenyét, pontosabban válogatóját rendezték meg Szolnokon, ahol felnőttmezőny mellett az utánpótlás is vízre szállt.

Szolnokon versenyzett az elmúlt napokban a felnőtt, U23-as és ifjúsági kajakosok és kenusok krémje: előbbieknek (a mezőnyben az U23-asokkal) az esemény a jövő heti, Szegeden megrendezendő olimpiai kvalifikációs versenyre volt válogató, de az U23-as kenusoknak is hasonlóan fontos állomás volt a viadal.

A felnőtt kajakosoknak az esemény a párosok és a négyesek között volt válogató az olimpiai kvalifikációs versenyre.

„A férfi és a női mezőnyben is komoly sikereket értek el a fiatalok, vagyis a Los Angeles-keret tagjai – kezdi az értékelőt Makrai Csaba, a kajakutánpótlás szövetségi kapitánya. –

Berúgta az ajtót ötszáz párosban, vagyis olimpiai versenyszámban Kurucz Levente és Opavszky Márk duója, amely a toronymagas esélyesnek kikiáltott Tótka-Nádas egységet utasította maga mögé, és nyerte meg a válogatót; ez szenzációs eredmény.

A női mezőnyben a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese kettős harmadikként ért célba ötszázon, csak az olimpiai kvótás két egység előzte meg őket, így ők fogják majd a jövő heti kvalifikációs világkupán képviselni a magyar színeket a számban. Kijelenthető, hogy ezek az U23-as kajakosok már a közvetlen felnőtt élmezőnybe tartoznak. Négyesben is jól ment az utánpótlás, a kvartettek között is lesznek fiatal indulóink a kvalifikációs eseményen. Ha pedig nem lassulnak a folytatásban, akár olimpiai szereplés is kinézhet nekik.”

A kenusok esetében valamivel árnyaltabb a kép, amiről a szakág utánpótlás szövetségi kapitányát, Foltán Lászlót kérdeztük.

„Kettős érzéseim vannak a verseny kapcsán. Jól ismerem a versenyzőket, tudom, mire képesek; vannak, akik szinte hibátlan pályát mentek, ilyen például a Molnár Csanád, Juhász István páros, ám voltak, akiknél csúszott be hiba. Kollár Kristóf és Fejes Dániel a második helyük ellenére többet tudnak ennél, de lesz idejük javítani. Kiss Ágnes és Molnár Csepke esetében is maradt még a tankban –

nem meglepő a visszafogottabb teljesítmény, a korábbi években is jellemző volt, hogy akik ekkor érettségiznek is, azoknak nehezebb a dolguk.

Miután megszűnik a megosztott fókusz, bízom benne, hogy minden visszaáll a rendes kerékvágásba. A világkupán az U23-asok közül Kollár Kristóf, Hodován Dávid, Molnár Csanád, Juhász István, Rumi Gergő, Fodor Nicholas, Kiss Ágnes, Opavszky Réka, Csorba Zsófia, Horányi Dóra, Benkucs Kira és Zagyvai Borka érintett; a felnőttcsapat nagyjából nyolcvan százaléka korosztályos kenus lesz.”

(Kiemelt képünkön: Opavszky Márk (balra) és Kurucz Levente a szolnoki válogatón Forrás: MKKSZ)