UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2013-01-13 20:05

Téli terep az ob-n

Jég és fagy, forró tea és kerékpármosó – a cyclo-krossz országos bajnokság hamisítatlan téli körülmények között zajlott le. A dobogós helyekért a SuperCross-sorozat futamain megszokott duók, triók vívtak nagy versenyt az ob-n is.

eFBé Békéscsaba környékén az elmúlt tíz évben számos országúti versenyt rendeztek, a „terepen” azonban először mutatkozhatott be rendezőként a Pedáldöngölők HKE. A megyeszékhelytől néhány kilométerre, Pósteleken rendezték január 12-én a terepkerékpárosok országos bajnokságát. A pósteleki parkerdő kiváló helyszínnek bizonyult, a rendezők pedig büszkék lehettek arra, hogy – alföldi helyszín dacára – komoly szintkülönbséggel bíró pályát alakítottak ki.
A fagyott talaj és a szinte jégpáncél-nyomvonal megnehezítette a korosztályos versenyzők dolgát. A hőmérséklet csak az elit és U23-as rajtra kezdett valamelyest melegedni, addig a jég volt az úr: ami felolvadt, rögtön visszafagyott. A szervezők megfeszített munkával javították a körülményeket, folyamatosan szórták földdel a 2700 méter hosszú pálya legkritikusabb szakaszait. Az ifjúsági fiúk futamában a SuperCrosson megszokott módon a Pelikán János, Dina Márton, Meggyesi Bercel, Rózsa Balázs négyes már a rajtnál összeállt. A KSI-s Rózsa Balázs az ob előtt megfázással és küzdött, nemcsak a felkészülésre előírt kilométerekkel. „Ez a cross-szezon nem úgy jött össze, ahogyan elterveztem. Csupán a salgótarjáni versenyen nem hátráltatott technikai hiba vagy bukás, ott csak a pálya nyomvonala volt kedvezőtlen nekünk, országútisoknak. Egyébként a 2012-es év szinte minden versenyre tartogatott valami nem várt műszaki hibát, remélem, 2013 nem az ilyenekről fog szólni. A tavalyi év utolsó versenyén kellőképpen megfáztam, így készültem a cyclo-ob-ra, a mountisoknak kedvezőbb pályára. A felkészülés alatt nem is fektettem annyit a crossba, mint tavaly, főként az országúti versenyekre készülök. A SuperCross-sorozatban az utolsó futam előtt a 3. helyen állok, ezt szeretném összetettben tartani – az ob-n a dobogóval ugyancsak meg lennék elégedve.”
Az U19-s futam végén versenybírók közbeszóltak, pontosabban nem szóltak: nem jelezték az utolsó kört, Meggyesi és Rózsa így „kihagyta” a hajrát. „Négyesélyesnek gondoltam a versenyt az ob előtt és ez így is lett. Az utolsó körben nem tudtam, hogy abban vagyok, a verseny közben dőlt el, hogy végül hány kört megyünk. A trió mögött voltam 10-15 méterrel, de egy kör alatt felérhettem volna rájuk; a terepviszonyok miatt mindannyian többször hibáztunk, ha tudom, hogy az utolsó kör, kockáztatok – így építettem fel a versenyemet…” – mondta honlapunknak a KSI versenyzője, aki így a célba egyszerre érkező Pelikán, Dina, Meggyesi trió mögött néhány másodperccel a negyedik helyen tekert be.
A fiatalabbaknál jól szerepelt a Bikeexpress SE – a klubnak jól megy a cyclo-cross szezon, vezeti az összetettet a SuperCross-sorozatban és Zathureczky Márk személyében U17-ben már biztosan van egy első helye. U15-ben is lesz, mert Dian Ábel és Karl Ádám egymás ellen küzd az elsőségért, míg az U17-es lányok versenyében az immár országos bajnok Nagy Vanesszát (Vitalitás SE) még megelőzheti Karl Bianka. Az ob-n Márk a 3. lett U17-ben, Ábel pedig Ádámot megelőzve nyert. A bivalyerős U19-s mezőnyben Karl Dávid ötödik lett úgy, hogy nem kapott körhátrányt, az általa megelőzöttek között pedig Nagy Olivér (SzSzKE) személyében országúti válogatott serdülő is van. „Dávid idei szezonját lépésről lépésre építjük fel, a komoly alapozásnak látszik az eredménye, szépen haladt az élboly mögött és már nem volt akkora hátránya, mint a novemberi, decemberi versenyeken. Az országos bajnokság nekünk egy hamisítatlan bringás hosszú hétvégére sikerült: az ob előtt néhány nappal lementünk Gyulára, ott szálltunk meg egy panzióban – szülők, gyerekek, versenyzők. Búr Zsolték, Cser Gáborék is abban a panzióban szálltak meg, szóval nagyon jó volt a hangulat.
A vasárnap délelőttöt is többen együtt töltöttük még Gyulán a fürdőben, szóval igazi csapatépítő hétvége volt – szép eredményekkel! Minden versenyzőn éreztem azért, hogy jobban izgultak, mint bármikor – azért ez mégiscsak országos bajnokság volt. Kiemelném Karl Ádámot, aki az utolsó körben hatalmas hátrányt dolgozott le és lett második Dian Ábel mögött. Zathureczky Márknak nem volt szerencséje, esett is, leesett a lánca is, visszatenni sem tudta rendesen, így futva érkezett meg a célba – így is a harmadik helyen” – értékelte honlapunknak a versenyt Garamszegi László, a Bikeexpress SE szakosztályvezetője. Az U23-asok futamában a Belgiumban versenyző Panyi János, valamint a Cube-Csömör színeiben versenyző Fenyvesi Péter harcolt az első helyért. Előbbi bukása miatt a harmadik helyre csúszott vissza, Szalontay Bence megelőzte őt. Részletes eredmények ITT.