UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2013-03-27 20:00

Sulisárkányok

Bár a nyílt vízi sárkányhajó-szezon május 1-jén, a csepeli Vass István-emlékversennyel kezdődik, Csabai Edvin szakágvezető már most nagy munkában van. Idén indul a hivatalosan Suli Sárkányoknak nevezett szakág-népszerűsítő és toborzó sorozat, melyet két korosztályos verseny zár.

Sajó Annamária A március 23-i budapesti medencés sárkányhajó-párbajjal lezárultak a szakág téli viadalai. A csapatok a május 1-jén, Csepelen rendezendő szezonnyitó ragettára készülnek, amelyet május 11-től kezdődően szeptemberig hét állomásból álló versenysorozat, úgynevezett roadshow követ. Ezeken továbbra is lesznek általános- és középiskolás, baráti és céges futamok, a szabadidős kategória azonban ezen túl újonc néven szerepel. Az idei évtől az utánpótlás-korosztály létszámának növelésére nagyobb súlyt fektet a kajak-kenu szövetség sárkányhajó szakága. „Májusban indul a program, amelyben szó szerint az általános- és középiskolákba visszük a sportot” – mondja Csabai Edvin, a kajak-kenu szövetség sárkányhajó szakágának vezetője. – Ennek keretében régiónként nyolc település oktatási intézményébe visszük el a sportágat. A cél az, hogy év végéig négyszáz gyerek látogasson el a lakhelyéhez legközelebb eső kajak-kenu egyesületbe, hogy sárkányhajózzon, vagy akár kajakozzon és kenuzzon.”
A program keretében az iskolákban olimpikonok beszélnek élményeikről, az olimpiai eszméről és az ötkarikás játékok fontosságáról; kisfilmeket és fotókat vetítenek, relikviákat állítanak ki, tájékoztatót tartanak a vízi sportélet szépségeiről. A leglátványosabb minden bizonnyal a sárkányhajó, a kajakok és a kenuk, valamint egyéb vízi sporteszközök bemutatása, kiállítása lesz. A leglelkesebbek a kajak ergométert ki is próbálhatják a 100 méteren rendezett korcsoportos versenyen. A helyi lehetőségekhez mérten az iskolák közelében lévő vízfelületen vízi bemutatót, sárkányhajózást, túraevezést és -kenuzást rendeznek. A programot délutáni családi sportnap és játékos sportvetélkedők is szinesítik. A kezdeményezés nem újkeletű, már a tavalyi jó gyakorlatra épül. „2012-ben Tiszaújvárosban, ahol már működik kajak-kenu és sárkányhajó klub, volt ilyen rendezvényünk – mondja Csabai Edvin. – Eredményeképpen két egyesület jött létre, Polgáron, illetve Hajdúnánáson. A három vízitelepre a program után hatvan gyerek ment le.” Az utánpótlás-létszámnövelési program azonban nem áll meg itt. Vízi sportágakat nehéz iskolákban népszerűsíteni, hiszen kevés oktatási intézménynek van medencéje, hovatovább saját vízpartja. A golfhoz hasonlóan ezért a sárkányhajó is az iskolai testnevelésórákat célozta meg a gyerekek toborzására. „Szeretnénk azt a hátrányt ledolgozni, hogy nincs a sulikban vízfelület – mondja a szakágvezető. – Ezért megyünk mi, akár a szülői értekezletre is. A testnevelésórán így a lurkók a hozzájuk legközelebb lévő vízitelepre látogatnak el. A cél az, hogy találkozzanak a sportággal, és iskolaidő után az egyesületekben sárkányhajózzanak.” Baján és Tiszaújvárosban már így ismerkednek a fiatalok a szakággal. A sárkányhajó roadshow állomásai: május 1.: Budapest (szezonnyitó) május 11.: Győr május 25.: Balatonfüred június 7.: Kanizsa június 29.: Baja július 27.: Kecskemét augusztus 10.: Szeged augusztus 31.: Budapest (országos bajnokság) szeptember 12-15.: klubvilágbajnokság, Kijev A sulisárkányok-versenysorozat állomásai: június 3-4.: nyílt iskolai sárkányhajó-bajnokság tavaszi/nyári forduló, Tiszaújváros szeptember 7-8.: nyílt iskolai sárkányhajó-bajnokság tavaszi/nyári forduló, Tiszaújváros