UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2013-04-05 08:09

Idén is vár a Salgó

A Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület versenyei során kiemelt szerepet szánnak az utánpótlásnak, a városi bajnokságon éppúgy, mint az olimpiai-krossz viadalokon – 2013-ban is színes a repertoár.

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Salgótarjáni HKE (Kéri István) Legfőképpen a hazai hegyikerékpáros versenynaptár több hónapos csúszása az oka, hogy késett, de végre elkészült a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület véglegesnek tekinthető 2013-as programja, benne a helyi, környékbeli eseményekkel. Mint azt a korábbiakban már megszokhattuk, ismét színesre sikerült a kínálat, a sportág szerelmesei közül szinte mindenki talál majd számára szimpatikus eseményt. Láthatunk a naptárban XCO, CX és országúti kerékpáros-versenyeket, de lesz hegyikerékpáros és gyalogos teljesítménytúra, valamint hegyi futóverseny is  a nógrádi megyeszékhely környékén.
A Hegyikerékpáros Városi Bajnokság Sorozat már a 19. szezonját kezdi. 1995 óta az egyesület minden évben négy futamot biztosít elsősorban az utánpótlás és a helyi amatőrök számára. Természetesen a „városikon” – amelyből eddig összesen 72(!) eseményt bonyolítottak le történelmük során – az imént említett tehetséggondozásé és a lehetőségek megteremtéséé a főszerep, de az élvonalbeli kerékpárosok is megtalálják a maguk kategóriáit. A négy verseny között idén is ott lesz a Karancs Királya, amely egyéni hegyi időfutam jellegével kissé szokatlan a hegyikerékpársportban. A Nógrád Megyei Természetbarát Szövetséggel karöltve a Salgótarjáni HKE ebben az évben életre hívja a Négy évszak a Karancs–Medves vidékén elnevezésű túrasorozatot. Az eseményeken gyalogosan és hegyikerékpárral lehet majd részt venni, s a végén a meghatározott számú túrát teljesítők az összetett értékelés alapján elismerésben is részesülnek. A Salgótarjáni HKE két eseménye kerül be ebbe a sorozatba: a júniusi Fel a Kálváriára! (Negyven Hegyben Egyben) gyalogos-hegyikerékpáros-kombó, valamint a téli Medves Gyöngyszemei TT.
Idén is megrendezzük a Tarján-kupát, az Amatőr Kupa 2013 részeként, valamint megint sor kerül SuperCross futamra is a nógrádi megyeszékhelyen. Újdonságként indul 2013-ban a Cross-Country Challenge, melynek (természetesen) salgótarjáni állomása is lesz. A sorozat szervezői elsősorban az amatőrök, a licenc nélküliek felé kívánják megnyitni az XCO világát. Számukra külön kategóriákat hoztak létre, az eseményeken pedig teljesíthető nehézségű nyomvonallal próbálják széles körben megszerettetni a hegyikerékpár-sport olimpiai formuláját. A tervek szerint a Magyar Kupa-sorozatba is számító erőpróba színhelye Salgó várának környéke lesz.

A Salgótarjáni HKE eseményei időrendben: 2013. május 12. – 19. Hegyikerékpáros Városi Bajnokság Sorozat Salgótarján, 1. futam (Tóstrand) V. Természetbarát Sportok Hétvégéje (2013. június 8-9.): 2013. június 8. – Túra a Kálváriára (gyalogos) és Negyven Hegyben Egyben (hegyikerékpáros) teljesítménytúrák – Négy évszak a Karancs – Medves vidékén esemény 2013. június 9. – 19. Hegyikerékpáros Városi Bajnokság Sorozat Salgótarján, 2. futam – VII. Karancs Királya uphill hegyikerékpáros időfutam és hegyi futóverseny. 2013. július 28. – VIII. Tarján Kupa országúti kerékpáros mezőnyverseny – Amatőr Kupa 2013 esemény. 2013. augusztus 25. – Salgótarján Kupa – XCO Magyar Kupa és Cross-Country Challenge esemény. 2013. szeptember 15. – 19. Hegyikerékpáros Városi Bajnokság Sorozat Salgótarján, 3. futam (Tóstrand). 2013. október 13. - 19. Hegyikerékpáros Városi Bajnokság Sorozat Salgótarján, 4. futam (Dolinka). 2013. november 25. – Karancs Kupa – SuperCross esemény. 2013. december 1. – Medves Gyöngyszemei gyalogos és hegyikerékpáros teljesítménytúrák – Négy évszak a Karancs – Medves vidékén esemény.