UtánpótlásSport
2024. május 11.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2013-04-20 13:55

A sportág elitje is csak leste Makrát

A minden várakozást felülmúló, előkelő 11. helyen végzett Makra Noémi az egyéni összetett döntőben a tornászok moszkvai Európa-bajnokságán. A fiatal békéscsabai lány gyakorlatát még az orosz főedzők is árgus szemekkel figyelték és nem győztek gratulálni teljesítményéhez.

UP-info Draskóczy Imre, a női válogatott vezetőedzője már a márciusi szerenkénti országos bajnokság után is a női torna nagy reménységének nevezte Makrát. Ahogy akkor honlapunknak nyilatkozta: ritka az, hogy valakinek a gerenda és a felemás korlát legyen a legerősebb szere. Ráadásul talajon és ugrásban is kiváló, így ő lehet a jövő Ónodi Henriettája. Már csak azért is, mert ő is békéscsabai, mint az 1992-es barcelonai olimpián aranyérmes, s neki is az Unyatyinszky-házaspár az edzője. Az idén tizenhat éves lány 2011-ben tűnt fel a nemzetközi porondon. Akkor előbb felemáskorláton győzött az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF), majd nem sokkal később az Olimpiai Reménységek Versenyét (ORV) nyerte meg egyéni összetettben.
Most pedig élete első felnőtt világversenyén szerepelt még a reméltnél is jobban. Gyakorlatai ugyan nem értek döntőt szerenként, viszont az egyéni összetett fináléba bekerült, a 13. helyen. Ott pedig mindegyik szeren szinte hibátlan gyakorlatot mutatott be. Altorjai Sándor csapatvezető értékelése szerint gerendán sokat javított a selejtezőhöz képest és felemáskorláton is jobb teljesítményt produkált a korábbinál. Talajon az egyébként hibátlan bemutatóban egy javítanivaló akadt, ám a zsűri szigorúbban pontozott, így 12,966-ot kapott. Az ugrása kiemelkedett, végül az olasz Campana Giorgiával holtversenyben a 11. helyen végzett. Az első tízbe kerülni maga lett volna a bravúr, ám így is több szakember felfigyelt az aprócska lány kiugró teljesítményére. (Egy – igaz, nem a legfrissebb – Héraklész-felmérés szerint 148 cm magas, s 34 kilós, bár azóta biztosan nőtt egy kicsit és a súlya is gyarapodott valamelyest, de sokat biztosan nem...) Makra Noémi elégedetten nyilatkozott a döntő után: „Nagyon örülök, egyáltalán nem is számítottam rá, hogy életem első felnőtt kontinensviadalán ilyen jó eredményt érek el. Arról nem is beszélve, hogy most a döntőben a többiek sem rontottak túl sokat, így még erősebb volt a mezőny. Persze kicsit izgultam, de messze nem annyira, mint korábban: a gerendán például szó szerint remegni szoktam, most egyáltalán nem. Minden gyakorlatot szépen teljesítettem, ez is nagy örömmel tölt el.” Altorjai, a szövetség főtitkára a házigazda orosz mesterek dicséretét emelte ki. „Teljesítményére már nemzetközi szinten is felfigyeltek. Az orosz főedzőkkel közösen néztem a versenyt, ifjú tehetségünk minden gyakorlatát árgus szemekkel figyelték és jöttek gratulálni az új magyar üdvöskéhez. A női mezőnyben nagyon nehéz bekerülni az első tízbe, ez alkotja az igazi elitet, így ez a 11. hely kimagasló eredmény. Ha Noémi hasonlóan készül tovább, még sok siker részese lehet.” A másik magyar versenyző, Böczögő Dorina a 12. helyen kvalifikálta magát a fináléba, ám ott felemáskorláton rontott, gerendája sem sikerült, így összetettben a 22. helyen végzett. Eredmények, női egyéni összetett döntő: 11. Makra Noémi 53.965 pont (ugrás 13.833, felemáskorlát 13.466, gerenda 13.700, talaj 12.966) 22. Böczögő Dorina 50.200 (ugrás 13.600, felemáskorlát 11.600, gerenda 11.700, talaj 13.300)