UtánpótlásSport
2024. május 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2024-05-10 18:05

„Amíg van esély, addig nem állok meg” – Kropkó Márta az olimpiai kvalifikációról

Az U23-as triatlonos, Kropkó Márta olimpiai álmokkal vágott neki 2024-nek, amiért az utolsó pillanatig küzd majd.

Nem panaszkodhat a 2023-as évadára a 21 éves triatlonos, Kropkó Márta, aki a felnőttek között is letette a névjegyét: a Lengyelországban megrendezett Európa Játékokon a mixváltó tagjaként bronzérmet szerzett, sőt egyéniben vb-győzelmet is ünnepelhetett, az U23-asok között aquatlonban bizonyult a legjobbnak.

Ezek fényében nem meglepő, hogy elégedetten értékelte az évet, és motiváltan, olimpiai célokkal vágott neki 2024-nek.

A teljes magyar ötkarikás csapat még nem alakult ki, Kropkó helyzetét viszont nehezíti, hogy sérüléssel bajlódott az utóbbi időszakban.

„Portugáliában egy hónapot edzőtáboroztam az év elején, aminek köszönhetően jó formába lendültem, ám sajnos ezt nem volt lehetőségem sok versenyen megmutatni. Elrepültünk Új-Zélandra, ahol a mixváltóval a világbajnoki sorozat első állomásán hatodikként zártunk; bíztam benne, hogy akár jobb eredmény is születhet, de kihoztuk a helyzetből a maximumot. A vegyes csapat érdekében az egyénitől visszaléptem, amit picit sajnáltam, de minél jobb teljesítményt akartam nyújtani a többiekkel, hogy maradjon esély az olimpiai kvalifikációra – mondja Kropkó. – A folytatást, pontosabban az Abu-Dzabiba tervezett állomást »éhesen« vártam, nagyon motiváltan utaztam el, ehhez képest óriási csalódás volt, hogy viszonylag kis eső miatt eltörölték a versenyt, ami ráadásul az utolsó kvalifikációs esemény lett volna. De nem csüggedhettem, folytattam a felkészülést, ám végül megsérültem, ami nem kedvezett a helyzetemnek. A jövő héten Mexikóban lesz még esélye a magyar mixváltónak, hogy megszerezze a kvótát, ám sajnos én nem segíthetem majd a csapatot. Szomorú vagyok, hogy így alakult, de

továbbra is reménykedem, hogy valamilyen úton módon lesz még esélyem a kvalifikációra – amíg nem válik véglegessé a mezőny, mindent megteszek majd ezért.

A fiatal hangsúlyozza, nagy erőssége, hogy sosem adja fel; ez a hozzáállás segíti a jelenlegi helyzetben.

„Szeretném megköszönni azoknak, akik támogatnak, mert nélkülük nem viselném ilyen jól a szituációt. Ha összejönne az olimpia, az egyik legfiatalabb versenyző lennék a triatlonosok között;

nem vagyok elkésve az esemény kapcsán, lesz még lehetőség kijutni később is, de az biztos, hogy ha lemaradok, azt négy éven át érezni fogom.

Anyukám tanácsolta, hogy ha nem jön össze Párizs, fókuszáljak a kisebb célokra: szeretnék világkupákon szerepelni, top tízes eredményeket elérni – ezek azok, amik még ott lebegnek a szemem előtt.”

(Kiemelt képünk forrása: World Triathlon)