UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2013-05-11 15:30

Megosztott feladatok

Nem a csoportriválisoktól kell tartani, hanem a nyolcaddöntőben várható ellenfél lesz igazán erős a junior kézilabda-világbajnokságon – mondta honlapunknak Kovács Péter, a férfi utánpótlás szakágvezetője, aki nem lehet majd ott júliusban a boszniai eseményen, mert azidőtájt más dolga akad: az ifiket készíti fel a hazai rendezésű vb-jükre.

K. D. – Tudtuk, hogy csak erős vagy nagyon erős csoportba kerülhetünk a világbajnokságon. A mi hatosunk végül nem lett olyan nehéz, de a keresztcsoport, vagyis ahonnan a nyolcaddöntős ellenfél érkezik, az rendkívül erős a spanyolokkal, a svédekkel és Egyiptommal. A csoportriválisok közül a szlovénok emelkednek ki, és a bosnyákok sem véletlenül rendezik meg a tornát, egy jó garnitúra bizonyíthat hazai pályán. A többiek, vagyis Kongó, Dél-Korea és Argentína sötét ló, azzal együtt, hogy már mindenki tud kézilabdázni, fejlődik és tanul, ezért oda kell figyelnünk rájuk – értékelte a sorsolást Kovács Péter.
A szakágvezető nem fogalmazott meg konkrét elvárást a csapattal szemben. Mint mondta, az a cél, hogy tisztességesen játszva a lehető legjobb eredményt érjük el. Nem az a célkitűzés, hogy az együttes nyerje meg a tornát, mert ez a korosztály először jutott ki világversenyre. A válogatott felkészülése június 10-én kezdődik 18-19 játékossal. A hónap végén Szerbia, majd július elején Brazília ellen játszanak a fiatalok, a vb előtti főpróba pedig a csoportrivális Szlovénia ellen lesz július 9-én és 10-én. – Aztán pont velük kezdünk a vb-n, de nem lesz baj, hogy ismerjük egymást, majd meglátjuk, ki tud ebből többet profitálni. Több olyan játékos van, aki már NB I-ben játszik és Kovács Péter szerint az oroszlánkörmeit mutogatja, most pedig a világbajnokságon bizonyíthat. Az egyik közülük Zdolik Bence, aki már a felnőttválogatottban is bemutatkozott – nem is akárhogy, hat gólt dobott a horvátoknak. A szakágvezető kérte Mocsai Lajos szövetségi kapitányt, hogy amennyiben lehetséges, engedje el a balatonfüredi játékost a két júniusi Eb-selejtezőről, hogy ott lehessen a felkészülés kezdetén, együtt a kerettel. Kovács Péter szerint a balátlövőnek húzóembernek kell lennie a vb-n is. A szakágvezető beszélt arról is, hogy ő nem lesz ott a tornán, mivel júliustól a hazai rendezésű világbajnokságra készül az ifjúsági válogatottal, Bosznia-Hercegovinába így Gyurka János és Kopornyik Zsolt utazik. Nemcsak a stáb osztja meg a feladatokat, a játékosok is csak az egyik tornán vehetnek részt. – Sok a 12-16 meccs, lehetetlen csúcsformában lenni két vb-n egymás után. Így hiába voltak nagy érdemei Faluvégi Rudolfnak vagy Kovacsics Péternek a vb-szereplés kiharcolásában, koruk alapján az ifik között fognak játszani.

A junior-világbajnokság csoportbeosztása: A csoport (Banja Luka): Tunézia, Franciaország, Oroszország, Dánia, Angola, Szerbia. B csoport (Ljubuski): Horvátország, Németország, Svájc, Katar, Hollandia, Algéria. C csoport (Szarajevó): Kongói Köztársaság, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Argentína, Dél-Korea, Magyarország. D csoport (Zenica): Spanyolország, Svédország, Brazília, Egyiptom, Chile, Kuvait. A világbajnokságra július 14-28. között kerül sor. A csoport első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, a legjobb 16 közé.