UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2013-05-20 12:23

A kicsik nagykövete

Jelena Iszinbajeva kétszeres olimpiai- és ötszörös világbajnok rúdugró. És immár kétszeres olimpiai nagykövet is: a 2. ifjúsági olimpián, Nandzsingban is népszerűsíti az ötkarikás szellemiséget. A kínai városban 15 hónappal a rajt előtt minden a tervek szerint halad.

eFBé Az ifjúsági olimpia kettős szerepet tölt be: először is sportesemény, ahol a 14-18 éves korosztály legjobbjai először élhetik át, mit jelent az, hogy ötkarikás játékokon szerepelnek. Másodszor olyan, mint agy interaktív iskolai hét, rengeteg kulturális előadással, programmal. Május 19-én Nandzsingban Iszinbajeva és a szervezőbizottság bejárta a leendő olimpiai stadiont, amely az idei ázsiai ifjúsági játékok egyik helyszínéül is szolgál.
– Megtiszteltetés, hogy a 2014-es ifjúsági olimpián is nagykövetet lehetek, ugyanúgy, mint 2010-ben, Szingapúrban – mondta a helyszínen Iszinbajeva. – Három éve első kézből tapasztaltam, milyen remek lehetőség ez az esemény a fiatal sportolóknak. Felkészíti őket arra, hogy ha majd egyszer, felnőtt korukban világversenyen szerepelnek, hogyan veszi őket körül a média, mit jelent az, hogy olimpiai faluban laknak, kicsit elzárva a külvilágtól. A legjobban azonban az tetszett, ahogy az ifjúsági olimpia szellemiségének megfelelően rengeteg új barátság szövődött, eltűntek a kontinensek és a kultúrák közti különbségek. Iszinbajeva mellett 2010-ben Michael Phelps és Usain Bolt is olimpiai nagykövet volt. Nandzsing 2014. augusztus 16-28-án rendezi a 2. ifjúsági nyári olimpiát, közel négyezer fiatal sportoló részvételével. A 28 sportág között ott lesz a golf és a hétfős rögbi, a felnőttek között mindkettő Rióban mutatkozik majd be. Új lesz továbbá a háromfős kosárlabda és az ötfős gyeplabda. Az ifjúsági olimpiai „versenycsalád” (EYOF, AYOF stb.) fontos része az, hogy a lehető legtöbb sportági versenyszámban rendezzenek vegyespáros-küzdelmeket is, ez Nandzsingban sem lesz másképp. A kínai város 15 hónappal a megnyitó előtt kiválóan halad a szervezéssel. A versenyhelyszínek nagy része teljesen kész, ezeket az idén augusztusban az ázsiai ifjúsági játékokon élesben tesztelik. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság koordinációs testülete a héten Nandzsingabn járt, hogy tanulmányozza az előkészületeket. A stáb a legteljesebb mértékben elégedett volt a látottakkal, erről ITT számoltunk be.