UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2013-05-22 07:33

Négy csapatot ért utol a vírus

Calicivírus-fertőzés miatt kellett felfüggeszteni a fiú serdülő kosárlabda-bajnokság nyolcas döntőjét. Érsek István, a Körmend edzője úgy tudja, négy csapatból összesen harminchárman betegedtek meg.

K. D. Csütörtökön kezdődött a serdülők döntője a Pasaréti Sportcentrumban, ám nem lehetett győztest hirdetni, ugyanis a második napon félbe kellett szakítani a tornát a tömeges megbetegedések miatt.
A Körmendi Törpördögök edzője honlapunknak elmondta, hogy szerdán érkeztek meg a fővárosba, csütörtökön pedig megnyerték mindkét meccsüket. A gondok a következő nap reggelén kezdődtek: az egyik játékos hasfájásra panaszkodott, majd dél körül hányt is, így meccs helyett kórházba került. Nem sokkal később még egy fiatal lett rosszul, majd a Sopron elleni találkozó közben az együttes irányítója dőlt ki, és a meccs után további három gyereken jelentek meg a betegség tünetei. Érsek Istvánt sem kerülte el a fertőzés, így döntően a segítője meccselt. Mint kiderült, nemcsak a körmendieknél jelentkeztek a tünetek, további három csapatot ért utol a fertőzés. A Békéscsaba, a Sopron és a Nyíregyháza játékosai is a Normafán lévő szállóban laktak és étkeztek, így valószínűsíthető, hogy ott kapták el a betegséget. A körmendiek mintáiból az ÁNTSZ megerősítette, hogy a hasmenést és hányást okozó calicivírusról van szó. Érsek István szerint az étel is okozhatta a fertőzést, de akár az is elképzelhető, hogy ugyanazt a kilincset fogták meg a kosarasok, így terjedt tovább a vírus. A torna szervezői vizsgálatot kértek a szállodában. A körmendi edző összesítése szerint a tizennyolc fős keretből tíz játékos betegedett meg. A békéscsabaiak közül is tíz kosaras, valamint egy edző, a Nyíregyházából kilencen, a Sopronból pedig ketten kapták el a fertőzést, és többen kórházba is kerültek. Mivel gyors lefolyású betegségről van szó, így már mindenkit hazaengedtek, de a gyerekek szervezete legyengült, Körmenden még edzeni sem tudtak azóta. A Kaposvár és a DSI-DEAC úszta meg az esetet, mivel másik szálláson voltak. A szövetség várhatóan szerdán dönt arról, mikor rendezik meg a folytatást, a versenynaptárban június első hétvégéje tűnik szabadnak. Az eddig lejátszott meccsek eredményeit már nem törlik a FIBA szabályzata értelmében, hiába lépett pályára néhány együttes tartalékosan a betegek miatt. Érsek szerint ebben a helyzetben csak vesztesei vannak a döntőnek, de bízik az igazságos döntésben.