UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2013-05-26 18:09

Tábor Szávayval

A sérülések miatt bekövetkezett, kényszerű visszavonulás után máris tele van tervekkel Szávay Ágnes. A mindössze 24 éves teniszező tábort szervez nyáron, és szeretné népszerűsíteni a sportágat – még akadémia létrehozásán is gondolkodik.

reb „Talán az izom ment le rólam” – válaszolja Szávay Ágnes, amikor vékonyságát látva egyik ismerőse azzal fogadja, hogy már biztosan a modell-pályafutására készül. Tény, rendkívül karcsún és a megszokott kedves mosolyával jelent meg az elmúlt évek legjobb magyar női teniszezője a budapesti Nagy Sportágválasztón. Noha minden televíziós stáb vágóképekért kereste, és a gyerekek is sorban álltak az aláírásáért, maradt ideje, hogy honlapunknak a terveiről beszéljen.
A karrierje csúcsán, a világranglista 13. helyén jegyzett játékost az utóbbi években súlyos sérülések hátráltatták, így februárban bejelentette végleges visszavonulását. „Mivel hosszú gyötrődés vezetett a befejezéshez, nem okozott nagy törést felhagyni az élsporttal. Lassan érlelődött meg bennem a döntés, de miután meghoztam, már készen álltam az új életem kihívásaira” – mondja Szávay. Határozottsága és talpra állása példa lehet mindenki számára: ígéretes pályafutást kellett feladnia, önhibáján kívül, ám a kesergés helyett jövője építéséhez látott. Februárban még teniszakadémia létrehozásáról beszélt, ahol olyan fiatalokat nevelnének (a vidékieknek bentlakást biztosítva), akik később felkészülten léphetnek az élsport rögös útjára. Ám az elmúlt időszakban némileg változott az elképzelés. „Sokat gondolkoztam, és talán nem is ez a helyes irány. Akárhogy is nézzük, a profitenisz követelményeit alaposan megsínylette az egészségem, és a saját tapasztalataim alapján félnék mások gyerekeiket erre a pályára ösztönözni. Így egyelőre pihentetem az akadémiaalapítás tervét.” Bizony, az őt évekig kínzó problémára, a derékfájdalmakra és a törött csigolyára máig nem találtak megoldást. Ahogy Szávay mondja, sok orvos megműtené őt, ám akiben a legjobban bízik, a Svájcban dolgozó dr. Jeszenszky Dezső gerincsebész nem tanácsolja. Szerinte ennyire fiatalon felesleges ilyen nagy kockázatot és műtétet vállalni, főleg mert az sem biztos, hogy valóban megoldaná a problémát. Így – bár nem mutatta – a sportágválasztón a tenisz iránt érdeklődő apróságokkal ütögetve is „érezte derekát”… Azonban a makacs fájdalom sem akadályozza meg abban, hogy megvalósítsa álmát, és gyerekkel foglalkozzon. Első lépésként nyáron a teniszezni tanuló vagy a sportág alapjait már ismerő „gyerkőcöknek” szervez tábort. Az oktatásban édesanyja segít neki, aki őt is tanította. A játék mellett angolórákkal és kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket. Hosszabb távon pedig szeretné népszerűsíteni a teniszt, hogy minél többen válasszák szabadidős tevékenységként. Ezért lett a Play and Stay program arca is. „Bár a profitenisz árthat az egészségnek, maga a sportág csodálatos és hasznos is gyerekkorban. Ezért is tartom fontosnak, hogy sokan ismerjék meg, és adjon nekik legalább annyi örömet, mint nekem.” Honlapunk nyári táborokról szóló összeállítását itt találja.