UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2013-06-19 09:23

Hanga Ádám a tehetségekért

Második alkalommal tartott tehetségkutató edzőtábort Hanga Ádám 24 fiatal kosárlabdázónak, ezúttal Körmenden. Felkérésére hazai és külföldi edzők is foglalkoztak a 14-15 éves játékosokkal. A spanyol Manresától távozó válogatott honlapunknak elmondta: a fiatalok külföldi karrierjéhez kemény munka és szerencse is szükséges.

K. D. – Milyen munkát tudtak elvégezni egy nap alatt? – Volt bennem egy kis félsz, hogy idén nem tudjuk megszervezni a tábort, de végül sikerült. Bár csak egy nap állt rendelkezésünkre, úgy érzem, mindent el tudtunk végezni, amit elterveztünk. Hat állomáson dolgoztunk a gyerekekkel, húsz perc jutott mindegyikre. Délután kaptak egy kis pihenőt a fiúk, ekkor a két meghívott külföldi szakember tartott továbbképzést az edzőknek, majd dobóverseny és az egymás elleni játék következett. – Mit tud ez a korosztály? – Azok a fiúk adják korosztályuk válogatottjának gerincét, akik ott voltak Körmenden, ez a nap számukra gyakorlatilag egy összetartás volt. Több ismerős arcot láttam a tavalyi táborból, aminek külön örültem. – A két külföldi edzőnek mi a véleménye a magyar játékosokról, összehasonlítva őket a nemzetközi szinttel? – Manresai erőnléti edzőm, Xavi Schelling és az amerikai Aaron Mitchell is jól érezte magát, láttak ügyes srácokat. Remélem, jövőre folytatjuk a közös munkát. – Hányan futhatnak be olyan karriert, mint amilyet Hanga Ádám? – Ebben a korban még nehéz bármit is jósolni. Dolgozni kell, és persze szükség van szerencsére is, hogy valaki kikerüljön külföldre. – Hány éves korban érdemes külföldre szerződni? – Erre nincs mindenkire érvényes recept. Akinek lehetősége adódik, annak ki kell próbálnia magát, mert csak így juthat előre.

A meghívott 24 játékost a szakmai stáb – Hanga Ádám mellett Sabáli Balázs, Váradi Kornél, Góbi Henrik és Bácsalmási Gábor – választotta ki. A többség az augusztusi B divíziós Európa-bajnokságra készülő U16-os válogatott tagja. A költségeket a körmendi klub állta, és az egyesület a pontosan meg nem nevezett anyagi támogatás mellett a termet és a felszerelést is biztosította. Zsebe Ferenc, a Lami-Véd Körmend ügyvezetője honlapunknak elmondta, büszkék arra, hogy Hanga Ádám Körmendet választotta a tábor helyszínének, és megtisztelő, hogy a San Antonio Spurs által draftolt játékos a vasi városban segítette a tehetségeket. Az ügyvezető szerint fontos, hogy a körmendi fiatalok is hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak, emellett az edzők szeme is megakadhatott olyan kosarasokon, akik később a klubhoz kerülhetnek. Azt egyelőre nem tudni, hogy jövőre is Körmenden rendezik-e a tábort, de Zsebe Ferenc támogatná a kezdeményezést, ha megkeresés érkezik.