UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2024-05-08 17:57

Rögös úton halad az Eb-re készülő junior férfiválogatott

Az utolsó tavaszi edzőtáborán vesz részt a junior férfi kézilabda-válogatott, amelyre Európa-bajnokság vár a nyáron.

A 2004-es és 2005-ös születésű férfi kézilabdázók alkotta nemzeti válogatott tavaly nyáron – még ifjúságiként világbajnokságon szerepelt, ám az előzetes várakozásokhoz képest gyengébb – pontosabban az esemény történetének addigi legrosszabb magyar – eredményét érte el, tizenegyedikként végzett. A csapattagok az ősszel felléptek a juniorkorosztályba, és új stábbal folytatták a munkát: az együttes vezetését az előző juniorválogatottal tavaly nyáron U21-es vb-ezüstöt szerző Sótonyi László vette át.

A fiatalok hamar munkába álltak, az elmúlt hónapokban pedig jártak Egyiptomban és Franciaországban is nemzetközi felkészülési tornán.

„Mindig két évig foglalkozunk egy generációval, ebbe a periódusba két világverseny, egy Európa-bajnokság és egy vébé tartozik. A kiindulópont minden csapatnál ugyanaz: hosszútávon, hogy neveljünk játékosokat a felnőttválogatottba, közelebbi tekintetben pedig, hogy eredményesen szerepeljünk az eseményeinken – mondja Sótonyi az Utánpótlássportnak. – Amikor szeptemberben átvettük az együttes irányítását, óriási volt a különbség a nyáron a felnőttbe belépő, előző juniorokhoz képest. Ez abból a szempontból érthető, hogy két év különbség van közöttük, ez idő alatt rengeteget lehet még fejlődni. Jelenleg kicsit stagnál a munka, az probléma, hogy a csapat nagyobbik része másodosztályban játszik, ez pedig hátrányt jelent a többi külföldi együttessel szemben – ezzel folyamatosan meg kell birkóznunk. A munka viszont megy, bízom benne, hogy ebből a hátrányból minél többet sikerül majd eltüntetni a második év végére.

Egyelőre azt látjuk, hogy nagy a szintkülönbség az NB I/B és a nemzetközi korosztályos élmezőny között.

Jelenleg Tiszakécskén készül a csapat, amelynek ez az utolsó tavaszi edzőtábora; a július 10-én kezdődő korosztályos kontinensviadal előtt már csak közvetlen felkészülés lesz; a csoportbeosztás megtörtént, Norvégia, Csehország és Románia lesz Csörgő Kristófék ellenfele.

„Mindig a következő mérkőzésre készülünk, amit természetesen szeretnénk megnyerni,

azt viszont nem az Eb végeredménye határozza majd meg, hogy sikeresek lesznek-e a játékosok a későbbiekben.

Ha meg kell fogalmazni egy célt, az jó kiindulópont lehet, hogy az előző világverseny eredményén javítsunk.”

A csapatra Tiszakécskén két felkészülési mérkőzés vár, az együttes Németországgal találkozik.

(Kiemelt képünk forrása: MKSZ)