UtánpótlásSport
2024. május 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-05-08 20:32

Fontos, de nem a legfontosabb fokmérő a bajnoki cím a pécsi akadémián

Bojan Salaticcsal, a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia U18-as fiúcsapatának szerb edzőjével beszélgettünk, miután tanítványaival sorozatban harmadik évben lett aranyérmes a különböző korosztályos bajnokságokban.

Mint arról beszámoltunk, tökéletesen sikerült a pécsi junior fiú kosarasok formaidőzítése az országos döntőre, miután házigazdaként a fináléban 16 ponttal legyőzték a címvédő Sopron csapatát. Az évad során az NKA Pécs négy alkalommal is kikapott az U18-as bajnokságban, emiatt a rájátszás végén lemaradt az első kiemeltségről, és csak a második helyen jutott be a nyolcas döntőbe, ahol viszont ellenállhatatlan formát mutattak a mecsekaljai fiatalok: sorrendben a Kaposvár, a Honvéd és az előzetesen legmagasabban rangsorolt, regnáló bajnok Sopron gárdáját is felülmúlták.

Hullámzóan alakult a szezon számunkra, az évad közben voltak hullámvölgyek a csapat teljesítményében, de ez persze valahol természetes dolog is ebben a korosztályban,

hiszen mégiscsak utánpótlásról beszélünk, nem pedig profi felnőttkosárlabdáról – mondta Bojan Salatics, a pécsi juniorok vezetőedzője az Utánpótlássportnak. – Ráadásul a szezon nagy részében nem tudtunk együtt készülni, és teljes kerettel felállni, mivel a juniorjaink közül az idény közben többen is az NB I/A-csoportos csapatunkat erősítették, és a felnőttek között számítottak rájuk, illetve eközben az U20-as bajnokságban is rendszeresen pályára léptek, emiatt a saját korosztályukban viszonylag keveset szerepeltek. Elsősorban emiatt akadtak gyengébb meccseink, és szenvedtünk vereségeket a rájátszás során. Azonban az országos döntőt megelőző két-három hétben nagyon kemény dolgoztak a srácok, és tényleg úgy összeállt a társaság, ahogyan az egész évadban reméltük, s ennek köszönhetően aztán

sikerült is megszereznünk az áhított bajnoki címet.
Forrás: NKA Pécs

A szerb szakember sorozatban a harmadik évben ünnepelhetett aranyérmet az NKA Pécs kispadján, ugyanis 2022-ben és 2023-ban az U16-osokat irányítva szerezte meg az elsőséget. 

Természetesen örülünk minden egyes bajnoki címnek, de a legfontosabb, hogy ezekből a játékosokból minél többen megállják a helyüket majd a felnőttek között is, és lehetőleg minél erősebb bajnokságban játszhassanak.

Ehhez lépésről lépésre kell haladniuk. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy a felnőttkosárlabdába való integrálásuk nem egyszerű folyamat. Az elején, első lépcsőfokként a fiataloknak edzésen kell bizonyítaniuk a nagyok között, hiszen így tudják megszokni a nagyobb tempót, a fizikailag erősebb ellenfeleket. Majd, ha pedig ezt az akadályt megugrották, meg kell adni nekik a bizalmat játékpercek formájában is, méghozzá olyan komoly szerepben, amelyben valóban tudnak fejlődni."

(Kiemelt kép forrása: NKA Pécs)