UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2013-06-20 14:06

Óvodás nem szigorlatozhat

Június 29-én, Tatabányán – a Földi Imre sportcsarnokban – rendezik az ifjúsági országos bajnokságot. Fontos állomás abban a felkészülési folyamatban, mely a szeptemberi litvániai Európa-bajnokságig tart. Szűcs Endre utánpótlás-vezetővel latolgattuk az esélyeket.

Szegő Tibor Az 1996. január 1-je és 2000. december 31. között született fiatalok seregszemléje lesz a tatabányai, ahol szigorú feltételek mellett lehet csak indulni. A szövetség szakmai útmutatásai alapján, minden súlycsoportban nevezési szinteket határoztak meg, és kizárólag azoknak a teljesítésével van lehetőség a nevezésre.

Nevezési szintek: Ifjúsági férfi: súlycsoport:     50 kg 56 kg 62 kg 69 kg 77 kg 85 kg 94 kg +94 kg nevezési szint: 95 kg 105 kg 113 kg 121 kg 129 kg 136 kg 142 kg 154 Ifjúsági női: súlycsoport:     44 kg 48 kg 53 kg 58 kg 63 kg 69 kg +69 kg nevezési szint: 49 kg 53 kg 58 kg 62 kg 65 kg 69 kg 75 kg

– Mennyire teljesíthetőek ezek a szintek?
Szűcs Endre
Szűcs Endre
– A felkészült sportoló könnyen megoldja. Az országos bajnokság színvonalához elengedhetetlen, hogy kizárólag a megfelelő szintet elért versenyzők kapjanak lehetőséget. Több évvel ezelőtt kialakított szakmai elképzelésről van szó, amely a minőségi változást szeretné elősegíteni – kezdi a szakember. – A nevezési szint elérése minőségbiztosítás. Minden sportolónak át kell esni bizonyos adaptációs folyamatokon. A szakma támogatja az elképzeléseinket. – Nem tart attól, hogy ezzel kizárnak olyanokat, akik – bár nem tudják még felemelni a nevezéshez szükséges súlyokat – tapasztalatokat szerezhetnének rangos versenyen? Szűcs Endre nagyon határozottan válaszol: – Nem itt kell megszerezniük a rutint, hanem a minősítő versenyeken! Ha ott felvérteződnek kellő tapasztalattal, rendelkeznek megfelelő felkészültséggel, akkor el tudják érni a szinteket. Az országos bajnokság már felső kategória. Az óvodásnak nem mondhatjuk, hogy szigorlatozzon az egyetemen. Az élettani folyamatoknak végbe kell menniük, ezeket években lehet csak mérni. – Milyen hosszú ez a folyamat? – Országos szintű versenyző öt év után lehet valaki. Fizikálisan, mentálisan, élettani szempontból ennyi idő szükséges ahhoz, hogy hazai szinten tudjon teljesíteni. Ha ezt fel akarjuk gyorsítani, meg akarjuk kerülni, akkor több kárt okozunk, mint hasznot. – Vannak-e olyanok, akik kiemelkednek a bajnokság mezőnyéből? – A férfiaknál egyértelműen a legnagyobb esélyes a 85 kilogrammos Simon Bence (főoldali képünkön), aki most is jó formában van. Az ő győzelme biztosnak mondható, nemzetközi szinten teljesíthet az ob-n. 290 kg-os összetettre képes, ezzel az eredménnyel a tavalyi ifjúsági világbajnokságon hatodik lett. Az egész mezőnynek ő lehet a legeredményesebb szereplője.
Molnár Martina
Molnár Martina
– Mi a helyzet a nőkkel? Gondolom, Molnár Martina a legnagyobb favorit. – Valóban, ő a legkiemelkedőbb egyéniség. Bízunk benne, hogy a +69-kg-ban nemzetközi mércével mérhető eredményt produkál Tatabányán. – Szeptember 1-jén kezdődik Litvániában a korosztály Európa-bajnoksága, és – először – serdülők is indulhatnak. – Igen, most első alkalommal lesz közös U15-ös és U17-es Eb. Vannak favoritjaink. A nyarat ennek jegyében végig edzőtáborban töltik a sportolók. Új módszertani rendszerrel készülünk, és remélem, hogy az eredménye helyezésekben és érmekben is mérhető lesz Litvániában.