UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2013-07-04 21:29

Vereség a nyitányon

Vereséggel kezdte az Európa-bajnokságot a női U20-as kosárlabda-válogatott a törökországi Samsunban. Székely Norbert együttese a második negyedben még vezetett, de fizikailag nem tudott végig lépést tartani az oroszokkal, és 64-52-re kikapott.

K. D. Beragadt a rajtban a magyar válogatott, 2-2 után öt percig nem tudott kosarat szerezni, tíz ponttal elhúztak az oroszok. Ekkor nagy felzárkózás indult Katona Szidónia és Horváth Bernadett vezetésével, és bár 12-9 után még javított az ellenfél, az utolsó két percben csak magyar pontok születtek. A mindössze 16 éves Horváth labdaszerzés után dobott kosarával először vezettek a mieink, és a hajrában még lehetett volna növelni a különbséget, de két kísérlet is kimaradt.
Nem úgy a második negyed elején: Katona duplájával 19-16 volt az állás. Az oroszok gyorsan visszavették a vezetést, de Szamosi Amadea pontjaival megint a mienk volt az előny, s négy a differencia. A negyed második felére visszaesett a dobóteljesítmény, míg az ellenfél — fizikai fölényét kihasználva — remekül lepattanózott, több lehetőséget teremtve a pontszerzésre. Nem csoda, hogy az utolsó pillanatban szerzett kettessel már 29-27-re az oroszok vezettek. Szünet után Szamosi még egyenlíteni tudott, ezt követően azonban végig a riválisé volt az előny. A mieinket alaposan kifárasztotta, hogy futniuk kellett az eredmény után. Sok hiba csúszott a játékba, mindkét palánk alatt. Bár Határ Bernadett kosarával négyre csökkent a hátrány, a negyed végére ezt megduplázták az oroszok. A center, Tyihonyenko tarthatatlannak bizonyult, végül 25 ponttal és 14 lepattanóval zárt. Az utolsó negyed elején, Horváth hármasa és a másik ifjonc, Böröndy Vivien kosara után még úgy tűnt, lehet esélye a felzárkózása  de az orosz együttes két perc alatt ismét elhúzott. Sőt, egy 7-0-s sorozattal már tíz pont fölé nőtt a különbség, majd ez állandósult is. Az orosz siker egyik kulcsa kétségtelenül a lepattanózásban keresendő: 32-vel több labdát szereztek a mieinknél, csak a magyar palánk alatt 22-t. A dobószázalékuk összességében csak 4 százalékponttal lett jobb, míg hármasokban és büntetőkben a magyarok voltak a pontosabbak. Ezzel együtt a 12 pontos vereség vállalható az Eb egyik favoritja ellen, pénteken pedig az olaszok ellen lehet javítani. Oroszország-Magyarország 64-52 (16-17, 13-10, 17-11, 18-14) Magyarország: Czirják, Fuisz, Katona 13, Szamosi 11, Licskai 5/3. Cs: Horváth 11/9, Határ 2, Koch, Böröndy 5, Barnai 3, Vágvölgyi 2. A csoport másik meccsén: Franciaország-Olaszország 65-41.