UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2013-08-18 09:45

Karatésból lett kapitány

A hazai rendezésű U19-es fiú kézilabda-világbajnokságon szereplő magyar válogatott egyik legjobbja Faluvégi Rudolf. Portréinterjú a csapatkapitánnyal. K. D. − Hány évesen ismerkedtél meg a sportággal? − Tíz évesen, 2004-ben. Úgy kerültünk közel egymáshoz, hogy abbahagytam a karatét, mert elköltöztünk. Azért kezdtem el kézizni, mert a környéken nem volt más. Az elején az egész csak játék volt, látogattuk az edzéseket, jól éreztük magunkat, nem volt benne görcs, elvárások, amelyek a szint emelkedésével megjöttek. Élveztük, amit csináltunk, komolyan vettük az edzéseket, és talán ennek köszönhető az, hogy később kisült valami a dologból. Az elején egyáltalán nem álmodtunk nagyot. Még 14 éves koromban is, mielőtt eligazoltam volna Pilisvörösvárról, az NB II-s felnőtt csapatban akartam játszani, azt tartottam nagy dolognak. Aztán hirtelen elkerültem egy NB I-es klubhoz, és hirtelen felborult a mérce. Az már jelentett valamit, és akkor én is elgondolkodtam azon, hogy talán van keresnivalóm komolyabban is.

Faluvégi Rudolf Születési idő: 1994.01.09. Poszt: irányító/átlövő Magasság/Súly: 193/96 Klubja: Balatonfüredi KSE

− Amikor a PLER-től Füredre igazoltál, mi volt a leginkább csábító? − A szakmai fejlődést tartottam a legfontosabbnak. Aki megelégszik azzal, hogy kicsit jobban megy neki, mint a korosztályában az átlagnak, és megragad azon a szinten, az a legnagyobb hibát követi el. Nagyon könnyű leragadni ott, ha az embernek már megvannak a minimális sikerei, kap egy kis pénzt a klubjában, még esetleg körbe is rajongják a környezetében. Nekem rémálom volt, ha belegondoltam, hogy 19 éves korom után már se előre, se hátra. Ezért váltani akartam. Olyan lehetőséget kerestem, ahol dolgozhatok, ahol megkapom a lehetőséget és csak rajtam múlik, hogy mit hozok ki belőle. Mindezzel együtt nehéz volt a váltás: otthagyni az otthonomat, a városomat, a barátaimat... De az év végére már a játék is úgy ment, ahogy szerettem volna. Megérte a váltás. − Mi lehet a következő ugrás?
− Erről a szintről az tud továbblépni, aki az NB I-ben letett valami komolyat az asztalra, ez pedig idő kérdése. Attól is függ, hogyan tudunk teljesíteni, sikerül-e kikapcsolni a bennünk lévő lámpalázat. Fiatalok vagyunk még, hullámzóan játszunk, sokszor fantasztikus dolgokra vagyunk képesek, de az NB I-es játékosok a rutinjukkal simán megtörnek minket. Ezt ki kell tanulni, meg kell szokni. Sokakat a profi légkör felkészületlenül ér, a játék már nem feltétlenül csak játék, sok pénzről szól, az eredményről, a szponzorokról... A nyomás is elég nagy. Azok, akik a legtöbb lehetőséget kapják arra, hogy kibontakozzanak a pályán, azok juthatnak ki fiatal korukban külföldre. Én is így szeretnék, remélem, összejön. Németország az ideálom, szeretem az ottani kézilabdát, szeretem a környezetet, és a bajnokság, ami ott zajlik, fellegvára a kézilabdának, más szint. Oda szeretnék eljutni, még fiatalon, ezért dolgozom. De még nagyon sokat kell melóznom érte. − Hogyan jellemeznéd a játékodat? − Sokat futok, szeretem a dinamikus cselezéseket. Sokat lövök, a váratlan talajról lövés a kedvencem, de az előkészítést is élvezem, és szívesen “veretem” magam a többiekért. − Miben kell még javulni? − Sokszor vagyok túlmotivált, és rosszul jövök ki bizonyos helyzetekből amiatt, mert nem tudok tiszta fejjel gondolkodni. Azok a legeredményesebbek, akik a győzelemhez vezető teljesítményt lazán és élvezettel tudják kihozni magukból. Talán ez az igazán profi sportoló jellemzője. − Mire lehet képes a válogatott a vb-n? − Nagyon lelkes társaságról van szó, amely mindig híres volt arról, hogy nagyon szerettük egymást, barátok alkották a csapatok. Volt pár feketebárány, de az idő során lemorzsolódtak. Nehéz a vb-n jól szerepelni, mert hosszú sorozatterhelésről van szó és sok a jó ellenfél. Az lehet az erősségünk, hogy szívből játszunk, a nézők támogatása is repíthet minket előre. Kérdezz-felelek – Ki a példaképed? Nikola Karabatic. – Mit vársz magadtól, hol tartasz majd öt év múlva? Felnőttválogatottság, német bajnokságban kiemelkedő csapatban, BL-ben, és élvezni a játékot. – Mivel kapcsolódsz ki, mi a hobbid? Szeretem a zenét, dobolok és gitározom. Emellett verseket és novellákat szoktam írni. – Van valami kabalád, vagy amolyan „szertartás”, amit minden mérkőzés előtt végrehajtasz? Nem vagyok babonás, de meccsek előtt nem szoktam beszélgetni, így kapcsolom ki magam. – Lottóötös vagy vb-arany? Nehéz kérdés, de a lottónyereményt választanám.