UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2013-10-20 11:59

Háromszáz nap múlva rajt Nandzsingban

Rajt 300 nap múlva! Huszonnyolc sportágban versenyeznek a legtehetségesebb 14-18 évesek 2014. augusztus 16-28-án a II. nyári ifjúsági olimpián. A színhely a kínai Nandzsing lesz, három sportágban már biztos résztvevők vagyunk, a remélhetőleg sokkal népesebb, végleges névsorra azonban még sokat kell várni.

eFBé A szlogen beszédes: “Share the Games, Share our Dreams”, azaz, „Együtt versenyezni a közös álomért”. Az ifjúsági olimpiai valamennyi törekvését megfogalmazza ez a rövid mondat, hiszen ennek az eseménynek nemcsak a versenyzés a lényeges eleme, fontos a Fair Play, a kulturális sokszínűség megismerése és a baráti kapcsolatok építése is. Ebben biztosan segítik a fiatalokat a nandzsingi olimpia nagykövetei, a kétszeres ötkarikás bajnok rúdugró orosz Jelena Iszinbajeva, valamint az ifjúsági és felnőtt olimpiai aranyérmes dél-afrikai úszó, Chad le Clos. Lépten-nyomon szembe „jön” majd a versenyzőkkel a kabalafigura, Nandzsinglili (Nanjinglele). Alakját természeti képződmény ihlette: azok a kis kövek, amelyekből százszámra találni Nandzsing tengerpartján. A „lili” hangutánzó szó, arra utal, ahogy a kis kövek egymáshoz csapódnak. Ráadásul ugyanaz a kiejtése, mint kínaiul  „boldogság, öröm” szónak. A versenyhelyszínek már készen várják a fiatalokat, miután idén márciusban szintén Nandzsing adott otthont az ázsiai ifjúsági játékoknak – ez volt a főpróba. A 28 sportág versenyei összesen 13 helyszínen kerülnek lebonyolításra, köztük a több, mint 60 ezer néző befogadására alkalmas impozáns olimpiai stadionban. A mintegy 6 millió lakosú metropolis a lengyel Poznannal volt nagy versenyben a rendezés jogáért, s mindössze öt szavazaton múlt, hogy fiataljainknak több ezer kilométert kell utazniuk, ahelyett, hogy „átruccannának” Lengyelországba. A számmisztikát a magyar csapat létszámával folytathatnánk, ám ez még igencsak kezdetleges éllapotot mutat. A kvótaszerzés folyamata a legtöbb sportágban 2014 tavaszáig tart, így jövő júniusban válhat véglegessé az ifjú olimpikonok névsora. Öt versenyzőnk szerzett már indulási jogot: az öttusázó Tomaschof Soma, a dzsúdós Gercsák Szabina és Sárecz Márton (a NOB jelölte indulónak), valamint a korosztályos világbajnok vitorlázók, Vadnai Jonatán és Érdi Mária.
Az első ifjúsági olimpián Szingapúrban 51 magyar versenyző szerepelt, 17 érmet hoztak haza. A legeredményesebb Kapás Boglárka volt, aki 200 m pillangón és 400 m gyorson nyert, míg 200 m gyorson ezüstérmet szerzett. Az összes magyar vonatkozású szingapúri eredmény ITT megtalálható. November 30-ig várják a játékok szervezői az éremterveket: a nandzsingi olimpiára ugyanis bárki tervezhet érmet, s akié a legjobb, az másodmagával a megnyitóra is elutazhat. Ráadásul kap egy teljes, hivatalos kollekciót is ajándékba. A hivatalos film: