UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2013-09-24 17:20

Kvótát ért a szereplés

Tomaschof Soma öttusázó remekül szerepelt hétvégén a Portugáliában rendezett európai kvalifikációs versenyen, így indulási jogot szerzett a 2014-es nandzsingi ifjúsági olimpiára. Kállai Ákos korosztályos szövetségi kapitány elégedetten értékelte honlapunknak a magyar küldöttség remek teljesítményét.

reb Caldas de Rainha biztosan kedves hely marad Tomaschof Soma számára. A portugáliai városban került sor az európai öttusázók ifjúsági olimpiára kvalifikáló viadalára, amelyen a BHSE 17 éves versenyzője a negyedik helyen végzett.
Ez a helyezés önmagában nem ért volna kijutást, hiszen a szabályok szerint az első háromnak járt a kvóta, ám országonként és nemenként csak egy-egy sportoló szerezhet indulási jogot. A dobogón pedig két orosz végzett előtte, így Somáé lett a nandzsingi repülőjegy. – Az egész év megkoronázása ez a eredmény, és nemcsak Somáé – örvendezett a Kállai Ákos szövetségi kapitány. – Ő is, de Regős Gergő és Ormándi Rebeka is versenyről versenyre sokat javultak az év során. Egyelőre Soma kvótája biztos, de Gergő is nagyon előkelő helyen áll a ranglistán, így neki is van esélye. Zs. Tóth Anna fantasztikusan kiegyensúlyozott volt egész évben, kizártnak tartom, hogy a világranglista alapján nem jut ki az ifjúsági olimpiára. Így bár jelenleg egy biztos helyünk van, könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy kettő-kettő lesz, amikor a pontgyűjtés zárul. Ráadásul közvetlenül a jövő évi nagy esemény előtt, májusban mi rendezzük a kvalifikációs világbajnokságot, így még ott is lesz lehetőség indulási jogot szerezni. A szabályok szerint amíg egy nemzetnek egy kvótája van, addig az azt megszerző indulhat a játékokon, ha már kettő, akkor a hazai szövetség dönthet. Az egyéni számokon kívül a mixváltók versenyét rendezik meg Nandzsingban, összesorsolva a fiú és leány versenyzőket (elvileg azonos országból érkezők nem kerülhetnek össze: erre legutóbb 2010-ben, Szingapúrban nem volt példa). A portugáliai verseny végeredményét az Eredmények/Nemzetközi menüpontban találja.