UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2013-12-09 22:09

Gymnasiade-morzsák

Hazaérkeztek a brazíliai Gymnasiádéról a tornászok. Az első, a második hely és a helyezések alapján pozitív a teljesítményük mérlege, de kíváncsiak voltunk, hogy a középiskolások világjátékát hol helyezzük el a nemzetközi versenyek rangsorában. A helyszínen járt edzőkkel és a szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

Szegő Tibor A TC Békéscsaba nyerte a legutóbbi „A hónap műhelye" díjat, de a  főszereplők nem voltak jelen a díjátadón, mert már úton voltak. A sikeres szereplés után Makra Noémi mestere, Unyatinszki Mihály először versenyzője győztes felemáskorlát-gyakorlatát elemezte: – Az elején, a 360 fokos talpforgásban megállt, szétterpesztette a lábát, de szerencsére nem esett le, és tudta folytatni, de ez hiba volt. Innen egyből rá kellett volna talpalni a karfára, és abból indult volna a szaltó. Miután ez nem sikerült, billenés-kézállást iktatott be, és onnan folytatta. Ezt leszámítva kiválóan mutatta be, amit tud, és szerencsére itt ez elég volt ahhoz, hogy megnyerje a versenyt. (Makra Noémi gyakorlata ITT.)
Makra Noémi
Makra Noémi
– Mi történt, hogy talajon nem került dobogóra, pedig első helyen jutott a döntőbe? – Itt komolyan szidtuk a szervezőket a fejetlenségért, átgondolatlanságért. Délelőtt fél tízkor kezdődött a bemelegítés, és Noémi fél 1-kor került sorra. Nyilván ez is oka a gyengébb teljesítménynek. Ücsörögtünk, helyben melegített, szóval szenvedett, és már nehéz volt feltüzelni. Rögtön az elején a négyes fordulatot elrontotta, majd szépen megcsinálta a gyakorlatot, de a végén csak azért nem ült le a sor végén, mert négyet hátralépett, így a levonások miatt kikerült az élbolyból. Sajnálom, mert anyagerőben ő volt a legjobb, neki állt a verseny. – Mennyire volt erős a mezőny?
– Csodálkoztam, hogy néhány, a tornában tradicionálisan erős ország versenyzői nem jöttek el. Az amerikaiak, kanadaiak, kínaiak, németek, románok nem képviseltették magukat. Ennek ellenére az angolok, oroszok, franciák, görögök, bolgárok, brazilok részvételével színvonalas kis verseny jött össze, mintegy ötven indulóval. – Hogy érezték magukat? – A szervezők idegesítő dobásait leszámítva remek volt. Nem adtak információt, nem küldtek buszt, rossz időbeosztást kaptunk, szóval, alaphibákat vétettek. A Gymnasiade után viszont a delegációnk átrepült Rióba, ahol a Copacabanától két utcára volt a szállodánk. Kaptunk magyar nyelvű idegenvezetőt, aki kisbusszal körbevitt, bemutatta nekünk a csodálatos várost. Láttuk a Megváltó Krisztus szobrot, a Cukorsüveg hegyet, a Maracana stadiont, a katedrálist illetve megmutatta azt az utcát, ahol a riói karnevál zajlik. Többször lesétálhattunk a tengerpartra, ahol a hófehér homokon süttethettük magunkat.

Gymnasiade 2013. A magyarok eredményei: Makra Noémi: felemáskorlát 1. hely, talaj 4. hely, ugrás 7. hely. Kardos Botond: talaj 2. hely, korlát 6. hely. Dudás Norbert: gyűrű 5. hely. Boncsér Krisztián: nyújtó 5. hely. Fiúcsapat: 5. hely.

Reszeli Péter, a KSI SE és Kardos Botond edzője is beszélt a tapasztalatokról, a színvonalról:
Kardos Botond ezüstérmes
Kardos Botond ezüstérmes
– A második hely a talajon mindenféleképpen dicséretet érdemel, mert ebben a mezőnyben előzetesen mi már annak is örültünk volna, ha azt a negyedik helyet meg tudjuk tartani, amit az EYOF-on szerzett Botond. Az angolok, az oroszok, a tajvaniak mind kiváló kis tornászokat hoztak és a törökök, ciprusiak egy-egy versenyzője is zseniális gyakorlatot mutatott be. Önmagához képest Boti csaknem tökéletes gyakorlatot produkált, így ezt nem elveszett első helynek, hanem megszerzett másodiknak tekintem. A nyertes angolt most láttam először, egy évvel fiatalabb a mi fiúknál, talajspecialista. Nem lehetett legyőzni, viszont megelőztük a másik britet, és mögöttünk végzett két orosz, ami nagy fegyvertény. – Dudás Norbert első helyen lett döntős gyűrűn. Mi az oka, hogy végül ötödik lett? – A selejtezőn 9.1-es e-pontszámot kapott, a fináléban pedig 8.5-öt. Az oroszoknak pont fordítva volt. A mezőnyt látva reális a helyezése, csak szerencsével kerülhetett volna előrébb.
Dudás Norbert
Dudás Norbert
– Boncsér Krisztián ötödik lett nyújtón. – Bevállalós tornász, most a gyakorlata döntőt ért, ahol megállta a helyét. – Bilics Bence megsérült, a pódiumedzésen, így nem indulhatott. Mi történt? – Az ugrás volt az utolsó szere, és addigra talán kicsit elfáradt. Ráadásul új elemet tanult az EYOF óta, amit én már láttam tőle remek kivitelben, de itt most sima ugrás során sérült meg, nem az új gyakorlata közben. – Vida Kornél hogy szerepelt? – Vele kapcsolatban történt, hogy a csapatversenyen a bírók elírták gyakorlatának értékét, 4.1 helyett 5.1-re pontozták, tévedésből. Ennek következtében Kornél bekerült a fináléba. Szóltam Gyulai Gergőnek, aki a bírák vezetője volt, hogy ez nem sportszerű, ezt nem fogadhatjuk el. Ekkor sporttörténeti esemény következett: a magyar csapat óvást nyújtott be a magyar csapat ellen. Ezt elfogadták, és fantasztikus nemzetközi visszhangja lett. A bírók, amikor megtudták, hogy mi történt, felállva megtapsoltak minket, a Gymnasiade fő szervezője személyesen gratulált, a tornaversenyek szervezője pedig a végén aranyérmet akasztott Vida Kornél nyakába, jelezve, hogy a szervezők is meghajolnak a fair play előtt...
Vida Kornél és a kabalaállat
Vida Kornél és a kabalaállat
Puskás Jenő utánpótlás szövetségi kapitány Budapestről, interneten követte az eseményeket, folyamatosan kapcsolatban állt a kintiekkel: – Májusban Szófiában lesz az ifjúsági Európa-bajnokság, és 2014-ben rendezik az ifjúsági olimpiát is, így kiemelt jelentőségűnek tekintettük a brazíliai versenyt. Az idő rövidsége miatt az Eb-ig már sok új elemet nem lehet beépíteni, így a mieink és a többiek is hasonló gyakorlatokkal indulnak, mint a Gymnasiadén. Az induló országokat nézve jó mezőny jött össze. Az európaiakon kívül azok a dél-amerikaiak is ott voltak, akik viharos sebességgel fejlődnek, és egyre több kiváló tornászuk van. Rengeteg pénzt ölnek a sportágba, és ennek meg is lesz az eredménye. Mindent összevetve, Eb-erősségű mezőny jött össze. Finálét és érmet pedig ingyen sehol nem adnak. – Úgy tűnik, mintha egyre erősödne ez a korosztály.
Reszeli Péter és Kardos Botond
Reszeli Péter és Kardos Botond
– Kardos Botond, Dudás Norbert és Bilics Bence mellé folyamatosan zárkóznak a fiatalabbak is. Például az egész éves munkát tekintve egyre erősebb Boncsér Krisztián, Vida Kornél, Földes Márton, Csorvási Soma, vagy a még fiatalabbak közül Kiss Balázs és Tomcsányi Benedek. – Az elmúlt héten nemcsak Brazíliára figyeltek, hanem Tatára is. – Két napon keresztül a Sport XXI. program testnevelőinek, edzőinek tartottunk továbbképzést, bemutató-edzésekkel, videóval. Jó látni, hogy az alsó korosztályokban megindult a tömegesítés. Két éve még nyolc csapat volt, most tizenkilenc van, gyerek kezdőben pedig egy híján száz induló volt. Ezt a mennyiséget szeretnénk átmenteni a következő korosztályokra, ezen dolgozunk . – Hogyan folytatódik a program? - A kiemelt versenyzők pihenőt kapnak, kiegészülve Fehér Márkkal, aki sérülése miatt nem került be a Gymnasiade-csapatba. A többiek viszont a hétvégén a Héraklész-felmérésen vesznek részt, a Ferencváros Ybl Tervező népligeti csarnokában. Húsz helyünk van a keretben 2014-re, hat már foglalt, és a maradék tizennégyért kell megküzdeniük az 1996 és 2002 között születetteknek.