UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2013-12-12 08:26

Hova tovább, ifik?

Az Utensilnord-Ora24.eu olasz-magyar kontinentális csapat mutatja jelenleg az egyetlen irányt a fiataloknak. Hiába ál mögöttük a szövetség és a profi stáb, az esély rövidtávú, lévén a sportág hazai szponzorációjáról egyelőre nem beszélhetünk.

eFBé A december 8-án Törökbálinton tartott több témát érintő konferencián az utolsó előadás a szponzorációról szólt. Stubán Ferenc, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, az Utensilnord-Ora24.eu olasz-magyar kontinentális csapat sportigazgatója beszámolt a sportág jelenlegi támogatottságáról. Ami szinte nincs – a pénzhiány nemcsak a jelenlegi hazai elitversenyzők helyzetét nehezíti, komolyan kihat az utánpótlásra is. Az olimpikon Kusztor Péter ötletéből indult konferenciáról készült beszámolónk első része ITT olvasható.
Mielőtt Stubán Ferenc honlapunknak adott összefoglalóját idézzük, lássunk néhány adatot az említett kontinentális csapatról. Az Utensilnord-Ora24.Eu öt U23-as versenyzőt foglalkoztatott 2013-ban. Korosztályos magyar bajnokokkal, a Holló Botond, Palotai Péter, Simon Péter, Radonics Máté négyessel indult az idény. Utóbbi közben abbahagyta a versenyzést, ex-KSI-s társa, Kenyeres Ábel váltotta, aki a világbajnokságon az időfutamversenyben is indulhatott a juniormezőnyben. A csapat 25 első helyet és további 25 dobogós pozíciót szerzett az idényben, ez mutatja, hogy a szakmai munka elsőrangú. A szponzoráció nehézségeiről már a csapat indulásakor is írtunk. A helyzet egy év alatt semmit nem változott. A jó hír: 2014-ben is lesz Utensilnord. A rossz: egyelőre úgy fest, továbbra is komoly hazai támogató nélkül. – Közel százötven céggel vettük fel a kapcsolatot emailben, harminc-negyvennel telefonon is beszéltünk. Összesen hat vállalat vette a fáradságot, hogy válaszoljon. Elutasító volt valamennyi, de a többiek még nemleges válaszra sem méltattak minket – vázolta szomorúan a helyzetet Stubán Ferenc. – Öt-hatoldalas bemutatkozó anyagunk van, ha továbblépünk valakivel, ötven-hatvan oldalban vázoljuk az egyelőre kiaknázatlan lehetőségeket.
S mik ezek? Elsősorban az a televíziós megjelenés, amelyet kevés sportág képes produkálni. Azok a versenyek, amelyen a magyar fiúk elindultak, Európa-szerte nézett viadalok. De elég csak az olaszországi példát hozni: egy-egy itáliai futamot 2-3 millióan figyelnek az olasz közszolgálati televízióban. Bőven van hely a hazai versenyzőknek: a csapat a következő idényben is magyar bejegyzéssel kíván indulni, ennek pedig az a feltétele, hogy legalább nyolc magyarnak legyen szerződése a keretben. Magyar támogatóval a mezükön lehetnének sokkal többen is. – Olaszországban ismerik és elismerik a csapattal folyó munkát, tudják, kik a versenyzőink. Itthon sajnos alig hallanak rólunk. Az olasz kapcsolatunk kiváló, a felszerelést (kerékpárok, alkatrészek, mezek, ruhák, csapatkísérő autók) biztosítják. A prokontinentális csapatok esetében ez egészül ki a fizetésekkel. Örülünk annak, hogy 2014-ben biztosan folytathatjuk, de kétéves távlatban már nem gondolkodhatunk. Milyen perspektíva ez a korosztályos hazai versenyzők számára? Ők maguk, a szüleik és az edzőik időt, energiát és pénzt nem kímélve dolgoznak hosszú éveken át, egészen U19-ig. Aztán amikor másodéves ifi válik a gyermekből, dönteni kell a folytatásról. Ahogy az idén, úgy jövőre is lehetőséget adunk három fiatalnak (2013-ban ifjúsági), de nem biztathatom őket azzal, hogy hosszú évekre megvan a versenyzési, pláne pénzkereseti lehetőségük. Sajnos, jelenleg a kerékpársport nem perspektíva a fiatalok számára, ezt elismerem. De biztos vagyok benne, hogy ez akár egy, akár több magyar szponzor belépésével változhatna…