UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-02-03 20:43

Kalandos karrier

Kalandba keveredett a menedzser lányával, ezért nem volt maradása a Manchester Unitedben. Már ha igazak a pletykák. De az tény, hogy Wilfried Zaha most a walesi Cardiff Cityben építi újra a karrierjét. Jól halad. Mindenestre az elefántcsontparti tehetségre már az angol felnőtt-válogatott is kivetette a hálóját.

Nagy-Pál Tamás Az ex-manchesteri norvég kiválóság, Ole Gunnar Solskjær szerint Wilfried Zahából akár az új Cristiano Ronaldo is lehet, ha keményen megdolgozik  érte. Igaz, már a Manchester Unitedben is nagy ígéretet láttak benne, amíg össze nem szűrte a levet David Moyes menedzser lányával. Így most Wales-ben, a Cardiff Cityben próbálja újraépíteni a karrierjét. Minthogy az átigazolási piac zárása előtt, last minute-alapon, a Cardiff kölcsönvette a MU 21 éves csatárát. Az elefántcsontparti támadó nyáron, nagy reményekkel érkezett az angol bajnokhoz, de David Moyes menedzser keze alatt nem tudott meghatározó játékossá válni. Bár a rossz nyelvek szerint ennek inkább személyes, mint szakmai okai vannak. Zaha Abidzsánban született, és négyéves volt, amikor Londonba költözött a család. A szülők a Crystal Palace akadémiájára vitték a srácot, ahol azonnal leigazolták. Ahogy az a kiemelkedő tehetségekkel lenni szokott, Zaha is kettesével vette a lépcsőfokokat a korosztályokban, és még tizennyolc sem volt, amikor debütált a felnőttcsapatban. Még az angol másodosztályban, és éppen jelenlegi klubja, a walesi Cardiff ellen. Bár az első szezonjában még csak egy gólt szerzett, kiosztott viszont öt gólpasszt, így több klubnak is a látókörébe került. De a java még csak ezután jött: a következő két szezonban összesen tizenkétszer rezgette meg az ellenfelek hálóját, és 17 (!) asszisztja volt. 2013 tavaszán a londoni kiscsapat visszajutott a Premier League-be. A szakemberek már ekkor rebesgették, hogy Zaha könnyen a világ legjobb szélsőjévé válhat. Meg is indult érte a versenyfutás. Elsőként Elefántcsontpart veszített: a játékos 2010-ben az angol U19-es gárdában debütált, mostanra az U21-es csapat alapembere lett, s többek közt neki köszönhetően vezetnek magabiztosan az angolok az Eb-selejtező csoportjukban. A leleményes britek a felnőtt gárdába is behívták egy mérkőzésre, csakhogy biztosan ne vágyódjon haza.
Ez a szőkeség vethetett véget Zaha manchesteri karrierjének...
Ez a szőkeség vethetett véget Zaha manchesteri karrierjének...
A klubok között a MU diadalmaskodott, megszerezte a tehetséget. De csak háromszor küldte pályára. A csapat történelmi mélypontra süllyedt. A suttogások szerint ennek az oka bizonyos Lauren Moyes, a csapat menedzserének a 19 éves lánya. Méginkább az, hogy a skót szigorú apa hírében áll, aki nem nézte jó szemmel, hogy több éjszakát is együtt töltöttek a fiatalok. Ezt a helyzetet használta ki a Cardiff, amely így ingyen – hiszen kölcsönvételről van szó –  olyan szélsőhöz jutott, aki rövid idő alatt  világklasszissá válhat, ráadásul pont az ex-manchesteri, Ole Gunnar Solskjær keze alatt. Zaha már az első meccsén kihagyhatatlan helyzetbe hozta társát, és a walesiek 2-1-re nyertek. A norvég mester a találkozó utáni nyilatkozatában egészen odáig ment, hogy ha megfelelő munkát fektet be a szélső, akár az új Cristiano Ronaldo is válhat belőle. Már ha Solksjær-nek nincs véletlenül fiatal, csinos lánya.