UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2014-02-04 17:15

Megtudjuk, mit tudnak

Korábban nem működött serdülő-válogatott, nem volt rá pénz. Figyelték a korosztályt, és évente egyszer edzőtáborba is elhívták a húsz legügyesebbet. Mostantól azonban tavasszal és ősszel is két-két összetartást rendeznek azoknak, akik a szombati felmérőn kiérdemlik. A magánélet sem marad kívül az edzőtermen, most például mindenki gratulál az olimpiai bajnok Berki Krisztiánnak, aki apa lett.

Szegő Tibor A hétvégén eldől, melyik az a húsz tornászpalánta, aki bekerülhet abba a keretbe, amelynek edzőtábort szervez a szövetség, jelezve, hogy a jövőben komolyan számol vele. Az eseményről Puskás Jenő utánpótlás-kapitánnyal beszélettünk.
Puskás Jenő
Puskás Jenő
Tomcsányi Benedek
Tomcsányi Benedek
A Központi Tornacsarnokban ülünk le néhány szót váltani, ahol az olimpiai bajnok Berki Krisztián gyakorol, de közben sorra fogadja a gratulációkat, hiszen néhány napja apa lett, megszületett leánya, Lia. A kapitány elmondja, hogy 2001 óta minden évben felmérik: melyik versenyző hol tart, milyen a készültségi szintje. A rendszer előnye, hogy miután a gyakorlati elemeken nem nagyon változtatnak, így pontos képet kapnak a versenyző elmúlt évi fejlődéséről, de visszamenőleg is ellenőrizhető minden adat. – Milyen elemeket tartalmaz a felmérő? – Technikai és fizikai készültséget mérünk, és ez kerül majd magasabb szintre, amikor ifjúsági korba lép a sportoló, hiszen ott már a Héraklész-programban megszokott rendszer szerint zajlanak a kontrollok. – Korábban nem is nagyon volt serdülő-válogatott. – A szövetség anyagi helyzete nem engedte meg, hogy legyen, de a múltban is összeszedtük a húsz legügyesebbet, és táboroztunk velük évente egyszer. Mostanra változott a helyzet, így tavasszal és ősszel két-két összetartást tudunk szervezni ennek a korosztálynak. A legközelebbi március 21-23. között Tatán lesz. Azért csak hétvégén, mert nem akarjuk, hogy a gyerekek hiányozzanak az iskolából. Ráadásul március 17-től 22-ig ugyanott készül a Héraklész-keret, és hozzájuk csatlakoznak péntek délután a kicsik, így két napig közel negyven utánpótláskorú tornász készül együtt.
Balázs Krisztián
Balázs Krisztián
A 2002-ben, illetve később születettek vesznek részt a felmérőn. Az évente ismétlődő esemény nagyon jó visszajelzés az edzőnek, szülőnek, gyereknek, hiszen fehéren-feketén mutatja a fejlődést vagy az esetleges megtorpanást. – Hány gyereket érint a szombati esemény? – Örvendetes, hogy míg tavaly negyven körül volt a létszám, idén több mint ötvenen lesznek, ha az influenza nem tizedeli meg a mezőnyt. Közülük néhányan már a Sport XXI-program segítségével csatlakoztak hozzánk, így a szegediek, kalocsaiak és a nagykanizsaiak. Nekik ez lesz az első tesztjük, és jövő ilyenkor tudjuk megmondani, hogy mennyit fejlődtek. A felmérő és a 2013-as eredmények alapján a szakemberek kijelölik azt a húsz fős keretet, akik ebből a korosztályból edzőtáborozhatnak Tatán. Korábban ugyanezt az utat járta végig például, a már Héraklész-programban szereplő Balázs Krisztián, Mészáros Krisztofer és Tomcsányi Benedek is. A felmérő február 8-án szombaton, 13 órakor lesz a Ferencváros népligeti tornacsarnokában. A végeredményről beszámolunk. A főoldali fotómontázson Mészáros Krisztofer látható.