UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-02-26 18:21

Itt a futballtavasz!

Csupán az U17-esek mezőnyében tetszik úgy, hogy eldőlt már a bajnokság, az U16-os, az U18-as és az U21-es korosztályban viszont óriási versenyfutás várható az aranyéremért. Főként a legidősebbek sorozatában, amelyben még a tizedik helyezett Paksnak sem kell lemondania a dobogóról.

Nagy-Pál Tamás Ahogyan a felnőtt NB I, úgy a kiemelt korosztályos bajnokságok tavaszi szezonja is pénteken kezdődik. Az U16-osok között az első három gárda két ponton belül van, vagyis az MTK, a Győr és a Honvéd-MFA is jó eséllyel pályázik a bajnoki címre. Sőt a Puskás Akadémiának, és az FTC-nek sem kell lemondania az első helyről,  hiszen csupán hat, illetve hét pont a hátránya az éllovas kék-fehérekhez képest. Az első tavaszi fordulóban nagy változás nem várható, mivel mindegyik csapatra kötelező győzelem vár, persze, amelyiknek ez nem jön össze, máris kiszállhat a versenyfutásból. Egy hét múlva azonban az MTK és a Puskás találkozik. A felcsútiaknak mindenképpen győzniük kellene a fővárosba, ami nem lesz egyszerű, különös tekintettel arra, hogy hazai pályán is 2-0-ás vereséget szenvedett. A Puskás következő ellenfele az FTC lesz, így a harmadik hétre már akár háromcsapatossá is válhat a versenyfutás. A legstabilabb csapatnak a Győr tűnik, és nemcsak egyetlen veresége miatt, hanem mert plusz ötvenes gólkülönbsége a legjobb a ligában. Ráadásul úgy rúgta a legtöbb gólt, hogy nincs támadója a góllövőlista élmezőnyében, vagyis nem egy játékos viszi hátán a csapatot. Ellentétben az MTK-val: a kék-fehéreknél a 17 gólos Sárközi János szerezte a találatok harmadát. A Honvédról nem esett még szó, amely a leghatékonyabb védelmet tudhatja magáénak (mindössze 13 kapott gólt), s ez akár bajnoki címet is érhet. Az U17-eseknél ekkora versenyfutás nem várható: a Puskás Akadémia csupán kétszer hullajtott pontot az ősszel, így nem csoda, hogy 11 ponttal vezeti a tabellát az MTK és az FTC előtt. Kisebb csoda kellene ahhoz, hogy bármelyik fővárosi gárda elvegye a bajnoki címet attól a csapattól, amely 64 gólt lőtt és mindössze 13-at kapott. A 21. fordulóra várható az első rangadó, amikor a felcsúti akadémisták a Ferencvárossal találkoznak.
Németh Erik
Németh Erik
Az U18-as sorozat rendkívül szoros, nem túlzás kijelenteni, hogy még a nyolcadik helyen álló Videoton is beleszólhat a dobogós küzdelmekbe. Itt is a Puskás vezet, mindössze egy ponttal a Honvéd előtt, a Győrnek négy, a Kecskemétnek pedig öt pont a hátránya. Utána következik a DVSC-DLA, a PMFC-Matias, a DVTK SE és a Vidi – három ponton belül. Ami még pluszban a kiegyenlítettséget bizonyítja: a nyolcasból utolsó székesfehérvári alakulat szerezte a legtöbb, 53 gólt az ősz folyamán. Ebben a sorozatban tehát rangadó lesz rangadó hátán.  Például az első fordulóba, amikor a Diósgyőr Felcsútra, a Győr Pécsre, míg a Honvéd Debrecenbe látogat. Ha a vendégek mindenhol nyernek, akkor háros gárda rögtön el is száll. A góllövőlistát az a Németh Erik vezeti nagy fölénnyel, aki honlapunknak nemrég elmondta, hogy szerinte a Puskás marad az első helyen tavasszal is. A végére maradt az első szezonját élő U21-es kiírás, melyben a tabella első tíz helyezettje hat (!) ponton belül van. Sokat mond az is, hogy a listavezető Győrnek is csupán plusz hat a gólkülönbsége, mindössze 28 gólt rúgott 15 forduló alatt és öt alkalommal szaladt bele vereségbe. Egy ponttal áll mögötte a Bozsik Akadémia-Nyíregyháza, melyet a Videoton, az MTK és az Illés Akadémia követ. A legnagyobb esélyük ezeknek a gárdáknak lesz az aranycsatában, de az egyaránt 22 pontos Kaposvári Rákóczi BFLA, UTE, FTC, Pécs és Paks is odakerülhet egy-egy jó sorozattal az élre. Itt tényleg minden fordulóra jut legalább két rangadó! Szemezgessünk az első játéknapról: Puskás–UTE, Kaposvár–Fradi , Illés–Paks. Izgalomban biztosan nem lesz hiány...