UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-03-14 11:17

Megadja a kölcsönt

A légiósélet mindennapjaiba enged betekintést Dobos László, a Zaragoza kosárlabdázója, aki jelenleg kölcsönben szerepel a spanyol másodosztályban. A 20 éves center első számú játékos lett posztján, s meccsről meccsre igyekszik meghálálni a bizalmat. reb Megtalálta számításait a spanyol második ligában Dobos László, a Conicas.com 20 éves magyar centere. Igaz, ahhoz, hogy a csapat első számú palánk alatti embere legyen, kellett a tavalyi sikertelen NBA-draft is. Hogy is van ez? Kezdjük távolabbról. A kecskeméti születésű és nevelésű játékos még 2010-ben, alig 16 évesen állt idegenlégiósnak: a görög Ikarosz csapatához szerződött. Mint meséli, az első egy-két hónap maga volt a pokol, de aztán megszerette Görögországot. Egy évvel később a Zaragoza, a spanyol elitklub kereste meg, s négyéves kontraktust kínált neki. Igent mondott a hívó szóra, és azóta járta-járja a szamárlétrát Spanyolországban.

dobos_laszlo_fb
dobos_laszlo_fb
A múlt évben úgy döntött, jelentkezik az NBA amatőr játékosbörzéjére, a draftra. Úgy érezte, ezzel csakis nyerhet, mert ha nem is választják ki, is ismertebb lesz a neve, ha pedig igen... Végül nem kelt el, ám tényleg profitált a próbából: ennek is köszönhetően került Logronóba. – Többet akartam játszani, ezért szerettem volna kölcsönbe kerülni valamelyik csapathoz – vág bele a pénteki Palencia elleni meccsre pihenéssel, videojátékokkal, filmnézéssel készülő fiatal játékos. – A Zaragoza második együttesében nem tudtam volna annyit fejlődni, az elsőben pedig nem kaptam rendszeres játéklehetőséget, ezért kutattunk a menedzseremmel, a klubommal együttműködve új hely után. Így került képbe a Conicas.com. Már a szezon elején a gárdánál kezdett volna, ám a Zaragozával európai kupasorozatban szerepelhetett, és az edzővel abban maradtak, harmadik centerként pár perc játéklehetőséget kap. Csakhogy felépült a korábban sérült poszttárs, így negyedik-ötödik centerré vált. Januárban váltott a LEB Goldba, ami elmondása szerint nagyjából a magyar élvonallal azonos minőséget képvisel. Persze nem minden tekintetben: Dobos lelkesen mesél arról, mennyire könnyű helyzetben vannak kint a játékosok. – A klubban figyelnek arra, hogy semmi mással ne kelljen törődni, csak a játékkal. Ahogyan megérkezünk, kulturált lakást kapunk, gyakran a kulcs mellé jár az internet-előfizetés is. El sem lehet mondani, a légiósoknak mennyire fontos, hogy tudják tartani a kapcsolatot szeretteikkel. Sokszor láttam már, hogy valakinél hetekig nem volt internet, és emiatt érezhetően dekoncentráltabbá vált, a teljesítménye visszaesett. Persze cserébe magasak az elvárások is. Kéthetente súlyellenőrzést tartanak, és ha többet mutat a mérleg az előirányzottnál, testzsírmérést végeznek. Amennyiben ez az ideálistól eltérőt jelez, a kosaras komoly pénzbüntetésre számíthat. Igaz, teszi hozzá mosolyogva, Spanyolországban a sok gyümölcsnek, tengeri herkentyűknek és olívaolajnak köszönhetően nehéz rosszul táplálkozni...
dobos_laszlo_fb02
dobos_laszlo_fb02
Logronoban a csapat szívesen fogadta az év közepén érkező kosárlabdázót, akit szinte azonnal bedobtak a mélyvízbe. Az együttes első számú centere megsérült, ezért ő lépett a helyére. Ezzel a kihívással nehezebben birkózik meg, mint várta, pláne, hogy néhány hétig ő maga is sérült volt. Meccset nem hagyott ki, de egy hétig nem tréningezett. – Nem egyszerű, nagyobb a nyomás az edző részéről, és én is mindig többet várok magamtól. Szerencsére a társak segítenek, biztatnak, így könnyebb. Mindig az a célom, hogy jobban teljesítsek, mint az előző meccsen, és bosszant, ha ez nem látszik meg a statisztikai mutatókban. A másik fontos mérce számomra a plusz-mínusz szám. Ez mutatja, hogy amikor az adott játékos a pályán volt, a csapat pozitívan vagy negatívan teljesített. Az együttesnek a rájátszásba kerülés a cél. A soros ellenfél a Palencia erős, rutinos spanyol játékosokat vonultat fel, akik ellen nem lesz egyszerű dolga a Conicas.com fiatal együttesének. Ám ha az ezt követő meccsből egyet is hoznak, szinte biztosan ott lesznek a rájátszásban. Ha nem, visszatér Zaragozába, a szezon végén pedig nyaral – szintén Spanyolországban. A hosszú távú jövőjét is itt képzeli el, mert úgy érzi, a világ egyik legjobb ligájában játszva rengeteget fejlődhet. Ahogy mondja, tavaly óta már el sem tudná képzelni, hogy hazaköltözzön. Nem azért, mert lebecsülné a magyar kosárlabdát, egyszerűen négy év alatt, amióta légiós, megszokta a saját kis életét. Még főzni is megtanult... A kinti játék pedig csak elősegíti, hogy minél jobban teljesítsen a válogatottban. Egyetlen szívfájdalma, hogy amikor érettségiznie kellett volna, még tartott a pontvadászat, és nem engedték haza. Az iskolát még nem fejezte be. Ahogyan a tanteremben, úgy a pályán sem.