UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-04-29 08:17

Stadion, közlekedés, zuhanyrózsa

Naponta harminc autó mozgásának és száz ember munkájának összehangolása, a zuhanyrózsák pontos száma az öltözőben – csak pár „apróság” az UEFA igénylistájáról. Az U19-es Európa-bajnokságnak hazánk ad otthont júliusban, a szervezők addig nem sokat pihennek. Igaz Andrással beszélgettünk.

Nagy-Pál TamásTörténetének eddigi legrangosabb futballeseményét rendezi júliusban Magyarország. Az U19-es Európa-bajnokság előkészületei természetesen már hónapok óta zajlanak. A szervezőbizottság vezetőjével, Igaz Andrással beszélgettünk, aki sok apró részletet is elárult nekünk az UEFA elvárásaival kapcsolatban.
UEFA delegáció
UEFA delegáció
Az európai szövetségi eddig minden látogatása alkalmával elégedett volt, de ez nem jelenti azt, hogy a szervezők hátradőlhetnek. Még rengeteg munka vár rájuk. „Szinte csak fontos feladatok vannak hátra, hiszen igen komoly rendezvényről beszélünk – kezdte Igaz. - De hogy néhányat kiemeljek: a sorsolás előkészítése, a transzport és a kommunikációs terv véglegesítése, a mérkőzések helyszíneivel és a szállodákkal kapcsolatos operatív munkák, illetve helyszínbejárások, az UEFÁ-val való egyeztetések és a tervek véglegesítése.” A szervezők vezetője az is elárulta, hogy nem éppen egyszerű feladat megfelelni az európai szövetség legapróbb részletekig menő kívánalmainak. „Óriási kihívás. Az UEFA szigorúan kezeli saját rendezvényeit, legyen szó a Bajnokok Ligájáról, az Európa-ligáról, a felnőtt vagy az utánpótlás Eb-döntőről. Megvan minden esemény pontos kritériumrendszere, melynek meg kell felelni. Négy stadion, kilenc edzőpálya és három hotel érintett a rendezésben. Több mint száz ember munkáját kell összehangolni. A rendezés feltételeit százötven oldalas anyag tartalmazza. Számtalan előírásnak kell megfelelni, kezdve a stadionokkal kapcsolatos szabályzatoktól, a hotellel kapcsolatos elvárásokig, az edzőpályák minőségétől a hivatalos vacsorák helyszínéig. Csak egy példa: még azt is előírják, hány zuhanyrózsa legyen az öltözőben.” Igaz, bővebben is kifejtette, hogy a stadionoknak például minimum kétszáz férőhelyes fedett lelátóval kell rendelkezniük, háttámlás, műanyag székekkel kell felszerelni, és tilos mobil lelátót használni. A VIP-páholyra is szigorú előírások vonatkoznak, de a médiáról sem szabad megfeledkezni: internetet és asztalt kell biztosítani mindegyik sajtómunkásnak, és termet a sajtótájékoztatókra. Ezen kívül konkrét előírások vonatkoznak az UEFA-ellenőr irodájára, az orvosi és doppingszobára, az öltözőkre is – utóbbiból egyet már említettünk. „A szállás és a közlekedés a torna két tartópillére – folytatta a kulisszatitkokat Igaz. - Külön figyelmet fordítunk mindkettőre. Éppen ezért négycsillagos hoteleket választottunk, olyan helyeket, amelyek már rendelkeznek tapasztalattal futballcsapatok vendéglátása terén. A szállásokról a végső döntést az UEFA hozta meg. Így lett a fővárosi központ a Novotel Budapest City Hotel, míg a győri az ETO Park Hotel. A kiválasztásukban a közlekedési tényezőknek is komoly szerepük van, hiszen erre is vonatkoznak szabályok: az edzőpályák húsz percen belül kell, hogy legyenek, a stadionok pedig egy órán belül. A csapatokat nyolc busszal mozgatjuk, a játékvezetőket négy kisbusszal és a hivatalos személyeket huszonöt-harminc személyautóval. Tehát naponta legalább harminc jármű mozgását kell összehangolnunk.”
U19 Pancho
U19 Pancho
A szervezet emberei többször is jártak már nálunk stadionszemlén, mindannyiszor elégedettek voltak a látottakkal. „Győrött és a Szusza Stadionban már korábban is rendeztünk felnőtt férfi válogatott mérkőzéseket, tehát nem volt ismeretlen számukra sem. Ahogy Pápa sem, ahol női vb-selejtező volt korábban, illetve helyszíne volt a kétezer-ötös női U19-es Eb-döntőnek. A felcsúti Pancho Aréna egyedisége különösen elnyerte a szakemberek tetszését. A múlt héten U19-es válogatottunk már itt lépett pályára, és verte meg a törököket. Bízom benne, hogy a tornán is ilyen eredményesen szerepelnek a srácok. Májusban Újpesten fogadjuk az angol válogatottat, így másik helyszínen is megmutathatja magát Mészöly Géza csapata. Fontos, hogy tapasztalatokat szerezzen a gárda azokról a stadionokról, ahol a tornán is játszik.” És ha már stadionok... Lesznek-e vendégszurkolók, akik megtöltik? „Ha a környékbeli országok közül bejut valamelyik a döntőbe, akkor lehet, hogy valamennyi szurkoló érkezhet a mérkőzésekre. Bár jellemzően inkább a játékosok családtagjai látogatnak el. Szeretnénk, ha minél többen lennének a mérkőzéseken, és nem csak a magyar válogatottén. Nagyon színvonalas összecsapások várhatók, komoly futballhatalmakkal, amelyeket érdemes élőben látni a helyszínen, mert ott lehetnek közöttük a jövő nagy sztárjai.” Az is eldőlt már, hogy a mieink a csoportkör alatt kétszer Újpesten, egyszer Felcsúton lépnek pályára. Az elődöntők is ebben a két stadionban lesznek, a finálé a fővárosban. A sorsolás időpontja is megvan. „Felcsúton lesz június 19-én, és szeretnénk, ha élőben közvetítené a tévé.” Ami miatt még inkább hasonlíthat a torna a felnőtt-eseményekhez, hogy nyitóünnepséget is terveznek. „Az UEFA öt-hét perces műsorra ad lehetőséget az első mérkőzés előtt. Szeretnénk ezt a rövid időt látványos, tartalmas előadással megtölteni.” A sikeres rendezés nagyon fontos, már csak a hosszú távú célok miatt is. „Nemcsak a válogatottnak, nekünk is nagy lehetőség a torna. Szeretnénk ismét megmutatni, hogy az MLSZ képes ilyen esemény színvonalas megrendezésére. A már említett női U19-es döntő miatt mondom, hogy ismét, mert azt az UEFA technikai igazgatója kiválónak értékelte. A kétezer-húszas Eb rendezésére a szövetség beadta a pályázatát. Emiatt is szeretnénk bizonyítani, hogy jó házigazdák és jó szervezők vagyunk!” A korosztályos tornát július közepétől rendezik hazánkban. Eddig csak a magyar válogatott részvétele a biztos, hét csapat a májusban kezdődő elitkörből kvalifikálhatja magát.