UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2014-05-07 18:02

Támogatás: pénz is meg nem is

Mesterversenyt hívott életre a szövetség az utánpótlás-korosztályban, hogy emelje a hazai viadalok színvonalát. Nem babra megy a játék: egyesben négy korcsoport első három helyezettje anyagi támogatást nyer.

reb Május elején jött a hír, a teniszszövetség az utánpótlásversenyek színvonalának emelése érdekében a hazai első kategóriás megmérettetések közül többet új sorozatba tömörít. Ennek lényege, hogy október elején a 16 fős mesterversenyen az első három helyezett támogatást nyer (a harmadik helyért mérkőzést játszanak). Érintett a 12, 14, 16 és 18 éves leány és fiú korosztály, egyesben (párosban nem rendeznek mesterversenyt). A tét nem kicsi: U12-ben az első helyezett 300 ezer, a második 150 ezer, a harmadik 75 ezer forintot nyer el. Ugyanez az U14-ben, az U16 és U18-ban 400, 200 és 100 ezer.
tamogatas_illusztracio
tamogatas_illusztracio
Az első kommünikében még kicsit félreérthető volt, hogy ez konkrét pénzdíjazást jelent (azóta pontosítottak is rajta). Igaz, a figyelmesen olvasóknak már akkor is szemet szúrhatott, hogy támogatási szerződésről van szó. – Fiataloknak nem is szabad direkt pénzdíjazást adni – szögezi le Richter Attila főtitkár. – Ellenben fontosnak tartottuk, hogy a hazai versenyek is minél vonzóbbak legyenek a teniszezők számára. Sokat gondolkoztunk, milyen módon lehetne ezt megvalósítani, hogy a külföldi viadalok mellett itthon is érdemes legyen pályára lépni, ezt találtuk jó megoldásnak. Eddig pozitív visszajelzéseket kaptunk. Az előny nyilvánvaló: a versenyrendezőknek megéri, hiszen nőhet az indulók száma, ami jótékonyan hat a nevezési díjakból befolyó összegre. A szülők és a fiatal játékosok pedig némi anyagi támogatáshoz juthatnak így. Richter Attila szerint ez persze nem hatalmas összeg, de okosan felhasználva igenis jelentős segítség lehet. Az okos felhasználás pedig elvárt. Arról itt írtunk hosszabban, hogy az A válogatott keret tagjai milyen módon kapnak jelentős összegeket. A mögöttük lévőknek juthat a mesterverseny által szerezhető támogatásból, s ha a mérték jelentősen el is tér, a felhasználás nem. A szövetség az első három helyezettel támogatási szerződést köt az elnyert összeg mértékéig. Ezt utófinanszírozás keretében juttatják a versenyzőknek, akik  a szerződésben szigorúan rögzítettek szerint a sportolásukra és a versenyeztetésükre használhatják fel. Az mesterverseny helyezettjeinek összesen 5,25 millió forintos támogatást osztanak szét. A főtitkár az arányok érzékeltetése végett hozzáteszi, a teljes Héraklész-keretből sem jut sokkal több az összes utánpótláskorúra. A rendszer itthon új, de külföldön, főleg akadémiákon elterjedt és bevált.

Tudnivalók: a mesterversenyt október 4-5-én rendezik a Nemzeti Edzésközpontban. Az vehet részt rajta, aki minimum két, első kategóriás viadalon indult, és a megszerzett pontok alapján bekerült a legjobb 16-ba. Azonos pontszám esetén az egyéni versenyszámban elért legjobb helyezés dönt. Ha így sem egyértelmű a jogosultság, az érintettek megmérkőznek az indulásért. A mesterversenyen nincs szabadkártya. A kiemelt versenyek listáját itt találja.