UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-05-18 16:40

Tinisztárok a vébéken (3. rész)

Az Ukrajnából menekülő Bernard, az új Valderrama, a horvátok sokadik tini szupertehetsége vagy az Atlético Madriddal szenzációs szezont futó Koke lesz a brazíliai világbajnokság legnagyobb üdvöskéje? Összeszedtük a jelölteket, most az A, B és C csoportból szemezgettünk.

Nagy-Pál Tamás Az előző két részben bemutattuk, hogy a világbajnokságok történetében kik voltak azok a játékosok, akik tiniként tették le a névjegyüket a nagyközönség előtt (elolvashatja ITT és ITT). Természetesen a brazíliai tornán is várható néhány fiatal befutása. Megnéztük, kik pályáznak erre jó eséllyel. Sorozatunk harmadik részében az idei A, B és C csoport lehetséges tinisztárjait szedtük össze. A bevett szokás szerint a házigazda Brazília az A csoportba került. Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány nem húzta az időt, már ki is hirdette végleges, 23-as keretét. Közülük a legfiatalabb a Sahtar Doneck 21 éves szélsője, Bernard, aki még most is csak 164 centiméter magas. 2010-ben éppen ezért még nem jósoltak túl nagy jövőt neki, az Atlético Mineiro a brazil harmadosztályba száműzte, ahol azonban 14 meccsen 16 gólt szerzett. Vissza is hívták fél év után és 18 évesen még jobb-bekként debütált az élvonalban. A második szezonjában alapemberré vált, Ronaldinho és Jo társaságában ezüstéremig vezette a Mineirót. Európai klubja végül 25 millió euróért szerezte meg tavaly, de az orosz-ukrán konfliktus miatt szeretné elhagyni az országot. Mivel aprópénzért biztosan nem engedik el, a vébé remek lehetőség lesz, hogy felhívja magára a gazdagabb klubok figyelmét. Mexikó rutinos csapattal készül, így picit meglepő, hogy éppen a védelem közepén szerepel a 21 éves Diego Reyes. Csak 17 volt, amikor debütált az América színeiben a mexikói élvonalban, egy évvel később első gólját is megszerezte. 2012-ben került, hétmillió euró ellenében, a Portóba. Egyelőre csak a B csapatban kap szerepet. A válogatottban viszont már letette a névjegyét: 19 évesen alapembere volt az olimpiai aranyérmes gárdának, a felnőttekkel pedig járt a tavalyi Konföderációs Kupán. Januárban, amikor Rafael Márquezt lecserélték a Dél-Korea elleni felkészülési mérkőzésen, még a csapatkapitányi karszalagot is ő vette át a legendától. Kamerun új csillaga Vincent Aboubakar lehet. Afrikában kezdte karrierjét, de már nagyon fiatalon a francia Valenciennes vitte, rögtön az első mérkőzésén eredményes volt. Még ugyanebben a szezonban triplázott a kupában. Három nagyon sikeres év után elkerült a Lorientbe, ahol most élete szezonját futotta, 24 mérkőzésen 16 gólt szerzett. Már négy éve is jelen volt a vébén, de nem jutott szóhoz. Hazájában Samuel Eto’o utódjának tartják.
Mateo Kovacic
Mateo Kovacic
Horvátországgal kapcsolatban mindenkinek a Barcelona 17 éves új igazolása, Alen Halilovic juthat eszébe, de hiába, ugyanis a kapitány kihagyta a keretből. Nem úgy Mateo Kovacicot, aki Linzben látta meg a napvilágot, de már fiatalon a Dinamo Zagreb akadémiájára került. Még talán nem is pelyhedzett az álla, amikor debütált az élvonalban, 16 évesen és 278 naposan pedig minden idők legfiatalabb gólszerzője lett. A következő szezonban 12 év után bejutottak a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ahol kezdő volt a Real Madrid elleni csoportmeccsen, a Lyonnak pedig gólt is lőtt – a sorozat történetének második legfiatalabbjaként. Közben a bajnokságban a csapatkapitányi karszalagot is viselte egy meccs erejéig – talán mondani sem kell, hogy ezzel is rekordot döntött. Az Inter 15 millió euróért vitte el, Milánóban Wesley Sneijder 10-es mezét örökölte. Már nyolcszoros válogatott. Giovanni Trapattoni egyszer azt mondta róla, hogy ő Kaká és Clarence Seedorf tökéletes keveréke. A B jelű kvartett lett a halálcsoport, ahol több holland és spanyol tehetség is felhívhatja magára a figyelmet. Memphis Depay a narancsmezeseket erősíti. A 20 éves jobbszélső már két szezonnal ezelőtt debütált a PSV-ben, szerzett is három gólt az évad végéig. A következőben alapember lett, így fiatal kora ellenére már 60 meccs és 17 gól van a lábában. Az U17-es válogatottal Európa-bajnokságot nyert, az U21-es Eb-n pedig elődöntőig jutott. A törökök elleni vb-selejtezőn debütált a felnőtt oranjéban. A ghánai felmenőkkel rendelkező tehetség rendkívül erős testfelépítésű, villámléptű, így utolérni, lebirkózni szinte lehetetlen, ezért rengeteg szólógólt szerez. A kapusok más miatt is retteghetnek tőle: kiválóan lövi a szabadrúgásokat. Koke nevét talán már elég sokan ismerik, hiszen az Atlético Madrid 22 éves középpályása szombaton spanyol bajnoki címet ünnepelhetett, emellett Bajnokok Ligája-döntőbe jutott. Már az óriási dolog, hogy 18 év után megelőzték a két spanyol gigászt, de ráadásképp a BL-ből búcsúztatták a Barcelonát – többet közt Koke góljának is köszönhetően. A Real Madrid ellen is betalált a bajnokságban. A második legtöbb gólpasszt jegyezte az idei kiírásban. A londoni olimpián is ott volt, tavaly pedig Eb-győzelemre vezette az U21-es válogatottat. Ekkor már Vicente del Bosque is felfigyelt rá, így a felnőttek között is bemutatkozhatott. Már most túl van a századik meccsén az Atléticóban.
Koke
Koke
A C csoportba került Kolumbiában mindenki azért imádkozik, hogy Radamel Falcao sérülése rendbe jöjjön a tornáig. Ha mégsem lesz így, akkor bizonyos James Rodriguezben bízhatnak, akit hazájában csak „El Nuevo Pibe”, vagyis „az új Pibeként” emlegetnek. És hogy ki volt a régi? Carlos Valderrama… Európában is találták már becenevet a Monaco 22 éves szélsőjének, a dél-amerikai Cristiano Ronaldóként jegyzi a szaksajtó a rendkívül hasonló játékstílusa miatt. Három szezont húzott le a Portóban, nyert Európa-ligát, tavaly pedig 45 millió euróért vitte a Monaco, ahol együtt játszik Falcaóval, akivel emiatt is félelmetes párost alkothatnak. Már ha „El Tigre” felépül. Nincs abban nagy meglepetés, hogy az egyik legnagyobb elefántcsontparti tehetség a francia pontvadászatban keresi a kenyerét. Serge Aurier 21 éves és a Toulouse jobb oldali védője. Már hetven meccse és nyolc gólja van a francia élvonalban. A csoportból való továbbjutásra jó eséllyel pályázó „elefántok” leggyengébb pontjának a védelmét tartják, de Aurier éppen a kivétel, társainak kell felnőniük a hétszeres válogatotthoz. A görögök Kosztasz Fortunisz tündöklésében bízhatnak. Az irányítóként és szélsőként is bevethető 21 éves játékos már négy éve is a görög élvonalban játszott, ugyanekkor szerezte első gólját az AEK Athén ellen. 2011-ben az akkor még német első osztályú Kaiserslautern játékosa lett, és bár kipottyantak a szezon végén, nem rajta múlt. A hírek szerint harmadik német éve után az Ajax és a Juventus is szemezgetett vele, de úgy döntött, hazatér, így az Olympiakosz Pireusz színeiben kezdi meg az őszi szezont. Tizenkétszeres válogatott már, két évvel ezelőtt is kerettag volt az Eb-n, de akkor még nem sikerült maradandót nyújtania. Most eljöhet az ő ideje. A sorozat negyedik részében a maradék öt csoport sztárjelöltjeivel ismerkedhetnek meg.