UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-05-29 15:26

Itt lesz Európa!

A szövetség szerint a BL-döntő és a felnőtt Eb megrendezésének lehetőségét is garantálhatja akár az U19-es kontinenstorna sikere. Mészöly Géza bízik benne, hogy csapata tétmeccseken is helytáll, míg édesapja, a Szőke Szikla szeretné a szurkolókat kicsábítani a találkozókra.

Nagy-Pál Tamás Honlapunk olvasóinak nyilván nem mondunk újat azzal, hogy júliusban, nem sokkal a felnőtt világbajnokság után Magyarország rendezi az U19-es Európa-bajnokságot. A szövetség csütörtökön tartotta a kontinenstorna részleteit bemutató sajtótájékoztatóját, melyen Berzi Sándor alelnök mellett a csapat edzője, Mészöly Géza, és egyik alapembere, Bobál Gergely is részt vett.
Mészöly Géza
Mészöly Géza
Hazánk legutóbb 1990-ben rendezett Eb-t ennek a korosztálynak, akkor a portugálok nyertek: az aranyérmes csapatkapitánya egy bizonyos Luis Figo nevű futballista volt. Ez is jól tükrözi, hogy ezeken a tornákon villanthatják meg először tehetségüket a jövő nagy sztárjai. Az U19-es viadalról az első hat helyezett minden második évben eljut az U20-as világbajnokságra. A magyar torna is ilyen lesz, direkt páros évre pályázott a szövetség. Az elvárás az, hogy a vendéglátók gárdája ott legyen az új-zélandi világeseményen – árulta el Berzi. „Szeretnénk később U21-es Eb-t és Bajnokok Ligája-döntőt rendezni, a 2020-as felnőtt kontinenstorna egyik helyszínére pedig már be is adtuk a pályázatunkat az UEFA-hoz. Remek ajánlólevél lenne, ha tökéletesen szerveznénk meg a júliusi tornát” – mondta az alelnök. A tornán nyolc csapat vesz részt. A garnitúrákat két négyes csoportba osztják, az első két helyezettek jutnak az elődöntőbe. A magyar alakulat – a felnőtt eseményeken bevett szokáshoz hasonlóan – az A csoport első kiemeltje lesz, így már az is biztos, hogy július 19-én, 22-én és 25-én játssza csoportmeccseit. Az elsőt és az utolsót a Szusza Ferenc stadionban, egyet pedig a Pancho Arénában. Az elődöntőknek és a finálénak is ez a két létesítmény ad otthont: a finálét Újpesten rendezik. A felcsúti stadion másik nagyon fontos eseménynek is helyszíne lesz, hiszen ott tartják a sorsolást június 19-én. Mészöly Géza az utóbbi időszakot elemezte: „Kilenc alkalommal találkozhattunk az idén. Hét meccset játszottunk, nagyon erős ellenfelekkel. Mindenkit legyőztünk, összesen huszonegy gólt rúgtunk. De már tavaly is készültünk: olyan csapatokkal játszottunk, mint a spanyol, portugál, a német vagy éppen a belga válogatott.” „A srácok most pihenőt kapnak, illetve közben leérettségiznek, a közvetlen felkészülést pedig huszonnegyedikén kezdjük meg. Közben kétszer megmérkőzünk az üzbégekkel, kedd-péntek ritmusban, ahogy a csoportmeccsek során is játszani fogunk. A keretet két nappal a torna előtt kell leadnom. Finoman szólva sem lesz egyszerű huszonhárom játékosból ötöt elküldenem, mert nagyon erős az a garnitúra” – „kesergett” a szakvezető. A pihenő viszont nem mindenkinek jár. A szakember ugyanis hiába kérte meg, hogy a válogatott csapatkapitányát, Kalmár Zsoltot mellőzze Pintér Attila szövetségi kapitány a kazahok és az albánok elleni felkészülési „rangadókon”, süket fülekre találta: „Sajnos nem én nyertem. Bízom benne, hogy ennek ellenére száz százalékos lesz a tornán.”
Bobál Kalmár
Bobál Kalmár
A válogatott egyik legismertebb játékosa Bobál Gergely, aki eddig 58 korosztályos válogatott fellépése alkalmával 29 gólt rúgott. „Úgy érzem, minden feltétel adott volt a sikeres felkészüléshez – mondta a támadó, aki kedden az angoloknak is gólt rúgott. - Bár volt egy komoly sérülésem, ami miatt négy hónapot kihagytam, mostanra elértem a csúcsformán. A szünet után ugyaninnen szeretném folytatni. Az ellenfelek közül engem a belgák leptek meg leginkább szervezett, technikás játékukkal, ki is kaptunk tőlük. De a német és portugál védők is nagyon erősek voltak, már az első osztályban játszanak hazájukban.” Jó hír, hogy  a portugálok a belgákkal, míg a spanyolok a németekkel vannak egy selejtezőcsoportban, ahonnan csak a győztes kvalifikálja magát a tornára. Két nagyágyú így biztosan hiányozni fog, nem is beszélve arról, hogy az olaszok már elvéreztek. Nem úgy a bolgárok, akik így a mieink után a második biztos résztvevői a nyolccsapatos viadalnak. Végül az Eb reklámarca, Mészöly Kálmán mondta el gondolatait azzal kapcsolatban, mekkora szükségük lesz a srácoknak a szurkolók támogatására: „Szeretnék diákokat kicsábítani a meccsekre, úgyhogy el is megyek az újpesti polgármesterhez. De nemcsak a gyerekeket, hanem még a nagymamákat is ki kell hozni a stadionokba. Nagyon bántott, hogy egy sor nem volt a sportnapilapban a keddi angolok elleni meccs előtt. Nem csoda, hogy alig lézengtek a lelátón. Kell ezeknek a fiúknak a támogatás. Én el vagyok ájulva tőlük, olyan rendesen dolgoznak. Megérdemlik, hogy melléjük álljunk!” Ebben fia is egyetértett és hozzátette: biztos benne, hogy tétmeccseken is kijöhet ez a teljesítmény a csapatból. A torna után pedig külön figyelni fognak arra, hogy sokkal jobban menedzseljék a srácokat, mint az U20-as vébén bronzérmes 1989-es korosztályt, melyből később senkinek nem sikerült komoly csapatban elhelyezkednie. De ennyire talán ne is szaladjunk előre, a legfontosabb, hogy szép eredménnyel ajándékozzák meg a tornára várhatóan nagy számban kilátogató, sikeréhes szurkolókat.